CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info

BUSTER 2000
27/11 – 2/12

Konkurrencefilmene vises fra den 27. i Palads biografen i København. Billetterne er gratis og kan bestilles på telefonnummer: 70131211

Filmen i PANORAMA serien og vises ligeledes i Palads

Se programmet her!


SØREN KRAGH JACOBSEN RETROSPEKTIV vises i Cinemateket.

I Husets Biograf vises animationsfilm, og der vil der også være et værksted, hvor man kan møde professionelle animatorer og selv prøve kræfter med at animere dukker.

I Park Bio på Østerbro kører der hele ugen et stort børnedokumentarfilm program. Læs mere om det og se programmet her!Læs også...
Nyheder:
09-07-04:
Bennys Badekar udgivet på DVD
18-12-03:
Nye børnefilm på vej (igen)
03-09-03:
BUSTER-program offentliggjort
 
Anmeldelser:
29-04-03:
Bäst i Sverige
13-06-01:
Tsatsiki, moren og politimanden
 
Artikler:
06-10-03:
Vinderne kåret på BUSTER 2003
29-01-03:
Premiereinterview: Natasha Arthy
 
Åh BUSTER!
 
Børnefilmfestival i København
 
Skrevet den 26/11-2000 af Jesper Vestergaard
 
 
Så er der børnefilm! I den kommende uge kan den første udgave af den Internationale Børnefilmfestival BUSTER opleves i København. Med mere end 90 film på programmet og to internationale konkurrencer, en for kortfilm og en for spillefilm, satses der fra første færd stort på at promovere børnefilm og at slå festivalens navn fast som et vigtigt forum for dem.

Siden man i starten af 80’erne fastslog, at 25% af alle filminstituttets støtteressourcer skulle øremærkes til børne- og ungdomsfilm har danske børnefilm nydt stor succes indenlands såvel som udenlands. Stærke instruktører som Nils Malmros med Kundskabens træ, Bille August med Bjarne Reuter filmatiseringerne Zappa, Busters Verden og Tro, håb og Kærlighed og Søren Kragh-Jacobsen med Gummi Tarzan løftede børnefilmene til noget af det bedste film, der overhovedet blevet lavet i Danmark i løbet af 80’erne. Op igennem 90’erne er succesen fortsat. Film fra de seneste år som Søren Kragh-Jacobsens Øen i Fuglegade, Peter Flinths Ørnens Øje, Lars Hesselholdts Falkehjerte, Jannik Hastrups to Cirkeline-film og Natasha Arthys Mirakel er gode eksempler på, at det nu snarere er undtagelsen end reglen, at en dansk børnefilm ikke modtager priser ved festivaler rundt omkring. Derfor er BUSTER også en kærkommen lejlighed, til dels at bevare lyset på det stærke miljø for produktionen af børnefilm i Danmark, og dels til at lade inspirationen flyde ind fra andre lande, der også lægger stor vægt på film for de mindste.

Fra Mirakel
Danske film i spillefilmkonkurrencen
I spillefilmkonkurrencen indgår tre film fra Danmark, to fra Sverige og en fra hver af landene Tyskland, Belgien og USA. I kortfilmkonkurrencen er der fire danske film, to film fra Holland, en fra Frankrig, en fra Canada og en canadisk/japansk/russisk co-produktion. Filmene er udvalgt af Jette Carlsen, Ulrik Breuning og festivalens ansvarlige leder Ola Tedin.
Af de tre danske film i spillefilmskonkurrencen har to af dem allerede har haft dansk biografpremiere. Den ene er Stefan Fjeldmarks Hjælp, jeg er en fisk. Med et budget på omkring 100 mio. kr. er filmen Danmarks største tegnefilmsatsning, og historien om de tre børn Svip, Stella og Plum, der bliver tryllet om til fisk, klarede sig da også godt i den store konkurrence om billetsalget i efterårsferien i år. Den anden danske film, vi har haft mulighed for at se, har også klaret sig yderst godt. Det er Natasha Arthys børnemusical Mirakel, om drengen Dennis P, der får udstedt licens til at lave mirakler i mellemklassen. Filmen er for nyligt blevet udtaget til at deltage i børnefilmkonkurrencen ved næste års Internationale festival i Berlin, og må betegnes som den danske favorit i konkurrencen i København. Per Fly, der for nyligt havde sin spillefilmdebut med Bænken, leverer det tredje danske bud, i det han har instrueret Bent Solhofs lydbåndsklassiker Prop & Berta som dukkefilm.

De udenlandske konkurrenter
Den mest oplagte konkurrent til Mirakel ser ud til at være den Ella Lemhagens svenske Tsatsiki, moren og politimanden, om den otteårige Tsatsiki, der bor alene med sin mor og drømmer om at tage til Grækenland for finde sin far, som han aldrig har mødt. Den vandt to priser ved sidste års festival i Berlin. Den anden svenske film er Ulf Malmros’ Den bedste sommer, om to forældreløse børn, der tilbringer sommeren 1958 sammen med bedemanden i en lille by på landet.
En anden sommerferiefilm kommer fra Belgien, hvorfra Vincent Baal deltager med Stålmanden, der handler om den 13-årige Victor, der keder sig hos onkel og tante, og finder trøst og mod hos sin fantasi-ven, Stålmanden, der hjælper ham ud på eventyr. En tredje sommerferiefilm kommer fra Tyskland. Det er Hendrik Handloegtens finurlige historie, Paul er død, hvor den 13-årige Tobias og hans 17-årige bror er alene hjemme. Efter at have bemærket, at Ringo Star i slutningen af Beatles sangen "Strawberry Fields" siger: "Jeg begravede Paul", mener Tobias, at Paul McCartney må være død under mystiske omstændigheder. Tobias undersøger sagen nærmere, og flere mystiske hændelser begynder at indtræffe.
Den sidste film i spillefilmkonkurrencen er fra USA. Det er John Stephensen dramatiske genfortælling af George Orwells klassiker fra 1945, Animal Farm, hvor dyrene på en bondegård laver oprør og overtager magten med grisen Napoleon i spidsen. Filmen er optaget med rigtige dyr i rollerne.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  UdskrivQuiz
Hvilken anden tidigere Saturday Night Live-skuespiller har altid en lille rolle i alle Adams Sandlers film?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google