CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Links
Husets Biograf
Biffen, &Aring
&Oslash

L忙s ogs氓...
Nyheder:
21-10-03:
N贸i Albin贸i styrede islandsk Oscarshow
16-09-03:
Bergen vil være filmhovedstad
13-11-02:
Islandsk Oscar-kandidat gjorde rent bord
 
Anmeldelser:
16-09-05:
Niceland
26-12-03:
Havet
26-09-03:
Falcons
30-11-01:
Universets engle
26-10-01:
Ikingut
17-08-01:
101 Reykjavik
10-08-01:
Husets ære
 
Artikler:
06-08-03:
CIFF 2003: Fokus på Norden
15-08-01:
Gudny Halld贸rsd贸ttir: Islandsk filmkvinde
16-03-01:
BUFF 2001: Mylder i Malmø
 
En smag af Island
 
Filmuge
 
Skrevet den 10/8-2001 af Jesper Vestergaard
 
 
Et historisk drama med humoristisk sans og et ungdomsportræt med almod贸varske forviklinger. At filmproduktionen i vores mindste nordiske broderland er en mangesidig sag, der kan måle sig internationalt, er en filmuge med syv nye islandske film et tydeligt bevis på.

Fra Ikingut
Fridrik Th贸r Fridriksson
Ikke mindst instruktøren og produceren Fridrik Th贸r Fridriksson har spillet en væsentlig rolle for de senere års filmproduktion på Island. Med film som Naturens børn, Cold Fever og Djævelsens Ø er han heller ikke ukendt i Danmark. Han har produceret fire af filmene i programmet, herunder Universets engle, som han selv har instrueret. Filmen er baseret på Einar Mar Gudmundssons roman af samme navn om den skizofrene Paul, som bliver indlagt på et ualmindeligt livligt psykiatrisk hospital.
De øvrige film i programmet produceret af Th贸r Fridriksson er Ikingut, Fiasko og Perler og svin.
Gisli Snær Erlingsson, der tidligere har været i Danmark med filmen Benjamin Due, har instrueret Ikingut, der er en smuk, intens, men også kompliceret børnefilm om en grønlandsk dreng, der driver i land i en lille overtroisk fiskerbygd på Island i 1600-tallet. Filmen, der udvikler sig til et uhyggeligt eventyr om fordomme og frygt for det fremmede, var med i konkurrencen på forårets børnefilmfestival BUFF i Malmø.

Komedier
Fiasko, en komedie instrueret af Ragnar Bragason, følger tre generationer af en familie, der forsøger at få styr på kærlighedslivet. Bedstefaderen jagter en filmdiva med hukommelsesproblemer, moren en prædikant med alkoholproblemer og datteren vakler mellem en middelmådig bankdirektør og en fyrig sømand.
脫skar J贸nassons Perler og svin er endnu en komedie. Den handler om Finnbogi og Lisa, der deler den samme drøm om at tjene masser af hurtige penge, og de står ikke tilbage for ret meget for at få den opfyldt. Sexlegetøj og russiske biler er blot nogle af midlerne.

Fra 101 Reykjavik
Familieliv
De mere alvorlige sider af moderne familieliv og parforhold skildres i Robert I. Douglas鈥 spillefilmdebut Den islandske drøm. Filmens hovedperson er løbet ind i en midtvejskrise femten år for tidligt. Hans firma er på vej mod fallit, han er weekendfar, hans nye kæreste er ti år yngre, og så er hans yndlingsfodboldhold rykket ned i anden division.
Ligesom Ikingut adskiller Gudny Halld贸rsd贸ttirs Husets ære sig ved ikke at omhandle nutidens Island. Halld贸rsd贸ttirs har filmatiseret en kort roman af sin far Halld贸r Laxness fra 1933. Det historiske drama lader på fin vis både alvoren og humoren pible frem af fortællingen om to søstre i en ærefuld islandsk familie.

Sidste dage som drengerøv
Den sidste film på programmet er Baltasar Korm谩kurs sprudlende debutfilm 101 Reykjavik, baseret på Halgrimur Helgasons succesroman. Man kan opleve forviklinger i verdensklasse, moderne weltschmerz og moderbindinger i historien om den unge anti-helt Hlynurs sidste dage som drengerøv. 101 Reykjavik kommer ligesom Husets ære, Ikingut og Universets engle i almindelig dansk biografdistribution.

Filmugen arrangeres på initiativ af Icelandic Film Fund og Øst for Paradis med støtte fra Det Danske Filminstitut og Nordisk Film og TV Fond.
Den afvikles 10-16. august i Biffen i Ålborg, Øst for Paradis i Århus og Husets Biograf i København (direkte links til programmerne i boksen til højre)
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indl脙娄g:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


L忙s ogs氓...
I temaet Islandsk film:
 
Gudny Halld贸rsd贸ttir: Islandsk filmkvinde
101 Reykjavik
Husets ære

Quiz
Hvem instruerede After Hours?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
S鴊 p Google