CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
Torkel Petersson

Født i 1969 i Sverige

Uddannet som skuespiller fra Teaterhøjskolen i Stockholm 1989-1992.

Har arbejdet på Gävle Folketeater i tre år, og på Göteborgs Stadsteater i fire. Har desuden arbejdet på Teater Bhopa i Göteborg.

Har arbejdet sammen med Josef Fares i to kortfilm samt filmen Coola Killar.

Har ud over arbejdet ved teatret haft mindre roller i TV-serierne Det nya landet og Sjätte Dagen, samt medvirket i spillefilmen Noll Tolerans og kortfilmen En rikedom bortom allt förstånd.

Læs også...
Nyheder:
12-05-04:
Josef Fares på Libanon-tur/retur
23-02-04:
Salaam DK '04: stærke svenske kortfilm
22-04-03:
Kopps i kopimaskinen
16-12-02:
Jalla! Jalla!-opfølger åbner Göteborg-festival
08-08-02:
Jalla! Jalla! instruktør laver film med dansk støtte
 
Anmeldelser:
02-12-03:
Kops
03-12-02:
Gamle mænd i nye biler
22-01-02:
Jalla! Jalla!
 
Artikler:
18-07-03:
Torkel Petersson - ikke bange for at tage pis på sig selv
18-07-03:
Josef Fares - når det pinlige bliver sjovt
09-07-02:
Premiereinterview: Lasse Spang Olsen
16-07-01:
Josef Fares – 23 år og filminstruktør
 
Torkel Petersson – en cool killa
 
Premiereinterview
 
Skrevet den 16/7-2001 af Jesper Vestergaard
 
 
Den 31-årige svenske skuespiller Torkel Petersson spiller Måns i Josef Fares' komedie Jalla! Jalla!, der netop har gjort landgang i Danmark. Han har tidligere haft et par mindre roller på film og spillet på forskellige teatre i Göteborg. Måns er en ret uheldig fyr, der lider af impotens og er kommunalt ansat som parkpasser sammen med sin kammerat Roro. For at slippe af med sit problem må han grueligt meget igennem. Han prøver alt fra rollespil til penispumper og heksekunst, før løsningen kommer fra en helt uventet side.

Torkel Petersson som parkpasser
Humor, der kan overføres
Rollen som Måns er Torkel Peterssons første store filmrolle. Da jeg møder ham, indleder jeg med at sige tillykke med filmen. Petersson takker, men udtrykker også med det samme, at han er spændt på, hvordan det skal gå filmen i Danmark.
”Man er lidt nervøs, for hvordan filmen skal blive modtaget her, for I er så vant til gode film.”
Jeg fortæller ham, at jeg tror ikke, der er noget at være nervøs for, da jeg fandt, at humoren i filmen ville ramme helt plet også i Danmark.
”Jeg blev spurgt om det tidligere,” fortsætter han. ”Der var en, der pegede på, at dansk og svensk humor er så forskellige. Jeg har egentlig aldrig tænkt på det, men jeg svarede, at der er meget situationskomik i filmen. Humoren er meget fysisk. Der er ikke så meget sproglig humor.

Fra kortfilm til spillefilm
Hvordan kom du med i filmen?
”Mig og den anden fyr, der spiller med i filmen, Fares Fares, boede begge to i Göteborg, hvor vi spillede med i den samme teatergruppe. I starten var vi langt fra venner,” griner han, ”men det blev vi. Han fortalte mig på et tidspunkt, at hans lillebror (Josef Fares) skulle komme til byen for at lave en kortfilm og spurgte, om jeg ville være med. Først tænkte jeg, at det lød lidt useriøst; der er så mange, der render rundt med et videokamera, men der kommer ligesom aldrig noget ud af det. Jeg endte dog med at være med og så også resultatet. Optagelserne varede kun to dage, men resultatet så helt professionelt ud. Det var fedt lavet og skide fedt klippet. Man kunne se med det samme, at det her var en fyr, der havde styr på, hvad han lavede.
Sommeren efter lavede vi filmen Coola Killar.”
Så det faldt helt naturligt, at du også skulle være med i Jalla! Jalla!?
”Ja, det var nærmest noget, vi var enige om. Vi var alle tre blevet venner og ville gerne lave en rigtig spillefilm sammen. Vi sad og hjalp hinanden med manuskriptet. Josef havde en grundidé og skrev det meste, mens vi hjalp til med at skrive karaktererne og finde på situationer, vi kunne have med.
Det var bestemt fra starten, at jeg skulle være med. Selskabet ville bare have et godt manuskript. Så det fik de.”


Frihed og improvisation
”Optagelserne tog fem uger, så det gik ret stærkt,” fortæller Torkel Petersson. ”Det var en lavbudget-produktion. 6 mio. sv. kr. tror jeg den kostede. Vi arbejdede også lidt ukonventionelt i forhold til de andre spillefilm, jeg har været med i. Der mødte man op om morgenen,og klokken fem sagde man tak for i dag og gik hjem. Her boede vi næsten i et hus på landet og arbejdede nærmest døgnet rundt.”
Du har spillet en lille rolle i filmen Noll Tolerans, som er en langt mere klassisk genreproduktion
”Ja, jeg havde en lille bitte rolle. Men det var interessant at være med, også i forhold til denne her. Der var der meget, sådan at lyset og alt det var utroligt vigtigt. Man fik tapet op på gulvet og fik at vide »her præcist skal du stå«. Der bliver ingen fede scenarier eller fede detaljer, når man arbejder på den måde, for man vover ikke at tage chancer, når der er 100 personer på settet. Når man så samtidig er uerfaren skuespiller, så kommer man til at bevæge sig som en robot. Man kan ikke rigtig andet. I denne her film ville instruktøren have, at man skulle tage chancer og prøve sig frem.”
Det lyder lidt som måden, de danske dogmefilm bliver lavet på
”Ja, og også for eksempel i Pusher, eller måske var det Bleeder, der føler jeg også, at havde man stillet kameraet op på en fast plads, så havde skuespillerne ikke rigtigt haft mulighed for at udfolde sig i rummet. Det bliver langt friere, og der er flere scener, der får lov til at fortsætte lidt længere. Jeg kan specielt huske en scene, hvor de skal købe stoffer. Den foregår i et lille rum, hvor skuespillerne springer rundt. Det er skide skønt spillet, og det kunne ikke lade sig gøre, hvis ikke de havde fået lov til at improvisere.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Jalla! Jalla!:
 
Jalla! Jalla!
Josef Fares – 23 år og filminstruktør

Quiz
Hvilken opera kører under Sean Connerys dødscene i The Untouchables?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google