CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
En kort en lang
Instruktion: Hella Joof
Manuskript: Hella Joof, Klaus Bondam
Medvirkende: Mads Mikkelsen, Troels Lyby, Charlotte Munck, Nikolaj Steen, Ellen Hillingsø, Pernille Højmark, Peter Frödin
Producer: Thomas Gammeltoft
Forventet premiere: 16. november

Anja og Viktor
Instruktion: Charlotte Sachs Bostrup
Manuskript: Søren Frellesen
Medvirkende: Robert Hansen, Sofie Lassen-Khalke, Jonas Gülstorff, Karl Bille, Rasmus Albeck, Sebastian Jessen, Mira Wanting, Joachim Knop, Karen-Lise Mynster, Claus Bue
Producer: Regner Grasten
Forventet premiere: 3. august

Monas verden
Instruktion: Jonas Elmer
Manuskript: Jonas Elmer, Nikolaj Peyk
Medvirkende: Sidse Babett Knudsen, Thomas Bo Larsen, Mads Mikkelsen, Klaus Bondam, Bjarne Henriksen, Jesper Asholt
Producer: Monica Steenberg
Forventet premiere: September

En kærlighedshistorie
Instruktion: Ole Christian Madsen
Manuskript: Ole Christian Madsen, Mogens Rukow
Medvirkende: Lars Mikkelsen, Stine Stengade, Sven Wollter, Camilla Bendix
Producer: Bo Ehrhardt
Forventet premiere: 10. august

Charlie Butterfly
Instruktion: Dariusz Steiness
Manuskript: Klaus Rifbjerg, Dariusz Steiness
Medvirkende: Baard Owe, Allan Wegenfeldt, Vigga Bro
Producer: Jonas Frederiksen
Forventet premiere: Efteråret

Flere danske film på vej er nævnt i temaets øvrige artikler

Læs også...
Nyheder:
20-06-01:
For fans af Sidse
19-05-01:
Gabriel Axel lægger an til ny Blixen film
11-05-01:
Lone Scherfig klar til engelsk
01-03-01:
Okay – ny film fra hverdagen
29-06-00:
Pris til Ole Christian Madsen
 
Danske film på vej
 
Kommende film
 
Skrevet den 22/5-2001 af Jesper Vestergaard
 
 
Ti danske film er på vej til biograferne henover sommeren og efteråret. Der er både romantik, drama, road-movie og mere dogme i luften, og så byder efteråret på verdens første film, der er skabt med publikum som medspiller.

Fra Hella Joofs debutfilm En kort en lang
Romantik i andedammen
De senere års massive succeser med forskellige former for romantiske komedier som Susanne Biers Den eneste ene og Lone Scherfigs Italiensk for begyndere har ikke gjort lysten til at give sig i kast med genren mindre. Kærlighed og romantik spiller også centrale roller i nogle af de mere dramatiske fortællinger, der er undervejs.

En kort en lang
En af dem, som man nok kan forvente vil lægge en anderledes vinkel på det, er skuespilleren og radiosatirikeren Hella Joof, der debuterer som instruktør med filmen En kort en lang.
Filmen handler om Jacob og Jørgen, der ville være helt lykkelige sammen, hvis ikke lige det var for Jacobs hemmelige forhold til Jørgens brors kone Caroline. Da Caroline oven i købet opdager, at hun er gravid, må Jacob mange gange rundt om sig selv for til sidst at træffe et valg.
Joofs mangeårige makker Peter Frödin, der spiller med i filmen, fortalte under et interview i forbindelse med premieren på Grev Axel: ”Hovedpersonerne, som bliver spillet af Mads Mikkelsen og Troels Lyby har en kammerat, der er bartender, som jeg spiller. Han er kæreste med en mand, som er gift og har to børn. Han har i det hele taget en hel del problemer og har meget let til tårer. Men det er en kærlighedskomedie. Han arbejder på en stam-bar, hvor de andre kommer. Hver gang en af de andre græder, græder han også. Han tager deres følelser på sig, så de sidder og næsten ikke har nogen tilbage selv. Sådan lidt tarveligt og en lille smule intrigant, men også meget sødt.”

