CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Film i serien ”Mellem to kulturer” på Film fra Syd 2001

Som en magnet
Frankrig 2000
Instruktør: Kamel Saleh


Kanak Attack
Tyskland 2000
Instruktør: Lars Becker


Før stormen
Sverige 2000
Instruktør: Reza Parsa


Woman on Top
USA 1999
Instruktør: Fina Torres


Gudinden fra 1967
Australien 2000
Instruktør: Clara Law


Lille Senegal
Algeriet, Frankrig, Tyskland 2001
Instruktør: Rachid Bouchareb

Links
Film fra Syd

Læs også...
Nyheder:
30-05-05:
Pusher III får snigpremiere på Roskilde Festival
23-02-05:
Salaam DK er festivalklar
12-05-04:
Josef Fares på Libanon-tur/retur
23-02-04:
Salaam DK '04: stærke svenske kortfilm
29-01-04:
Salaam DK - Ny filmfestival i København
21-05-03:
Winding Refn samarbejder med Abel Ferrera-forfatter
05-02-03:
Winding Refn på vej med nyt projekt
03-07-02:
Flere priser til Sandgren
26-08-01:
Miramax dropper Spike Lees Rent
06-08-01:
Action på vej fra Jalla! Jalla! instruktør
 
Anmeldelser:
21-03-06:
Mod muren
26-11-04:
Mod muren
19-03-04:
Made in Denmark
02-12-03:
Kops
05-05-03:
Halalabad Blues
21-01-03:
Bedre end Beckham
06-12-02:
Salâm, smukke
03-12-02:
Omfavn mig måne
22-01-02:
Jalla! Jalla!
05-12-01:
De blodrøde floder
14-11-01:
Et rigtigt menneske
14-08-01:
Bamboozled
01-06-01:
De blodrøde floder
09-01-01:
East is East
14-04-00:
I Kina spiser de hunde
 
Artikler:
27-09-02:
Premiereinterview: Pia Bovin
05-06-02:
Elisabeth Rygård: Fra krumsabel til kulturforståelse
28-10-01:
Ole Christian Madsen: Nye tider
16-07-01:
Josef Fares – 23 år og filminstruktør
27-04-01:
Åke Sandgren: Et rigtigt menneske
17-02-01:
Berlinale 2001: Tilbage til rødderne
14-02-01:
Berlinale 2001: Krig på flere fronter
 
Integration på plakaten
 
Film fra Syd 2001
 
Skrevet den 19/9-2001 af Jesper Vestergaard
 
 
Film fra Syd-festivalen har gennem de sidste 6 år slået sit navn fast som stedet, hvor man kan være sikker på at opleve perler fra mindre begunstigede filmnationer verden over. I år vender festivalen med et specielt program, under titlen ”Mellem to kulturer”, desuden et tiltrængt blik indad på vores egen vestlige kultur og præsenterer en række film fra integrationens digel af sammenstød og sammensmeltninger.

Fra Som en magnet
Forskellige former
Et tema som integration får hurtigt de fleste til at trække på skuldrene og bladre videre i programmet. Men sagen er, at en række film, der er kommet til Danmark de senere år, har vist, at behandlingen af temaet kan tage vidt forskellige former og overvælde med samme humor, alvor og nærvær som øvrige film. Tænk blot på Josef Fares' lille solstrålehistorie Jalla! Jalla!, der tog en god portion af de danske biografgængere med storm i løbet af sommeren. Fares formåede med sin film at sætte en alvorlig historie om et tvangsægteskab ind i en morsom og fængende kontekst med et resultat, der både kunne sælge billetter og bevare sin fortælling til eftertanken.

Franske forstæder
Integrationen, eller manglen på samme, har optaget en del filmskabere de senere år. Blandt de mest markante var Mathieu Kassovitz' franske Hadet fra 1995 om spændingerne mellem politi og indvandrere i Paris’ forstæder. Filmen indbragte Kassovitz instruktørprisen i Cannes og genskabte standarden for den politisk-kritiske film, der havde en direkte indflydelse på samfundsdebatten.
Den franske rapper Akhenaton og Kamel Saleh er aktuelle på årets Film fra Syd-festival med filmen Som en magnet. Det er en dybt foruroligende film om en gruppe 2. generationsindvandrere i Marseilles, der aldrig har fået foden indenfor i det det omkringliggende samfund og fortsat må leve en næsten parallel tilværelse udenfor, da de ikke har udsigt til at få job. Kriminalitet er stort set eneste vej til overlevelse.
Filmen lægger sig truende tæt op ad tematikken i Hadet, men selvom den har noget mindre gennemslagskraft, så er det en udmærket lille film, der understreger, at stemningen i de franske forstæder ikke er blevet meget bedre, de seneste seks år.

