CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
Filmografi:
En fyr og en pige, 1975
ABBA-filmen, 1977
Jeg er med barn, 1979
Ene hane i kurven/Tuppen, 1981
To fyre og en pige, 1983
Mit liv som hund, 1985
Alle vi børn i Bulderby, 1986
Mere om os børn i Bulderby, 1987
Once Around, 1991
Hva’ så Gilbert Grape?, 1993
Something to Talk About, 1995
Æblemostreglementet, 1999
Chocolat, 2000

Læs også...
Nyheder:
07-12-04:
Mit liv som hund 2 på vej
18-06-04:
Hallström laver western med Hanks og Moore
12-12-03:
Hallström-film om pariser-par
20-02-02:
Hallström opgiver USA
02-12-01:
Amelie vandt stort ved EFA
 
Anmeldelser:
29-05-02:
Kaptajn Corellis Mandolin
 
Chocolat: Portræt af Lasse Hallström
 
En svensker i Hollywood
 
Skrevet den 28/2-2001 af Frederik Asschenfeldt Vandrup
 
 
Mange europæiske filmfolk har i tidens løb søgt lykken i USA. Drømmene har set mere tillokkende ud i den pengestærke amerikanske filmindustri, og tilbudene er kommet med usvigelig sikkerhed, så snart en ung skuespiller eller instruktør har præsteret noget interessant på det europæiske filmmarkede. I de fleste tilfælde har der fundet en effektiv amerikanisering sted, men enkelte, standhaftige mennesker holder fast i deres baggrund og bevarer en særegen stil i pengejunglen.

Billede af Lasse Hallström
I forbindelse med den danske premiere på Chocolat tegner vi et portræt af den svenske instruktør Lasse Hallström som strøg helt til tops i den amerikanske filmverden med syv Oscar-nominationer til hans version af John Irvings Æblemostreglementet sidste år.

Født d. 2. juni 1946 er Lasse Hallström en del af den europæiske efterkrigsgeneration. Som instruktør har hans varemærke været en humanistisk og varm tilgang til ofte ret komplicerede emner. Efter en blød start i svensk tv, hvor han lærte faget og fik erfaring, debuterede han som spillefilmsinstruktør med En fyr og en pige (En kille och en tjej) fra 1975. Genren var komedie og debatemnet de højaktuelle kønsroller. Den blev i 1979 stilmæssigt fulgt op af Jeg er med barn (Jag är med barn). Begge film blev skrevet i samarbejde med Brasse Brännström, som blev en vigtig brik i Lasse Hallströms mest betydningsfulde film.

I mellemtiden
Mellem de to kønsrollekomedier havde et mangeårigt samarbejde med musikgruppen ABBAs Benny Andersson resulteret i den officielle ABBA-film (ABBA - The Movie) i 1977. Hallström havde instrueret flere af gruppens musikvideoer, og det var derfor oplagt, at samarbejdet fortsattes i forbindelse med filmen. Man følger ABBAs koncertturné til Australien i 1977 og veksler mellem backstageoptagelser, musiknumre og en løst fortalt historie om disc-jockeyen Ashley, som følger gruppen i forsøget på at få et interview. Inspirationskilden var tydeligvis den musikfilmgenre, som opstod med Richard Lesters Beatles-film, og som fik sit endeligt, selvironiske dødsstød med Spice Girls manierede forsøg i Spice World fra 1997.


Gennembrudet
I 1985 kommer vendepunktet i Hallströms karriere. Sammen med Brasse Brännström skabte han et rørende portræt af den 12-årige Ingemar og livet i en svensk landsby i 50’ernes Sverige. Filmen var baseret på en roman af Reider Jönsson, men det var Hallströms bevægende billeder, som gav titlen Mit liv som hund en verdensomspændende succes, og da det amerikanske Filmakademi indstillede den to til Oscars – begge til Hallström (for bedste manuskript og bedste instruktion) – stod tilbudene om en fremtidig karriere i Hollywood i kø for at få hans opmærksomhed. Han havde dog svært ved at finde det rette projekt, og en del af ventetiden brugte han på at afslutte optagelserne til to film om Astrid Lindbergs elskede Bulderby-børn. Det blev udover de to film til en sammenklippet tv-version.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  UdskrivQuiz
I The Shawshank Redemption begynder Tim Robbins figur at grave en tunnel ud af fængslet – men hvilket kendt sexsymbol kan man se på en plakat i baggrunden?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Søg på Google