CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Berlinale Forum“Filmland Vietnam” byder på 8 vietnamesiske instruktørers fortolkning af Vietnams historie, med særligt henblik på krigens betydning.


Ben Khong Chong, Luu Trong Ninh, 2000

The Long Journey, Le Hoang, 1997

Heading South Going North, Phi Tien Son, 2000

Sandy Lives, Nguyen Thanh Van, 2000

Return to Ngu Thuy(Kortfilm), Le Manh Thich, Do Khan Toan, 1997

Ten Girls of Dong Loc, Luu Trong Ninh, 1997

The Building, Viet Linh, 1998

The Seasons of Guaves, Dang Nhat Minh, 2000

Læs også...
Artikler:
04-02-01:
Berlinale 2001
 
Berlinale 2001: Vietnam i Berlin
 
Reportage
 
Skrevet den 9/2-2001 af Karsten Christian-Laursen
 
 
Bevæger man sig blot 100 meter væk fra Berliner Palast, centrum for festivalfurore, konkurrenceræs og stjernefokus, finder man de mindre biografer, der giver tid til fordybelser i forskellige temaer. Berlinale 2001 har bl.a. sat “unge film” fra Vietnam i fokus, der viser historiens efterdønninger i krigshærget land. CinemaZone.dk har set nærmere på de 2 første bidrag.

Fra Ben Khong Chong
Vietnamesiske film i Danmark
Hjemme i Danmark har vi haft 2 vietnamesiske biografpremierer sidste år. Den sidste var Tran Anh Hungs Oscarindstillede og noget overæstetiserede Midt om Sommeren, mens Tony Bui tidligere pragtdebuterede med Tre årstider, hvor man kunne opleve Harvey Keitel, som den tilbagevendte veteran i Saigon. Stilen i festivalens to første film, Ben Chong Kong og Wharf of Widows, er til en vis grad videreført fra de danske kendinge, ligesom man finder gengangere i skuespillerrækkerne. Men det overskyggende tema i Berlin er vietnamkrigen og dens konsekvenser.

Forum åbnes
Onsdag d. 7. februar åbnedes Berlinalens Forum flere timer inden den officielle åbningsfilm Enemy at the Gates. Forums tema hedder “Filmland Vietnam” og præsenter 8 film fra det, set med med filmøjne, relativt lille land. Den første film var Ben Chong Kong, der med finpudset æstetisk kameraarbejde fortæller den tragiske historie om en lille landsby, som efter krigen praktisk talt kun består af kvinder, børn og få lemlæstede mænd. Kvinderne mangler mænd til kærlighed og børnene fædre til opdragelse.

Fra Ben Khong Chong
Jalousi og kærlighed
Som børnene vokser op udvikler de et egenrådigt forhold til hinanden og deres omgivelser. De vil selv bestemme over deres liv, hvilket lykkedes til dagen hvor giftemål og alvor indtræder. Forhold opløses langsomt igennem utroskab og misforståelser, og de gamle landsbykvinder sørger altid for at holde dem i kort snor med rygter, løgne og misundelse. En af filmens hovedpersoner, den smukke unge pige Hanh, forelsker og gifter sig med en officer. Men hvis ikke landsbyens gamle formår at ødelægge de unges glæde, stikker krigen sit lige så grimme ansigt frem og stjæler mændene. De, der kommer tilbage, er altid lemlæstet eller mentalt ‘halve mænd’.

Lettilgængelig kompleksitet
Filmens instruktør Luu Trong Ninh slår et stort brød op i sin skarpe og kontrastfyldte kritik af krigen og dens konsekvenser. På den ene side hersker en barsk og ubarmhjertelig virkelighed og på den anden side den utopiske drøm om et idyllisk landsbysamfund, som mange film hidtil har vist. Vietnam er et nedkørt samfund, udpint af vestens krige og imperialisme, og Ben Chong Kong viser denne opløsning indefra med inderligt had og kærlighed. Filmen er både tematisk kompleks og visuelt symbolfyldt, men historiens opbygning er fremadskridende og lettilgængelig.

Konkurrenceværdig
Ben Chong Kong er Luu Trong Ninhs tredje spillefilm, og instruktøren viser, at han er på vej til at fasttømre sit navn - om ikke andet i Vietnam. Der er ingen tvivl om, at filmen vil have det mere end svært ved at blive solgt til Vesten, ikke mindst pga. dens ligefremme insisteren på lokalfokus. Men dette mindsker på ingen måde dens filmiske værdi, der igennem sine alsidige temaer fra generationskløfter, fri seksualmoral, eksistentiel rodløshed til kærlighed, poesi, glæde og sorg, helt er på højde med andre og mere internationalt venlige værker, som man f.eks. finder i Oscarnomineringer og Berlinalens eget konkurrenceprogram.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Fabi
3-4-2014 08:39
Felvinc, ya, it is 虾姑, sure delicious lor beacuse we will not order if not nice, since this is our usual restaurant, so we know what are their best,,hehehe..Colin, I know you not feel boring, but I do, hahaha..LittlecornerofMine, actually it is quite easy to cook this, if i'm able to buy fresh crab ( nowadays quite hard to find crab in wet market beacuse all crabs taken to restaurant), I will cook it and share with you the recipe, ok.Cindy, hahaha, me too, my husband good at that.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  UdskrivQuiz
Hvilken kærlig betegnelse har Jay aldrig brugt om Silent Bob?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google