Fra Kanak Attack
Konfrontation
Et andet eksempel på en kritisk fremstilling af sammenstød i det multietniske samfund er den afroamerikanske instruktør Spike Lee, der ikke sjældent fører sig frem med en direkte uforsonlig og konfrontativ stil. Senest med den satiriske Bamboozled. Uden at blinke meget med øjnene hævder den, at undertrykkelsen og latterliggørelsen af Amerikas sorte befolkning gennem stereotyper og karikaturer i underholdningsindustrien, ikke er blevet svært bedre siden de berygtede Minstrel shows i 1800-tallet. Dengang sværtede hvide skuespillere ansigterne sorte ved hjælp af brændt kork og spillede afroamerikanere, der den gang var forment adgang i underholdningsbranchen. Da man senere begyndte at anvende sorte skuespillere skete det med den yderligere ydmygelse, at de også måtte sværte sig, så de passede på det medieskabte billede af ’sjove sorte’.

Danske stereotyper
Den danske spillefilm, der har haft den mest kritiske vinkel på integrationsproblematikken de senere år, er Åke Sandgrens Et rigtigt menneske, hvor samfundets modtagelse af den fremmede næsten virker satirisk, men desværre også realistisk.
Som med de fleste andre minoriteter, der langsomt har fået plads i film, er flygtninge og indvandrere flere gange, ganske som Spike Lee hævder med Bamboozled, blevet anvendt som ’comic reliefs’ og karikeret på den eller anden måde.
Selvom for eksempel Nicolas Winding Refns Pusher fra 1996 stræber efter at tegne et realistisk billede af den københavnske narkoundergrund, så er der smurt tykt på Zlatko Burics folkekære Milo, der blev gjort leveringsdygtig i efterhånden legendariske onelinere som ”blev du busted Franke?”. Ligesom i Lasse Spang Olsens I Kina spiser de hunde fra 1999, hvor der nok er en ironisk distance, men ikke desto mindre køres så hårdt på humoren omkring Brian Pattersons rolle som indvandreren Vuk, at det bliver unødvendigt plat.
Også i Ole Christian Madsens ellers fine skildring af unge 2. generationsindvandreres venskab og forsøg på at komme ud af kriminaliteten, Pizza King fra 1999, går det galt, når gangsterbagmændene præsenteres, og der går komedie i den.

Tysk actionkomedie
På Film fra Syd vises Lars Beckers tyske Kanak Attack, der i 13 små sammenhængende historier kredser omkring den tyrkiskfødte smågangster Ertun og hans op og nedture i Kiels kriminelle underverden. Selvom den velspillende Luk Piyes får en noget mere nuanceret figur ud af hovedpersonen end de danske tilfælde, så skinner inspirationen fra amerikansk film, fra Scorsese til Tarantino, langt klarere igennem end inspirationen fra virkeligheden. Der er flere sjove og velfungerende lyspunkter, men man kan kun undre sig over, hvad filmen laver på en festival som Film fra Syd, da den hverken bidrager med noget som helst nyt eller har en tematisk dybde, der blot nærmer sig de øvrige film i serien.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Salaam DK:
 
Salaam DK: James' Journey to Jerusalem.
Salaam DK ’04: Israelsk film i Huset
Salaam DK ’04: Afrikansk instruktør på besøg
Salaam DK ’04: Filmskolefilm på PH Cafeen
Salaam DK '04: stærke svenske kortfilm
Frihedens veje
Salaam DK: Lost Boys of Sudan
Dirty Pretty Things
Omfavn mig måne
Elisabeth Rygård: Fra krumsabel til kulturforståelse
Josef Fares – 23 år og filminstruktør
Jalla! Jalla!
Iransk film: Realisme, suspense og filmpoesi for forandring
East is East

Quiz
Hvem er Catherine Keener gift med?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google