CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
”100 års dansk film”. Peter Schepelern (Red.) 445 s. 449 kr. Rosinante. Udkommer i dag.

Læs også...
Nyheder:
22-08-06:
Dreyer tilbage på det store lærred
24-05-04:
Stumfilm i Tivoli
19-03-04:
Asta Nielsen-portræt på turne med Afgrunden
02-03-04:
Filmhistorien fra a–z i Cinemateket
14-11-03:
Nationale spejlinger - ny dansk filmbog
15-10-03:
Knud Leif Thomsen død
03-03-02:
Bodilpriserne 2002
 
Artikler:
01-08-03:
Bag om Riget
04-06-03:
Premiereinterview: Lars von Trier
17-09-02:
Boganmeldelse: De 25 bedste danske film
 
100 års dansk film
 
Boganmeldelse
 
Skrevet den 28/9-2001 af Jesper Vestergaard
 
 
Af og til bliver man mindet om, at dansk film rent faktisk også var noget før Bille August og Lars von Trier og Dogmeslænget. I bogen ”100 års dansk film” får man præsenteret hele den danske filmskat, fra starten til nu.


Dansk film siden 1898
Alle de store navne er med. Ole Olsen, der grundlagde Nordisk Film i 1906. Verdens første filmdiva, Asta Nielsen. Carl Th. Dreyer, der stadig huskes blandt filmhistoriens største. Poul Reichardt, der fik pigerne til at dåne og knægtene til at smøge ærmerne op. Olsen Banden, der underholdte hele familien. Panduro og Rifbjerg, der hjalp filmen op på 60’ernes nybølge. Rostrup, Axel, August og von Trier, der vandt de største priser og på hver deres måde har været internationalt blikfang for også de mange yngre talenter, der præger dansk film i dens seneste bølge.

Felterne mellem stjernerne
Det mest velgørende ved det store opsamlingsværk er, at den også udfylder felterne mellem stjernerne. Bogens fem forfattere Casper Tybjerg, Eva Jørholt, Ebbe Villadsen, Dan Nissen og Peter Schepelern, der er tilknyttede Det Danske Filminstitut og Institut for Film & Medievidenskab ved Københavns Universitet, trækker brede linier igennem de enkelte årtiers genrer, brancheforhold og historiske kontekst i øvrigt. 136 film er nævnt specielt som historiske hovedværker fra den formentlig første, Kørsel med grønlandske slædehunde fra 1898 til Italiensk for begyndere, der havde premiere sidste år.

Mangelfuldt register
En irriterende fejl ved værket er dog dets register. Bogen kan med stor fornøjelse og udbytte læses i sin helhed, men mest af alt er den effektiv som opslagsbog, der også afdækker både produktions- og biografforhold. Det er derfor meget ærgerligt, at man ikke kan slå op under f.eks. filmselskabernes navne.

”100 års dansk film” er dog et absolut hovedværk om dansk film, der nødvendigvis må ryge lige lukt i reolen hos både filmstuderende og filmenes mere videbegærlige publikum.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  UdskrivQuiz
Hvilken Sex and the City-stjerne spiller Tom Hanks’ motionsgale partner i Forfængelighedens bål?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google