CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info

Intimacy
Frankrig/England

Instruktør:
Patrice Chéreau

Manuskript:
Patrice Chéreau og Anne-Loise Trividic – baseret på Hanif Kureishis ”Intimacy” og ”Nightlife”

Læs også...
Nyheder:
22-04-03:
Cannes-juryen 2003 på plads
13-01-03:
Intimacy-instruktør juryformand i Cannes
05-06-02:
Bedstemor flirter i ny Kureishi-filmatisering
 
Anmeldelser:
03-01-03:
Intimacy
 
Artikler:
04-02-01:
Berlinale 2001
 
Berlinale 2001: Kølig kærlighed og barndomsminder
 
Konkurrencefilm
 
Skrevet den 17/2-2001 af Jesper Vestergaard
 
 
Med eksplicitte sexscener og et yderst dystert udtryk fik Patrice Chéreaus Intimacy det meste af dagens interesse og delte meningerne. Konkurrencens ottende dag bød også på festivalens eneste østeuropæiske indslag. Det var Wojciech Marczewskis Weiser, en film fra Polen om barndommen og minderne om den 30 år efter.

Fra Intimacy
Intimitet
Instruktøren Patrice Chéreau, der tidligere bl.a. har lavet den storslåede Dronning Margot, står bag noget så ukonventionelt som en fransk film på engelsk. Det sproglige og det nationale var dog langtfra det, opmærksomheden samlede sig omkring, da hans film Intimacy blev vist for juryen og pressen. Spørgsmålene på pressekonferencen kom hurtigt til at handle om de explitictte sexscener, som filmen indledes med. Det var absolut ikke i instruktørens interesse. ”Det er en film om intimitet og en historie om to mennesker. Jeg vi bede om, at man ser filmen som en helhed,” sagde den franske instruktør, der desuden understregede at ”sex altså ikke kun er en fransk specialitet.”

Onsdagsmøde
Det er da også langtfra de nøgne og ophidsede kroppe, der gør filmen interessant. Skåret over den britiske forfatter Hanif Kureishi ”Intimacy” og hans novelle ”Night Life”, handler filmen om det faste onsdagsmøde mellem den gifte kvinde Claire og den ensome fraskilte mand Jay og om hvordan følelserne udvikler sig imellem dem.
Jay er bartender og lever alene i en mørk kælder i et stort hus i London. I flashbacks oplever vi ham syv år tidligere med kernefamilien. Hans søn siger på et tidspunkt til ham. ”Daddy, I love everyone.” Daddy selv elsker ikke længere nogen. Hvorfor giver filmen ikke meget svar på, men man kender tendensen. Han forlader familien, hans sociale relationer bliver langsomt amputerede og han synker ind i en selvdestruktiv meningsløshed. Det eneste han har tilbage er to halve venner og Claire, som han egentlig overhovedet ikke kender, men kun møder til ren sex.

Fra Intimacy
En dyster og bitter erfaring
I et desperat forsøg på at finde noget der ligner lykke, følger han en dag efter Claire. Rollerne, som de traditionelt er skildrede i den slags forhold, er byttet om. Hvor traditionen fortæller, at der er kvinden, der har brug for trygheden i forholdet og manden, der har et afslappet forhold til onsdagsmøder og andre udenomsægteskabelige forbindelser, er det her Jay der desperat søger Claire som en støtte til at læne sit liv op ad. Men hverken virkeligheden eller Intimacy er eventyr og Jays indblanding i Claires ægteskab er en dyster og bitter erfaring uden virkelig forløsning.

Mulig bedste mandlige skuespiller
Filmens to hovedskuespillere englænderen Mark Rylance (Tegnerens kontrakt) og newzealænderen Kerry Fox (Welcome to Sarajevo, Fanny & Elvis) bringer med utroligt stor mod og indlevelse filmen tæt på bjørnene. Specielt Mark Rylance, som man endnu ikke har set en nævneværdig modstander som bedste mandlige skuespiller.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Buddy
28-10-2011 04:56
I have exactly what info I want. Check, plseae. Wait, it's free? Awesome!

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet London Calling:
 
The Escort
Wonderland
Portræt: Michael Winterbottom
Love is the Devil
24 Hours in London
Victor og pigerne

Quiz
Hvem spillede The Doors i Oliver Stones film af samme navn?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google