CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
Josef Fares

Født i Libanon 1977. Flyttede med sin familie til Örebro i Midtsverige i 1987.

Blev optaget på Dramatiska Institutets spillefilmslinie i Stockholm i 1998, hvor han stadig har et halvt års uddannelse tilbage.

Har indtil videre lavet over 50 kortfilm, de fleste sammen med familie og venner. Filmene er præget af action og selvgjorte specialeffekter, som har givet ham tilnavnet ’Effektkongen fra Örebro.”

Har desuden sammen med Memfis Film lavet den 80 minutter lange lavbudgetfilm Coola Killar, som sandsynligvis udkommer på video.

Læs også...
Nyheder:
12-05-04:
Josef Fares på Libanon-tur/retur
23-02-04:
Salaam DK '04: stærke svenske kortfilm
05-09-03:
Ny film på vej fra Moodysson
22-04-03:
Kopps i kopimaskinen
20-01-03:
Malmros-manuskript på nettet
16-12-02:
Jalla! Jalla!-opfølger åbner Göteborg-festival
08-08-02:
Jalla! Jalla! instruktør laver film med dansk støtte
06-08-01:
Action på vej fra Jalla! Jalla! instruktør
 
Anmeldelser:
23-05-06:
Zozo
02-12-03:
Kops
29-04-03:
Bäst i Sverige
06-12-02:
Salâm, smukke
22-01-02:
Jalla! Jalla!
 
Artikler:
18-07-03:
Josef Fares - når det pinlige bliver sjovt
27-09-02:
Premiereinterview: Lukas Moodysson
19-09-01:
Integration på plakaten
16-07-01:
Torkel Petersson – en cool killa
 
Josef Fares – 23 år og filminstruktør
 
Premiereinterview
 
Skrevet den 16/7-2001 af Jesper Vestergaard
 
 
Der bliver fyldt kaffe op, og Josef Fares får en pille til sin hovedpine. Det er vel cirka det tætteste, man kommer på en, der ligner en hærdet superstjerne, i et interview med en svensk instruktør. Mindre oplagt bliver associationen ikke, da han spørger, om vi kan tale sammen på engelsk i stedet, og han pludselig lyder præcis som Marlon Brando.
Det libanesisk fødte svenske instruktørtalent viser sig dog at være helt uden nykker og langt fra spoleret af den berømmelse, der kommer ud af i en alder af kun 23 år at have lavet en film, der har solgt hele 755.000 billetter i Sverige og er i biografdistribution i 25 lande.

Roro og Måns - parkpassere og kammerater
Impotens og tvangsægteskab
Filmen hedder Jalla! Jalla!. Den har netop haft biografpremiere i Danmark, hvor anmelderne var de første til at byde den godt velkommen.
Om baggrunden for filmens historie fortæller instruktøren: ”Det startede, mens jeg var i gang med at klippe en anden film. Jeg fik en ide om en fyr, der var impotent. Jeg skrev så manuskriptet til en kortfilm, som jeg lavede på Dramatiska Institutet, hvor jeg stadig går. Både Torkel Petersson og min bror Fares Fares var med i den. Jeg synes, den blev rigtig god, og først var ideen så at lave Jalla! Jalla! kun om den impotente fyr. Men jeg fandt hurtigt ud af, at det ville blive for kedeligt, så jeg kom på en anden idé med et tvangsægteskab. Det var godt, for så fik jeg også mulighed for at bruge min bedstemor og min far igen. Jeg har lavet film med dem før, og jeg kan virkelig godt lide at arbejde med dem.
Så de to historier fandt sammen, og jeg sad med Torkel og Fares og skrev på det. Det var utroligt sjovt.”

