CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Dagens Film

Bamboozled
USA, 1999
Instruktør: Spike Lee
Manuskript: Spike Lee
Producent: Jon Kilik og Spike Lee

Joint Security Area
Korea, 2000

Felix et Lola
Frankrig, 2000

Læs også...
Nyheder:
18-01-02:
Koreansk film på vej frem
06-06-01:
JSA topper i Japan
 
Anmeldelser:
27-01-04:
Manden fra toget
14-08-01:
Bamboozled
 
Artikler:
19-09-01:
Integration på plakaten
04-02-01:
Berlinale 2001
 
Berlinale 2001: Krig på flere fronter
 
Konkurrencefilm
 
Skrevet den 14/2-2001 af Jesper Vestergaard
 
 
Spike Lee var i ideologisk topform efter visningen af sin seneste ’joint’, Bamboozled, der er en yderst effektiv satire over mediernes stereotype billede af afro-amerikanere. Sammen med den koreanske Joint Security Area bød dagen på to nye bud i bjørnejagten. Franske Patrice Lecontes Felix et Lola var derimod en traditionel og ganske kedsommelig film.

Spike Lee
”Television is the drug of the nation!”. Sådan lød det for nogle år siden fra den amerikanske hip-hopgruppe Disposable Heroes of Hiphopcracy. Blander man den problemstilling med den sorte amerikanske raceforkæmper Spike Lees skarpe budskaber, så nærmer man sig den virkelighed, der skildres i actionsatiren Bamboozled.

The New Millenium Minstrel Show
I starten af filmen møder vi den afro-amerikanske manuskriptforfatter Pierre Delacroix, der arbejder for en af de store TV-stationer i USA. Manageren, blegfisen Dunwitty, har beordret stationens bedste hjerner i blød. De skal lave et show, der kan provokere og sætte en helt ny dagsorden, så der kan dæmmes op for stationens dalende popularitet. Delacroix får stor succes med ideen om at lave showet Matan: The New Millenium Minstrel Show. Som en stærk satirisk kommentar til de gamle minstrel shows, der fremstillede de sorte som altid syngende og dansende cirkusfigurer uden mange brikker at flytte med, er Delacroix’ ide at fremstille de sorte, sortere end de er, og dermed fremstille og latterliggøre de stereotype opfattelser af den afro-amerikanske befolkning, som historien er fyldt med eksempler på.

Joint Security Area
Visuel hip hop
Det lykkes på ingen måder for Delacroix at fuldføre den ideologiske del af sit projekt. I stedet bliver han grebet af den enorme succes, som showet skaber, og mister helt evnen til at forholde sig kritisk til det monster af en publikumssucces han har skabt.
Det lykkes derimod for Spike Lee med filmen som helhed, der i en stærk satirisk form angriber hele film- og TV-historiens fremstilling af afro-amerikanere som stereotyper.
Den visuelle stil, er en yderst elegant videreførelse af flere af hip-hopmusikkens teknikker. Med billedmontager, regulære billedskratchs og en klipning, der svinger genialt med det pumpende soundtrack, er filmens udtryk forførende, og dens budskaber glider rent ind.

Spike Lee i ideologisk topform
Som festivalens første virkeligt kontroversielle film var opbuddet af journalister til det efterfølgende pressemøde enormt. Og de fik, hvad de var kommet efter.
Flere af de amerikanske journalister gjorde ihærdige forsøg på at få Spike Lee til at indrømme, at hans version af virkeligheden og frygt for fremtiden er overdrevet. Selvom han i høj grad var i forsvarsposition, fyrede ved enhver lejlighed med skarpt. Hans film er først og fremmest en satire, fortalte han. Og netop gennem de mange gamle TV-klip, legetøj og nipsting, der optræder i filmen, viser han det forvrængede billede af afro-amerikanerne, der stadig påvirker den amerikanske befolkning som helhed. Et billede, som han har dedikeret sit værk til at ændre.
Ellers viste Spike Lee sig i ideologisk topform og havde lidt svært ved at lytte ordentligt, når spørgsmålene blev for kritiske. Mest energi brugte han på at promovere sine markante holdninger. Specielt nævnte han efterårets valgkaos i Florida, hvor han mente, at nogle afro-amerikanere var blevet afskåret fra at stemme ved politiets magtanvendelse, og som bonus til overskrifterne kaldte han præsident Bush’ udnævnelser af to afro-amerikanske ministre for ”ren vinduespynt”

Ny favorit i bjørnejagten
Radikale holdninger eller ej, så er Bamboozled et seriøst bud på en konkurrent til Soderberghs Traffic som af de fleste er udnævnt til foreløbig favorit i bjørnejagten. Med den visuelle stil og en utrolig stærk og effektiv historie med et bredt tema og en yderst vedkommende problemstilling, står den stærkt på alle områder.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Alberto
26-2-2013 07:44
Along with the whole thing that seems to be building wihitn this specific subject matter, a significant percentage of opinions tend to be rather stimulating. However, I am sorry, because I can not give credence to your whole idea, all be it stimulating none the less. It appears to everybody that your remarks are not completely rationalized and in simple fact you are yourself not really thoroughly confident of your argument. In any event I did take pleasure in reading through it.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  UdskrivQuiz
I hvilken film spiller Jack Nicholson ikke en politimand/detektiv?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google