CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
De nominerede:

Moulin Rouge, Baz Luhrmann

Desert Moon, Shinji Aoyama

Mulholland Drive, David Lynch

The Man Who Wasn’t There, Joel Coen

Shrek, Andrew Adamson & Vicky Jenson

L’Eloge De L’Amour, Jean-Luc Godard

The Pianist, Michael Haneke

Lukewarm Water Under A Bridge, Shohei Imamura

Distance, Hirokazu Kore-eda

Millennium Mambo, Hou Hsiao Hsien

Kanahar, Mohsen Makhmalbaf

La Stanza Del Figlio, Nanni Moretti

Je Rentre A La Maison, Manoel Oliveira

The Profession Of Arms, Ermano Olmi

The Pledge, Sean Penn

Pau Y Su Hermano, Mark Recha

Taurus, Alexandre Sukurov

No Man’s Land, Danis Tanovic

What Time Is It, Tsai Ming Liang

La Répétition, Catherine Corsini

Je Te Tue, Cedric Kahn

Va Savoir, Jacques Rivette

La Chambre Des Officiers, Francois Dupeyron

Les Ames Fortes, Raoul Ruiz

Links
Cannesfestivalens website

Læs også...
Nyheder:
18-04-02:
Bille August i Guldpalme-jury
21-05-01:
Lynch og Coen deler
19-05-01:
Billy Bob Thornton som Coen-Tarzan?
14-05-01:
Lord of the Rings får Cannes til at summe
21-03-01:
Moulin Rouge til Cannes
05-02-01:
Foster kommer ikke til Cannes
 
Artikler:
11-10-01:
Baz Luhrmann
20-05-01:
Cannes-vindere 2001
 
Cannes 2001
 
Hovedkonkurrencen
 
Skrevet den 14/5-2001 af Jesper Vestergaard
 
 
Verdens vigtigste filmbegivenhed, Den Internationale Filmfestival i Cannes, er i fuld gang. Amerikanerne er kommet godt fra start, men i programmet lurer mange spændende overraskelser fra festivalveteranerne, som præger årets program.

Fra Moulin Rouge...
Vægtige amerikanere
Årets festival åbnede torsdag med et regulært brag. Første film i hovedkonkurrencen var Baz Luhrmanns kabaret-musical Moulin Rouge med blandt andre Nicole Kidman og Ewan McGregor. Luhrmann har faktisk kun lavet to film tidligere. De er dog begge blevet amerikanske hovedværker i halvfemserne - Strictly Ballroom fra 1992 og Romeo and Juliet fra 1996. Moulin Rouge handler om en ung digter, der flytter til Paris, hvor han bliver sat til at skrive et teaterstykke om den berømte natklub på Monmartre.
Filmen tog pressen og publikum med storm, og flere anser den allerede nu, for at være et bud på en film, der kan slå amerikanernes navn, fast i Cannes igen. Går man nogle år tilbage har amerikanerne dog langt fra været overset i Cannes. To af årets amerikanske deltagere har begge tidligere vundet Guldpalmen. David Lynch deltager, med sin kærlighedshistorie Mulholland Drive, for fjerde gang i festivalens hovedprogram siden han i 1990 vandt Guldpalmen for Wild at Heart.
Også de to energiske Coen-brødre vender tilbage i år. Det sker med The Man Who Wasn’t There, et lillebydrama sat i 1949 med Billy Bob Thornton og Frances McDormand. Det er femte gang i løbet af ti år, de er nomineret, og med undtagelse af The Big Lebowski, der deltog på festivalen i Berlin i 1998, har samtlige deres film siden Barton Fink fra 1991, hvormed de vandt både Guldpalmen og instruktørprisen, været nomineret i Cannes.

Dreamworks overrasker
Den fjerde amerikansk konkurrencedeltager kommer fra skuspilleren og instruktøren Sean Penn. Han deltager med filmen The Pledge, der i første omgang var kommet med i hovedkonkurrencen på Berlin, men som senere blev trukket tilbage. Det er ikke usandsynligt, at det skete for i stedet at prøve lykken på Cannes, der traditionelt set ikke er så amerikanervenlig, men alt andet lige, langt mere prestigefuld.
Sidste amerikanske film, er en af de store overraskelserne. Det er Dreamworks’ Andrew Adamsons og Vicky Jensonas Shrek, der deltager som den første animationsfilm på Cannes siden 1973, og med stemmer af folk som Mike Myers, Eddie Murphy og Cameron Diaz synes den at være et ret utraditionelt bud på en Cannes-film

Fra No Man's Land
Europæiske veteraner
Den vægtigste del af årets konkurrenceprogram, består af de europæiske veteraner, der repræsenterer otte af de 23 film. Ligesom en række af de asiatiske instruktører arbejder flere af dem i en fast cyklus, hvor de færdiggør deres film lige op til en mulig prestigefuld premiere i det sydfranske.
Frankrig er selv repræsenteret med to veteraner, hvis rødder strækker sig helt tilbage til nybølgens begyndelse i slutningen af 50’erne. Jacques Rivette, der har et væld af festivaldeltagelser på bagen og i 1991 modtog Juryens Grand Prix for La belle noiseuse er i år aktuel med filmen Va Savoir.
En af festivalens måske mest interessante overraskelser kommer fra en af nybølgens allervigtigste instruktører, Jean-Luc Godard. Godard har ligeledes en lang festivalhistorie. Ikke mindst i Cannes, som han i 1968 var med til at lukke ned med en strejke. Dengang sagde han, at han mente, der var mere fornuft i, at tage til Paris og gå på barrikaderne med arbejderne og studenterne. Det gjorde han så. Og man har ikke set meget til ham siden. At han nu er aktuel på Cannes igen, kan næsten kun betyde, at det er meget noget rigtigt interessant.
Også den chilensk-fødte Raoul Ruiz repræsenterer Frankrig i år. Det sker med Les Âmes Fortes, der har det nyligt udnævnte franske nationalsymbol Laetitia Castas i den kvindelige hovedrolle. Raoul Ruiz vandt en ungdomspris i 1982 for Las tres coronas del marinero og har siden været nomineret tre gange til Guldpalmen. I 1992 for L’oeil qui ment, i 1996 for Trois vies & une seule mort og senest i 1999 for Le temps retrouvé
Den tyskfødte Michael Haneke repræsentere ligeledes Frankrig med filmen La Pianiste, der er baseret på en roman af Elfriede Jelinek. Det er tredje gang han er i Cannes med en film. Tidligere har været det med filmene Funny Games i 1997 og Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages, der var nomineret i 2000 og vandt en mindre pris.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Cannes 2001:
 
Cannes-vindere 2001

Quiz
Hvem instruerede den danske film Tro, håb og kærlighed fra 1984?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google