CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Åbningsfilmen:
Enemy at the Gates
England/Tyskland 2001

Instruktør: Jean-Jacques Annaud
Længde: 131 min,
Medvirkende: Jude Law, Ed Harris, Bob Hoskins, Rachel Weisz, Joseph Fiennes


Læs også...
Nyheder:
03-01-03:
Annaud vender tilbage til dyreriget
 
Anmeldelser:
15-05-01:
Love, Honour & Obey
30-10-00:
Syv år i Tibet
 
Artikler:
01-04-01:
Bag om Enemy at the Gates
04-02-01:
Berlinale 2001
 
Berlinale 2001: Rød løber og en krigsfilm
 
Reportage
 
Skrevet den 9/2-2001 af Jesper Vestergaard
 
 
Berlinere i alle aldre var stimlet sammen omkring festivalpalæet for at få et glimt af glamouren ved åbningen af den 51. udgave af den estimerede festival. Badet i blitzlys blev den røde løber hurtigt befolket med filmfolk og berlinske spidsborgere. Nogle afslappede, andre nervøse og andre igen var direkte linseliderlige. De sidst ankomne var den franske instruktør Jean-Jacques Annaud og skuespillerholdet bag årets åbningsfilm Enemy at the Gates. Journalisten nåede lige at fange Monsieur Annaud og bringe ham med sig på storskærmen. Han var meget glad for, at hans film havde fået æren af at åbne festivalen, idet filmen var optaget netop i og omkring Berlin.


51. festival
Kort efter Annaud var forsvundet ind i det magiske filmpalads gik åbningstalerne i gang. Blandt talerne var Berlins borgmester, Tysklands rigskansler Gerhard Schröder og juryens formand Bill Mechanic. Så gik tæppet til filmen og storskærmen gik i sort. Festivalen var i gang og berlinerne kunne nu myldre ud til en af de mere end 15 biografsale, der viser festivalens film. Der skal nok blive mylder, travlhed og masser af ture i mørket igen i år for berlinerne, der følger festivalen tæt. Sidste år havde festivalen mere end 400.000 besøgende.

Enemy at the Gates
Årets åbningsfilm er tæt knyttet til Berlin. Dels er den optaget i og omkring byen, og dels er den forbundet i kraft af historien. Ligesom den hidtil største tyske krigsfilm Joseph Vilsmaiers Stalingrad fra 1993 tager den $90 mio. store produktion Enemy at the Gates udgangspunkt i et af de største slag i 2. verdenskrig. Slaget om den russiske hovedstad Stalingrad i 1942.
Og lige som en anden stor krigsfilm fra halvfemserne - Spielbergs Saving Private Ryan - handler det om helte og de gode historiers betydning for kampgejsten. Hvor det i Spielbergs film var en tilfældig soldat, der blev centrum for den amerikanske indenrigspropaganda, er det hos Annaud istedet en rigtig helt, snigskytten Vassili Zaitsev, der skal højne moralen. Vassili, der spilles af en veloplagt Jude Law, er netop ankommet til slagmarken i et af de endeløse toge, der vedblivende pumper purunge mænd fra moderlandets indre til fronten.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Enemy at the Gates:
 
Bag om Enemy at the Gates
Enemy at the Gates
Jean-Jacques Annaud
Stalingrad

Quiz
Hvem blev født først?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google