Stine Stengade og Lars Mikkelsen i Ole Christian Madsens dogmefilm En kærlighedshistorie
Flere hik
Tættest på mainstream kommer man nok i Anja og Viktor, der skal følge op på den to år gamle succes, den rendyrkede ungdomsfilm efter amerikansk forbillede Kærlighed ved første hik. Med samme cast og Robert Hansen og Sofie Lassen-Khalke tilbage i hovedrollerne, skulle i hvert fald billetsalget være sikret.
Viktor er nu kommet i 3.g, og Anja skal prøve kræfter med sit første job hos et smart reklamebureau. Skurken Peter, der trak det korte strå i etterens kamp om den smukke Anja, vender naturligvis tilbage og gør endnu engang livet surt og kærligheden besværlig for den stakkels Viktor.
Instruktøren bliver Charlotte Sachs Bostrup, der tidligere har instrueret den charmerende og ikke konfliktsky novellefilm Fridas første gang fra 1996, samt novellefilmen On the Road sidste år.

Med publikum som medspiller
Et af efterårets interessante eksperimenter kommer fra instruktøren Jonas Elmer. Selvom det blev en stor succes og en lille milepæl blandt små filmproduktioner med stor sjæl har han ikke lavet nogen film siden debuten Let’s get Lost. Siden har han flere gange forsøgt sig med nye projekter, men først da ideen til at bringe publikum på banen allerede tidligt i processen opstod, var der hul igennem til producenterne. Publikum har kunne følge med i og blande sig i produktionen af Monas verden, der nu har været undervejs det sidste års tid, over internettet. Næste alt lige fra manuskriptstadiet til udformningen af plakaten har de kunnet påvirke. Om publikummet så kan lide, hvad de ser, når resultatet er færdigt, er en anden sag. I hvert fald er Elmers film den første, der tager dem med linen ud.
Filmen har et væld af elskede skuespillere i rollerne. Sidse Babett Knudsen spiller hovedpersonen Mona, der har en livlig fantasi, men som ikke kan få ret meget i sit liv til at fungere, indtil hun en dag møder en bankrøver, der falder pladask for hende.

Mere dogme
Hvor Monas verden måske mere går efter spændingen, går den næste dogmefilm, En kærlighedshistorie efter dramaet. Instruktøren Ole Christian Madsen står bag den syvende danske dogmefilm, der handler om parret Kira og Mads. Kira vender tilbage fra et psykiatrisk hospital og prøver at genfinde sit tidligere liv og at leve op til forventningerne som mor og hustru. En prøvelse, der ikke bliver lettere af, at hun finder ud af, at Mads, imens hun har været indlagt, har haft en affære med en anden.
Ole Christian Madsen vender med En kærlighedshistorie tilbage til nutiden og et mere realistisk udtryk, som han også havde godt fat om i novellefilmen Sinans bryllup og sin første spillefilm Pizza King. I mellemtiden har været med til at flytte grænserne for mulighederne med dansk TV-dramatik, da han lavede serien Edderkoppen. To af de store skuespillere i den serie spiller hovedrollerne i hans kommende film. Stine Stengade, der i øjeblikket udfolder sin dampende klassiske skønhed i en anden TV-serie, Langt fra Las Vegas, og Lars Mikkelsen, der også har markeret sig stærkt i en række novellefilm.

Musikken som forløser
Endnu et tæt drama er at finde i den polskfødte instruktør Dariusz Steiness’ debutfilm Charlie Butterfly, hvor endnu en familie bliver udsat for en hård prøvelse. Ved et trafikuheld dør den midaldrende brandmand Hans’ kone, og han bliver overladt til sig selv og til at tage sig af deres søn Jesper. Den følelsesmæssigt afstumpede Hans finder først rigtigt sammen med sønnen gennem deres fælles lidenskab: musikken. Filmen er desuden beskrevet som en eventyrlig historie.
Charlie Butterfly, der har været fire år undervejs, har Steiness skrevet sammen med Klaus Rifbjerg, og musikken bliver leveret af bl.a. Kim Larsen. På rollelisten finder man bl.a. Baard Owe, Vigga Bro og det tidligere medlem af bandet Sandmen Allan Wegenfeldt i sin skuespillerdebut.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Danske film på vej:
 
Gabriel Axel - Still going strong
SMS - beskeder mellem generationerne
Ekstra millioner til Vinterberg
Kidman på vej til Triers Dogville
Bornedal-film med Depardieu
Nye danske film på vej
Gentagelser præger seneste støttetildelinger

Quiz
Hvem spillede ikke med i Ørkendronningen Priscilla?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google