CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Bedste danske film:
Bænken af Per Fly

Bedste kvindelige hovedrolle:
Björk for Dancer in the Dark

Bedste mandlige hovedrolle:
Jesper Christensen for Bænken

Bedste kvindelige birolle:
Lene Tiemroth for Italiensk for begyndere

Bedste mandlige birolle:
Nicolaj Kopernikus forBænken

Bedste ikke-amerikanske film:
Tiger på spring, drage i skjul af Ang Lee

Bedste amerikanske film:
American Beauty af Sam Mendes

Johan Ankerstjernes fotografpris:
Eric Kress (Her i nærheden, Blinkende Lygter, Mirakel)

Æres-Bodil:
Ib Tardini, Peter Aalbæk Jensen og Vibeke Windeløv, Zentropa


Læs også...
Nyheder:
19-01-04:
Bodil-nomineringerne 2004
04-09-03:
Björk vender tilbage til filmen
20-05-03:
Nyt om Per Flys film om middelklassen
13-01-03:
Årets Bodil-nomineringer offentliggjort
25-02-02:
Per Fly går i lag med overklassen
 
Anmeldelser:
21-02-03:
Arven
 
Artikler:
29-01-03:
Premiereinterview: Natasha Arthy
13-01-03:
Bodil - Dansk films førstedame
26-02-01:
Bodil og bejlerne
 
Bodil, Bænken og Zentropa 2001
 
Bodil-vindere 2001
 
Skrevet den 4/3-2001 af Jesper Vestergaard
 
 
Bænken blev igen topscorer, og Zentropa ryddede bordet, da årets Bodil-priser blev uddelt søndag aften i Imperial. Italiensk for begyndere og Dancer in the Dark snuppede hver en enkelt pris. De udenlandske priser gik begge til publikumskæledægger. Publikum, der fulgte med på TV, kunne opleve et småkedeligt show, der var præget af halvhjertet forberedelse og enkelte tekniske fejl.

Med priser til Per Fly for bedste film, Jesper Christensen for bedste hovedrolle og Nicolaj Kopernikus for bedste birolle blev det total triumf for Bænken.
Filmens producer Ib Tardini, fik sammen med Lars von Triers producer Vibeke Windeløv og direktør Peter Aalbæk Jensen en velfortjent æres-Bodil for deres arbejde hos Zentropa, der med dristighed, visioner og teamwork har været centrum for de dynamiske kræfter, der har ledt til dansk films succes i løbet af halvfemserne.
Zentropas Bodil-succes stoppede ikke der. Björk fik som forventet prisen for bedste hovedrolle i Lars von Triers Dancer in the Dark, mens Lone Scherfigs Italiensk for begyndere, i øvrigt også produceret af Ib Tardini, indbragte Lene Thiemroth en Bodil for bedste kvindelige birolle.

Kun en enkelt dansk pris blev uddelt til et arbejde uden Zentropas aftryk. Det var Johan Ankerstjernes Fotografpris. Den gik til fotografen Eric Kress for sit arbejde med Kaspar Rostrups Her i nærheden, Natasha Arthys Mirakel og Anders Thomas Jensens Blinkende Lygter. De to udenlandske priser, for bedste amerikanske og bedste ikke-amerikanske film, gik til de to største publikumssucceser: American Beauty instrueret af Sam Mendes og den taiwanesiske Tiger på spring, drage i skjul af Ang Lee.

Der var masser at fejre søndag aften i Imperial. Dansk films forrygende succes havde gjort konkurrencen hård og sat juryen på prøve. Der var dog ikke de store overraskelser i fordelingen af priserne. Blot kunne man indvende at Filmmedarbejderforeningen, de danske kritikere og filmjournalister, der står bag Bodil-uddelingerne, skuffede med kedelige og forudsigelige valg til modtagerne af de to udenlandske priser. Flere andre film fra sidste år, havde mere at byde på, set med kritiske øjne.

Bodil-festen blev igen i år vist direkte på TV. Det manglede i høj grad et skud af det stjernedrys, der gjorde for eksempel lørdagens Danish Music Awards til en levende fornøjelse. Selv svenskerne gjorde det bedre, da de uddelte deres Guldbagger i sidste måned. Hvor var den røde løber og de glitrende stjerner?
Hvis ikke det var for DR2, så havde showet allerhøjest haft en chance på en københavnsk lokalstation.

Peter Mygind og Birgitte Raaberg var i centrum og aftenens konferencierer. Som det så ud, var de blevet spurgt i et par timer inden, havde sludret om et par jokes og fundet frem til to sange, som de begge kunne huske teksterne til, inden de havde fået stukket kortene med de nominerede og juryens begrundelser i hånden og var klar til at gå på scenen. I et land, der er ved at sprænges af talentfulde og ikke mindst morsomme skuespillere, hvorfor så ikke lade nogen af dem dele priserne ud?

I det hele taget var det sparsomt med underholdningen i de forsøgte indslag, og selv med øresnegle og en skrabet scenografi nåede det også at gå helt galt for teknikken. For eksempel da filmklippene for Eric Kress blev vist, inden man overhovedet havde åbnet vinderkuverten.
Dansk film har et format, der fortjener en ordentlig fest. Vi fejres for fuld tryk i Cannes, i Berlin og til alverdens andre festivaler. Hvorfor så ikke også i København?
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Fest med Bodil:
 
Bodilpriserne 2002
Verdensstjernen Bacall til Bodil-fest
Konkurrence om årets Bodil-priser
En kærlighedshistorie blev den store Robert-vinder
Bodil på vej med priser
Family
Monas verden
Et rigtigt menneske
En sang for Martin

Quiz
Den mest succesrige danseduo i filmhistorien er Fred Astaire og...
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google