CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Mordets Melodi
- sangen, der startede det hele:


Som en sky lille fugl,
lille ven
lille ven, tæt ved mit bryst
har din angst fundet skjul, lille ven
fundet fred, varme og trøst.
Uden frygt har du givet dig hen,
og mit ord svigter jeg ej,
du kan tro, du er tryg, lille ven,
når du blot er her hos mig.Vidste du at:
Ole Bornedal sendte en venlig hilsen til Mordets melodi, da han lod morderen myrde løs til schlageren "Lille Lise let på tå" i Nattevagten.Mere sang:
Der bliver sunget videre i danske gyserfilm, da fru Drusse i Riget begiver sig ud for at finde Mary fra Skelhøje. I hospitalets baderum ligger den senile frk. Krüger og synger med sin skingre stemme:
"I en sal på hospitalet,
hvor de hvide senge står,
lå en lille brystsvag pige,
syg og bleg med gyldent hår"Gyserfilm i denne artikel:

Heksen (Häxan), 1922
Instruktør:
Benjamin Christensen
Medvirkende:
Maren Pedersen som Heksen

Vampyr, 1931
Instruktør:
Carl Th. Dreyer
Medvirkende:
Julian West,
Maurice Schultz.

Mordets melodi, 1944
Instruktør:
Bodil Ipsen i samarbejde med Valdemar Christensen
Medvirkende:
Gull-Maj Norin,
Poul Reichardt,
Ib Schønberg.

Læs også...
Nyheder:
02-03-04:
Filmhistorien fra a–z i Cinemateket
28-11-02:
Nyt dansk samarbejde bag Bornedal-thriller
24-07-01:
Stephen King genopbygger Riget
06-03-01:
Dansk gyser hædret i Portugal
04-12-00:
Pris til dansk vampyrgyser
22-10-00:
Zentropa vil lave skræk-film
30-08-00:
Riget 3 undervejs
08-06-00:
Ole Bornedal igen…
05-06-00:
Ole Bornedal siger farvel til dansk film
 
Anmeldelser:
05-08-03:
Midsommer
01-08-03:
Riget
04-06-03:
One Hell of a Christmas
13-11-02:
Jeg er Dina
05-04-00:
Flænset
05-04-00:
Flænset
 
Artikler:
01-08-03:
Bag om Riget
07-02-03:
Premiereinterview: Carsten Myllerup
15-03-02:
Premiereinterview: Ole Bornedal, del 1
15-03-02:
Premiereinterview: Ole Bornedal, del 2
11-06-01:
En helvedes jul på vej fra Shaky Gonzalez
06-06-01:
Martin Schmidt: Den selvlærte instruktør
 
Danske gys gennem tiderne
 
Fra Mordets melodi til den diabolske kats mjaven.
 
Skrevet den 6/6-2001 af Frederik Asschenfeldt Vandrup
 
 
”…den brændte lugt bredte sig ned af gymnasiets gange. De forvirrede unge kan ikke finde ud af, hvad det er, der brænder på….er det mon morderen, der er i gang med en gryderet i skolens køkken…døren til køkkenet bliver langsomt åbnet – og dér, med et chokerende brag på lydsiden og voldsomme jump-cuts ind på komfuret, ligger deres kammerat. Dræbt og med hovedet i boblende opløsning på den rødglødende kogeplade.”

Plakaten fra Sidste time, der ringede ind til de hårde gys på dansk.
Da gyset kom tilbage
Skriget forplantede sig hurtigt ned gennem biografen. Chokket var dels et resultat af en meget bevidst anvendelse af filmsprogets muligheder, samt den voldsomme grænseoverskridelse af normerne for dansk film. Bagmanden var instruktøren Martin Schmidt, filmen var hans første biografgyser, Sidste time, og scenen markerede en stilsikker instruktørs første skridt ud i en genre, som han hurtigt skulle blive eneherskende konge over. Det danske gys var effektivt blevet genoplivet.

1994 - gysets år
Men det er nu ikke Martin Schmidt, der skal have hele æren for at bringe gyset tilbage i de danske biografer. Året før havde den talentfulde tv-instruktør Ole Bornedal nemlig givet sit bud på en klassisk gyser i moderne klæder med den uhyre populære Nattevagten, ligesom legebarnet Lars von Trier henkastet havde stykket 4 afsnits rablende vanvittig hospitals-soap med klare gysertræk sammen til tv-serien Riget, som sidst på året 1994 nåede at køre et par uger i Grand, så den noget malplaceret kunne snuppe en ordentlig stak priser ved uddelingen af filmkritkernes pris for 1994. Hvor Ole Bornedals Nattevagten var en ganske intelligent kombination af ægte danske kulturtræk og den klassiske gyserfilm, markerede Triers Riget et populært gennembrud for den ellers meget utilnærmelige instruktør, der på det tidspunkt kun havde lavet sin kunstnerisk uovertrufne, men også ganske publikumsfjendske Europa-trilogi (Forbrydelsens element, Epidemic og Europa).

