CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
Filmografi:

Day of the Fight (1951)
Flying Padre (1951)
The Seafarers (1952)
Fear and Desire (1953)
Killer's Kiss (1955)
The Killing (1956)
Paths of Glory (1957)
Spartacus (1960)
Lolita (1962)
Dr. Strangelove; or How I learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
Rumrejsen år 2001 (1968)
A Clockwork Orange (1971)
Barry Lyndon (1975)
Ondskabens hotel (1980)
Full Metal Jacket (1987)
Eyes Wide Shut (1999)

Læs også...
Nyheder:
03-06-04:
Rumrejse 2029 i Cinemateket
14-03-03:
Humor(film)Festival i smilets by
02-07-01:
A.I. på toppen af weekendens Box Office
22-06-01:
A Clockwork Orange får britisk TV-premiere
 
Anmeldelser:
09-05-05:
Dr. Strangelove
02-04-02:
A.I.
02-04-02:
A.I.
05-10-01:
A.I.
04-09-01:
Rumrejsen år 2001
07-08-01:
A Life in Pictures
07-08-01:
Ondskabens hotel
07-08-01:
A Clockwork Orange
07-08-01:
Lolita
07-08-01:
Full Metal Jacket
07-08-01:
Rumrejsen år 2001
07-08-01:
Barry Lyndon
21-03-00:
Eyes Wide Shut
 
Artikler:
05-10-01:
Verdens dyreste legebarn - 1. del
05-10-01:
Verdens dyreste legebarn - 2. del
06-09-01:
Kidman på Catwalk
29-08-01:
Stanley Kubrick portræt - 2. del
28-08-01:
Stanley Kubricks The Shining
 
Stanley Kubrick-portræt - 1. del
 
Filmens shaman
 
Skrevet den 29/8-2001 af Nick Price
 
 
Hans mørke, hjemsøgte øjne har betragtet verden på en måde, som ingen anden filmskaber har formået at viderebringe til publikum. Hans skarpe sind, hans beskyttede tilværelse i familiens skød og hans visioner om menneskeheden - ikke som den gerne ville være, men som den i sandheden fremstår - er legendariske. Stanley Kubrick var en instruktør, en kunstner, der formåede at fremelske, ofte med store forsinkelser og frustrationer fra filmselskabernes side, en perlerække af film, som for altid vil være eksempler på den perfide, perfektionistiske kunstners trang til at bidrage. Bidrage med en vision, et syn, en frisk tilgang til et emne, der indtil hans entré på scenen havde kørt sig selv i stampe. Han var instruktøren, der turde vise verden dens kop-arrede ansigt, og som til tider var plaget af det enorme ansvar, han lagde på sine skuldre.

Stanley Kubrick på settet til Spartacus
New York, New York
Stanley Kubrick blev født den 26. juli, 1928, i New York, og selvom han skulle tilbringe over halvdelen af sit liv i det engelske landskab, blev han af alle betegnet som en typisk New York’er - hårdtarbejdende, initiativrig og energisk. Stanley interesserede sig som barn ikke synderligt for skolen, og ofte skrev han sit skolearbejde af fra kammerater, der sad sammen med ham bagest i klassen. Han blev allerede den gang anset for værende lynende intelligent; han mestrede skak i en tidlig alder og læste bøger i et væk, men han havde svært ved at finde interessen for det akademiske arbejde, han blev præsenteret for i skolen. I stedet fandt han sin faders mørkekammer meget mere interessant, og som et forsøg på at motivere den unge Stanley forærede faderen ham et kamera til drengens 13-års fødselsdag. Denne ene gave skulle forandre den unge drengs liv totalt.

Billedernes univers
Den unge Stanley opslugte al viden om fotografering, han kunne komme i nærheden af. Han blev fotograf for det lokale skoleblad, rejste landet rundt for at finde motiver, og en dag i 1945 tog han et billede, der skulle forme hans karriere. Billedet af en gammel trist avissælger, der sidder ved siden af sine aviser bærende overskriften, der annoncerede daværende Præsident Roosevelts død, blev solgt til magasinet ”Look”. Det kom på forsiden, og Stanley fik blod på tanden. Han indsendte flere opgaver til magasinet, fik dem godtaget, og således begyndte hans karriere som fotograf. Over de næste fire år rejste han verden rundt og lavede et utal af fotoreportager til magasinet. Hans interesse for skak blev vedligeholdt og skulle senere i livet tjene som en ganske passende symbolværdi for hans intellekt - kalkulerende, overvejende og altid nervøs for, at et enkelt fejltrin kunne få alt til at falde sammen. Vejen var lagt.
 
Næste side
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet A.I.:
 
A.I.
Stanley Kubrick portræt - 2. del
Verdens dyreste legebarn - 1. del
Verdens dyreste legebarn - 2. del

Quiz
I hvilken klassiker hører man Frank McCloud sige følgende:

"When your head says one thing and your whole life says another, your head always loses."
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google