CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Læs mere om Dogme95 her:

www.dogme95.dk

Læs også...
Nyheder:
24-03-05:
Flinth og Villum Jensen lukker dogme-serien
07-01-04:
Festen fortsætter på scenen
27-08-02:
Biers dogmefilm på festivalturne
14-05-01:
Spanske dogmefilm på vej
 
Anmeldelser:
05-09-05:
The Intended
 
Artikler:
29-11-05:
DVD: Dogme Kollektion 1-4
04-06-03:
Premiereinterview: Lars von Trier
19-09-01:
Den digitale fremtid
 
Fem år med dansk dogmesucces
 
Overblik
 
Skrevet den 7/12-2000 af Mikael Kristensen
 
 
Instruktør Lone Scherfigs nye komedie Italiensk for begyndere er den femte danske dogmefilm på blot fem år. Konceptet har haft stor betydning for dansk film.

Scherfigs romantiske komedie, med bl.a. Peter Gantzler og Anders W. Berthelsen i hovedrollerne, er den 12. film i rækken af i alt 19 internationale film, der har fået det puritanske dogmestempel af Nimbus Film og Zentropas nyetablerede sekretariat i Filmbyen. Fem år efter at reglerne trådte i kraft, tryller de danske filminstruktører stadig med få midler. Italiensk for begyndere har kun kostet 7 mio. kroner at producere.

Dogmestemplet
International film
Hvilken filmfreak havde for blot ti år siden troet på, at minimalistiske og kunstnerisk skæve og smalle film ville sætte dagsordnen for dansk film i 90’erne – og så oven i hatten, høste international anerkendelse. En succes der til tider minder om den franske nybølge i 1960´erne.
Væk er klaphatten fra 80’erne, og de klistrede charter-familiefilm, med lidt til mor, barn og fars hat. Væk med den folkelige dompap-komedie. Væk med biograf -fiaskoerne. Og ind med nye film, nye regler og kassesucces.

Brødrenes regler
Det hele startede i 1995 med Lars Von Trier, Thomas Vinterberg, Søren Krag-Jacobsen og Kristian Levring. Firkløveret satte sig ned og tænkte småt. De forenklede filmens spilleregler, kogte filmkunstens hjælpemidler ned til et minimum, og fik maksimum succes. De blev kaldt dogmebrødrene.
Dogme 95´ konceptet blev bunden i filmlagkagen. En kage, der senere kunne deles i mange skiver; Festen, Idioterne og Mifunes sidste sang skummede fløden blandt anmelderne. De står alle som moderne klassikere i dansk film. De er skabt på grundlag af et sæt enkle regler, der blandt andet forbyder brugen af digital soundscore, projektører og andre specielle tekniske hjælpemidler. Uden alt dette, tvinges instruktør og tekniker til at arbejde kreativt og underkaste sig de gyldne principper. Uden hokuspokus, lysshow og special effects.
 
Næste side
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Mere dogme:
 
Åke Sandgren: Et rigtigt menneske
Et rigtigt menneske
Kristian Levring - Ørkenvandring
The King is Alive
Italiensk for begyndere - Vejen til enkelthed
Italiensk for begyndere

Quiz
Hvor mange replikker nåede Arnold Schwarzenegger at fyre af i The Terminator, inden rulleteksterne dukkede op?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google