Moodysson og Memfis
Josef Fares havde allerede lavet omtrent 50 kortfilm inden spillefilmdebuten. En produktion, der havde givet ham tilnavnet ’effektkongen fra Örebro’. På Novemberfilmfestivalen, en kortfilmfestival for unge svenske instruktører, i 1999 sad et andet af de unge svenske instruktørhåb, Lukas Moodysson (Fucking Åmål, Tillsammans), i juryen. Han var sammen med produktionsselskabet Memfis Film med til at hjælpe Fares i gang med Jalla! Jalla!.
Lukas Moodysson er krediteret som executive producer på filmen, i USA betyder det som regel, at vedkommende ikke har rørt en finger men bare betalt for æren, hvad betyder det i dette tilfælde?
”Rent faktisk lavede han et perfekt arbejde. Han læste manuskriptet og kom på ideer. Klipperen klippede filmen, mens vi optog den, og Lukas så med på optagelserne dag for dag. På den måde var han en stor hjælp, han kom med flere ideer eller pegede på noget, som manglede.”
Er Jalla! Jalla! din første film sammen med Memfis Film?
”Jeg lavede tidligere en sammen med dem, en anden morsom film, der hedder Coola Killar, men den kom aldrig i biografen. Det var på et meget lille budget og var egentlig mest noget ’off the record’. Men det blev til en udmærket film på 80 minutter, der sandsynligvis kommer på video på et tidspunkt,” fortæller han.

Måns hilser på Roros far, ham med den slagkraftige vom
Menneskelighed i både action og komedie
Tidligere har du lavet en række kortfilm med masser af effekter og action, hvorfor valgte du at lave en komedie som din spillefilmdebut?
”Jeg har lavet meget action, og det kan jeg godt lide, men det er ikke det eneste, jeg vil. Jeg kunne godt lide historien, og når jeg kan det, så får jeg lyst til at lave den. Jeg ved egentlig ikke hvorfor, det kunne også have været en actionfilm, men det, jeg kan lide at lave, er film om virkelige mennesker, også når jeg laver action. Jeg vil ikke bare have ting til at springe i luften, der skal ske noget virkeligt. Jeg vil have skuespillerne til at virke naturlige og have alle de små detaljer, som for eksempel rigtige pistoler, der er tunge og svære at skyde med, på plads,
Grunden til, at jeg lavede Jalla! Jalla!, var, at jeg virkelig godt kunne lide den glade fornemmelse, det gav mig, da jeg skrev den. Jeg var virkelig glad, mens jeg skrev, og jeg tror, at det er den samme glade følelse, publikum, der kan lide filmen, får, når de har set den.”

Fra krig til fred
Du kom selv til Sverige i slutningen af 80’erne, hvordan oplevede du det?
”At kommer fra et land, hvor der var krig til et land, hvor der er fred, er en total forandring. Der var så mange muligheder. I Sverige kan man gøre utroligt mange ting, som normale mennesker ikke gør, måske fordi de er dovne eller noget andet. Alt er lige foran dig. Hvad som helst du sætter dig for, kan du gøre. Og folk er altid parat til at hjælpe dig. Det er ikke det samme som i Libanon, hvor ingen hjælper dig, og du må klare alting på egen hånd. Det er næsten som at komme til paradis, når man kommer til sådan et land.”
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Geovany
3-4-2014 01:10
Euh je crois que c est ta contribution qui est aetundte Anissa lol! Ceci dit je peut e9galement apporter la mienne, mais il faut que je retravaille d abord mon anglais.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Salaam DK:
 
Salaam DK: James' Journey to Jerusalem.
Salaam DK ’04: Israelsk film i Huset
Salaam DK ’04: Afrikansk instruktør på besøg
Salaam DK ’04: Filmskolefilm på PH Cafeen
Salaam DK '04: stærke svenske kortfilm
Frihedens veje
Salaam DK: Lost Boys of Sudan
Dirty Pretty Things
Omfavn mig måne
Elisabeth Rygård: Fra krumsabel til kulturforståelse
Integration på plakaten
Jalla! Jalla!
Iransk film: Realisme, suspense og filmpoesi for forandring
East is East

Quiz
Hvem spiller Brendan Frasers forældre i Blast From the Past?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google