CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Ved årets første 60/40-runde fik tre film tildelt produktionsstøtte:

Anja og Viktor
Instruktør: Charlotte Sachs Bostrup
Manuskriptforfatter: Søren Frellesen
Producent: Regner Grasten Filmproduktion
Genre: Romantisk komedie
DFI støtte: 5 mio kr.
Forventet optagelse: marts - april 2001
Forventet premiere: 3. august 2001

Min søsters børn
Instruktør: Thomas Villum Jensen
Manuskriptforfatter: Michael Asmussen, Søren Frellesen
Producent: Moonlight Film Produktion, Sandrew Metronome
Genre: Familiefilm
DFI støtte: 5 mio kr.
Forventet optagelse: maj - juli 2001
Forventet premiere: juleferien 2001

Ørkenens Juvel og det skjulte testamente
Instruktør: Thomas Borch Nielsen
Manuskriptforfatter: Arne Siemsen
Producent: Thura Film
Genre: Familiefilm
DFI støtte: 5 mio kr.
Forventet optagelse: 28. maj - 6. juli 2001
Forventet premiere: Vinterferie 2002

Links
Det Danske Filminstitut

Læs også...
Nyheder:
18-12-03:
Nye børnefilm på vej (igen)
04-06-01:
TV2 afslår støtte
08-04-01:
Nye danske film på vej
01-03-01:
Okay – ny film fra hverdagen
21-09-00:
Filminstituttet afsætter penge til chancefilm
 
Anmeldelser:
25-12-02:
Bertram & Co
02-02-01:
Ørkenens juvel
 
Gentagelser præger seneste støttetildelinger
 
Filmstøtte
 
Skrevet den 4/2-2001 af Jesper Vestergaard
 
 
I torsdags, den 1. februar, var der pressemøde i Filmhuset. Tre film havde netop modtaget fem millioner i støtte hver fra filminstituttets publikumsvenlige 60/40-ordning. Alle tre film er efterfølgere til tidligere film, og med en opdatering af Min søsters børn anno 2001, en efterfølger til forrige års kæmpesucces Kærlighed ved første hik og en hurtig sequel til Ørkenens juvel, der netop har haft biografpremiere, er der satset på sikre stik.

Indledningsvist bemærkede filminstituttets afgående områdedirektør for produktion og udvikling, Thomas Stenderup, at tildelinger var et udtryk for, at ”mainstream” nu for alvor er tilbage i dansk film. ”Vi har brug for film, der kan trække mange mennesker i biografen og dermed sikre fundamentet i dansk film,” sagde han.

Fra Kærlighed ved første hik
Næste hik
Hvis fundamentets styrke alene måles i publikumssucces, er der rimelig chance for at det holder. For eksempel solgte Kærlighed ved første hik mere end 500.000 biografbilletter. Regner Grasten, producenten bag, var mødt op til pressemødet sammen med Charlotte Sachs Bostrup, der skal instruere efterfølgeren Anja og Viktor og hele holdet af skuespillere, der var klar til at fortælle en ny historie om den unge gymnasieelev Viktor, den to år ældre Anja, og deres fælles eventyr på kærlighedens veje og vildveje.

Succesfuld mainstreamproducer
Det nye manuskript skrives af Søren Frellesen. Regner Grasten kunne fortælle, at man på trods af forgængerens succes, bevidst havde valgt at vente forholdsvis længe med en toer pga. respekt for karaktererne i historien. I efterfølgeren er Viktor kommet i 3. G, og Anja kommer ud i det lidt mere virkelige liv, hvor hun skal prøve kræfter med sit første rigtige job. Med film bag sig som Krummerne og Sunes familie har Regner Grasten i løbet af halvfemserne udviklet sig som Danmarks mest succesfulde mainstreamproducer. Anja og Viktor bygger videre på de effektfulde elementer fra etteren: Bred appel, charmerende humor og genkendeligheden i den nutidige skildring af unge.

Fra Ørkenens juvel
Min søsters børn anno 2001
En anden historie, der har ligget på lager i noget tid er Min søsters børn. Producenten bag er Moonlight Film sammen med Sandrew Metronome. Det bliver skuespilleren Thomas Villum Jensen, der debuterede som spillefilminstruktør med netop Kærlighed ved første hik, der skal føre Annelise Reenbergs populære familiefilm fra tresserne frem til lærrederne i det nye årtusinde. Ifølge Moonlights Lars Kolvig er forhåbningen igen at kunne lave en bred film, der kan samle hele familien, en type film som Kolvig synes mangler.

En hurtig opfølger
Den tredje gentagelse står Thura Film med Michael Obel i spidsen for. Her har man ikke haft meget grundlag at beregne en kommende succes udfra, idet filmen som den efterfølger, Ørkenens juvel, først havde premiere i fredags. Toeren hedder Ørkenens Juvel – og det skjulte testamente, og udgangspunktet er samme eventyrlige univers og underfundige figurer som Ørkenens juvel. Ifølge en fortrøstningsfuld Michael Obel havde testkørsler for børn givet etteren en varm velkomst. Men ud fra fredagens generelt meget lidt begejstrede anmeldelser at dømme, bliver det en stor udfordring at lave toeren.

Produkter, der skal sælges
Fire gange årligt bliver der uddelt 15 millioner kroner fra den såkaldte 60/40-ordning. Ideen er at støtte spillefilmsproduktioner, der vurderes at kunne tiltrække et stort publikum, med op til 60% af det samlede budget. Dog højst 5 millioner kroner pr. film.
Maja Giese, der er marketingsproducer og sammen med to andre sidder i gruppen, der vurderer de indsendte ansøgninger til 60/40-ordningen, indrømmer, at filmene indholdsmæssigt kan se tynde og uoriginale ud. ”Men det er ikke kunst det handler om,” fortæller hun: ”De her film er først og fremmest varer, produkter der skal sælges.” Som marketingsproducer er hendes bidrag til bedømmelsesudvalget en vurdering af filmenes målgruppe og publikumspotentiale. ”En succesfuld film, er en der sælger mindst 100.000 billetter,” fortæller hun.

”Hvorfor ikke gentage en succes?” var dagens retoriske spørgsmål. Det blev, der nikket ja til. Om gentagelserne så viser sig at blive ligeså succesfulde som deres forgængere, vil kun tiden og publikummet kunne svare på. Anja og Viktor har premiere den 3. august, Min søsters børn til næste jul, og Ørkenens juvel – og det skjulte testamente forventes at være biografklar til vinterferien næste år.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Danske film på vej:
 
Danske film på vej
Gabriel Axel - Still going strong
SMS - beskeder mellem generationerne
Ekstra millioner til Vinterberg
Kidman på vej til Triers Dogville
Bornedal-film med Depardieu
Nye danske film på vej

Quiz
I hvilken film af Emir Kusturica spiller Johnny Depp en af hovedrollerne?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google