CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Copyright:
SF Film
 
Mere info
Peter Gantzler

Mini-biografi:

Dansk skuespiller. Født 28. september 1958.

Uddannet fra Statens Teaterskole i 1990.

Har optrådt på de fleste af Københavns teatre. Filmdebuterede i Erik Clausens Rocking Silver i 1983.

Har spillet en del roller i TV-serier og slog for alvor igennem som Mike i Danmarks Radios Taxa i 1998 og med Lone Scherfigs dogmefilm Italiensk for begyndere i 2000.

Han vandt en Robert for bedste mandlige birolle for Italiensk for begyndere og betragtes nu som en af Danmarks mest alsidige mandlige skuespillere.

Læs også...
Nyheder:
01-08-02:
Produktionsstøtte til nye danske spillefilm
06-11-01:
Danske prisvindere
 
Anmeldelser:
23-03-04:
Til højre ved den gule hund
04-02-03:
Min søsters børn i sneen
19-03-02:
At klappe med een hånd
21-08-01:
Italiensk for begyndere
28-05-01:
No Man’s Land
 
Artikler:
06-08-03:
CIFF 2003: Fokus på Norden
22-08-01:
Jens Okking: Tilbage i arbejdstøjet
22-08-01:
Susanne Juhasz: Når kameraet kører
22-08-01:
Gert Fredholm: På banen igen
 
Peter Gantzler: En ny overraskende rolle
 
Premiereinterview
 
Skrevet den 22/8-2001 af Jesper Vestergaard
 
 
Han blev færdig på Statens Teaterskole i 1990. Men først siden han spillede den fuldpotente Mike i Danmarks Radios Taxa og den halvpotente Jørgen Mortensen i Lone Scherfigs Italiensk for begyndere er han for alvor slået igennem som en af vore mest alsidige skuespillere lige nu. Nu er den 42-årige Peter Gantzler aktuel i endnu en overraskende rolle – som bedemanden Anders i Gert Fredholms At klappe med een hånd.


Bedemanden
Hvad var det, der tiltrak dig ved denne rolle?
”Mange ting. Dels historien og manuskriptet. Det faktum, at han var, som han var. Jeg tænkte, at jeg ville få en chance til at videreudvikle, ikke den samme karakter men den samme side, som jeg gjorde i Italiensk for begyndere. Jeg synes, at det var spændende, at han var bedemand. Og tog også ud og arbejdede som bedemand. Eller nærmere, jeg fik lov til at køre rundt med en og var med til at samle lig ind og bringe dem ud på krematoriet. Det var en meget, meget stærk oplevelse, og jeg følte virkelig, at det gav noget til min forståelse af karakteren.
Så var der også det faktum, at det skulle være sammen med Jens Okking. Jeg betragter ham som vor generations største filmskuespiller i enhver sammenhæng. Jeg har altid beundret ham meget og set alle hans film igennem min ungdom. Der er saft og kraft i ham.

Troen på legen
Det er også blevet et utroligt fint samspil, kan du pege på nogen af de ting, der gør, at der opstår en form for magi imellem jer?
”Det vigtigste som skuespiller er indlevelse: At man selv tror på den leg man leger. Ligesom da du var lille og legede cowboys og indianere. Man tror 99,9% på det, og er totalt inde i det. I virkeligheden er det jo bare fordi, at når man bliver ældre, skal man til at lære det forfra igen. Når man begynder som skuespiller, er det første man gør at lære at lege igen. Fantasien sætter ingen grænser. Og hvis der har været kemi, og oven i købet magi, imellem os, som du siger, så er det fordi, vi begge to har en evne til at leve os ind i historien og tro på den. Og så er der jo også et manuskript, der er skrevet, så det opstår.”


Modsætning fremmer forståelsen
Skyggen fra Taxa-Mike er stort set fordampet nu, er det noget du har arbejdet bevidst på?
”Jeg har egentlig ikke betragtet det som en skygge. Det synes jeg ikke rigtigt, at jeg har nået. Det ville jeg måske have gjort, hvis jeg om ti år, ikke havde spillet andet.
Men det er lidt interessant, fordi jeg har jo spillet siden 1990, hvor jeg blev færdiguddannet. Vi lavede Taxa i 1997, og det har givet mig et kæmpe break at lave den rolle. Og jeg har været glad for at spille rollen, for jeg synes sgu også at Taxa lagde nye standarder for TV-dramatik. Danskerne sagde »hold kæft, kan vi lave sådan nogen TV-serier«, og der sad jo altså en million mennesker, og gloede hver søndag. Så jeg betragter det bestemt ikke som en skygge.”
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet At klappe med een hånd:
 
Gert Fredholm: På banen igen
At klappe med een hånd
Jens Okking: Tilbage i arbejdstøjet
Susanne Juhasz: Når kameraet kører
Bodilpriserne 2002

Quiz
Hvilken skuespillerinde har sagt følgende
"I am a marvelous housekeeper. Every time I leave a man, I keep his house."
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google