End ikke kvinderne kunne vide sig sikre i dansk film - her Sofie Gråbøl fra Nattevagten.
Dennis Jürgensen på plakaten
Det var altså oven på to nyudnævnte nationalkoryfæer, at Martin Schmidt og Sidste time skulle gøre sig. Filmen var baseret på et manuskript af den populære ungdomsforfatter Dennis Jürgensen, der blev dyrket af en fanatisk men overskuelig fanskare – pudsigt nok var forfatterens største succes den ganske underholdende Kærlighed ved første hik, der siden blev en af dansk films største komediesucceser i Thomas Villum Jensens instruktion. Men tilbage til gyset. Sidste time fulgte en helt traditionel opbygning, hvor en gruppe personer efterlades i en farlig situation. Vi følger dem, mens de en efter en bliver dræbt, blot for at bygge op til det endelige opgør mellem hovedpersonen og monsteret. Det var helt efter den store genrebog, som de amerikanske mestre effektivt havde omskrevet i slutningen af 70’erne og begyndelsen af 80’erne med film som Fredag d. 13., Morderisk mareridt og Halloween-filmene.

Legen slutter
Allerede året efter var makkerparret Jürgensen/Schmidt klar med endnu en gyser - Mørkeleg fulgte samme recept, men manglede en del af den første films originalitet og engagement. I stedet forfaldt den til en noget rutinepræget gennemgang af gyserkarakteristika, som kunne bruges som en afkrydsningsliste for instruktøraspiranter med gyserfilm-ambitioner. Publikum var heller ikke helt så begejstret, men heldigvis stod andre kokke klar til at holde gryden i kog, indtil Martin Schmidt via novellefilmen Afmagt og et par afsnit af DR’s tv-serie Rejseholdet, nu atter er klar til åbne dørene til Kat og endnu et besøg i hans mørke verden sammen med den jurastuderende Maria og i særdeleshed hendes kat.

Den første
Selvom Martin Schmidt udgør et væsentligt kapitel i fortællingen om den danske gyserfilm, så er han dog langt fra det eneste aktør. Mordets melodi fra 1944 betegnes fra flere sider som den første danske gyserfilm. Plottet var voldsomt inspireret af den tyske mesterinstruktør Fritz Langs nærmest hypnotisk skræmmende film M fra 1931. I den danske version mødte vi kaberet-sangerinden Maria Valdin, der bliver mistænkt for en række bestialske kvindemord, fordi hun har den sang på repertoiret, som morderen synger under hvert mord. Baseret på et radioteaterstykke af Tavs Neiiendam med samme titel, formåede instruktøren Bodil Ipsen med stor hjælp af sin fotograf Valdemar Christensen at skabe en visuelt fortættet spændingsfilm, hvor morderen skulle findes blandt relativt få mistænkte.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Ankur
26-2-2013 07:07
He5ller med, men de5 behf6vs det pengar som tyve4rr Sv BTF inte varit kotnemepta nog att ordna det genom sponsorer i alla fall de senaste 10 e5ren. I det me5ldokument som Sv BTF nu har pe5 remiss ute hos klubbarna se5 e4r me5let att fe5 1 miljon i sponsorsinte4nkter per e5r. Skrattretande lite, och ett tecken pe5 att man behf6ver hje4lp. Man har ff6rmodligen fe5tt lite sjukdomsinsikt de5 man e4ven skriver att man skall sf6ka professionell hje4lp med att fixa sponsorer. Utan gott om pengar se5 e4r det ju t ex redan idag sve5rt att fixa le4ger ff6r de be4sta i Sverige, utan att de som deltar fe5r betala tusentals kronor. Money rules the world se5 se till att skaffa ett bra ge4ng sponsorer och utnyttja JO o Jf6rgen innan deras stje4rnglans har svalnat helt.

Bent Kvalvik
6-1-2006 10:55
Sangen i "Mordets melodi".
I filmen synges melodien på fransk, og teksten starter med: Je me sens dans tes bras si petite ... (Jeg føler mig så lille i dine armer...) Den smukke danske tekst som gengis her (og i "Danske film fra A-Z") høres aldrig i filmen. Hvor stammer den teksten fra? Hørespillet?

Lars Nørgaard
29-3-2003 18:37
Til Cinemazone.
tusind tak for en RIGTIG go hjemmeside. jeg søgte på filmen " sidste time" og der kom meget flot og et stort resultat.

TUSIND TAK FOR HJÆLPEN!!!

Hilsen LArs Karred Nørgaard.:-)

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Tilbage til mørket :
 
Martin Schmidt: Den selvlærte instruktør
Kat
Dansk gyser hædret i Portugal
Pris til dansk vampyrgyser
Zentropa vil lave skræk-film
Riget 3 undervejs

Quiz
Hvem har instrueret En ny dag truer?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google