CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
Lars Mikkelsen


Lars Dittmann Mikkelsen. Dansk Skuespiller. Uddannet fra Statens Teaterskole 1995.

Lars Mikkelsen kom fra en baggrund som gøgler om mimer, da han i 1991 startede som elev på Statens Teaterskole. Siden uddannelsens afslutning i 1995 har han spillet teater og medvirket i flere TV- og filmproduktioner.

Bedst kendt blev han for sin rolle i DRs TV-serie Edderkoppen, som Ole Madsen, hovedpersonens foruroligende broder, der hjemvendt fra USA forsøgte at åbne Københavns første jazzklub.

Specielt i Anders Refns novellefilm Seth markerede han sig med et anderledes alvorligt og dystert udtryk, end de fleste skuespillere i sin generation.

Har medvirket i tre spillefilm, herunder Ole Christian Madsens En kærlighedshistorie, hvor han spillede den mandlige hovedrolle.

Storebror til skuespiller Mads Mikkelsen.

Filmografi:

En kærlighedshistorie, 2001
Skjulte spor, 2000 (TV-serie)
Edderkoppen, 2000 (TV-serie)
Flænset, 1999
Seth, 1999 (novellefilm)
Under overfladen, 1999
Royal Blues, 1997 (novellefilm)
Strisser på Samsø, 1997 (TV-serie)
Laslos tema, 1997 (novellefilm)
Café Hector, 1996 (novellefilm)
Den Store Kul-Tur, 1996 (TV-film)
Lille John, 1995 (TV-film)
Mappen, 1995 (TV-film)

Desuden gæsteroller i:
Langt fra Las Vegas, 2001 (TV-serie)
Taxa, 1997 (TV-serie)

Lars Mikkelsen kan i øjeblikket opleves i rollen som den hollandske maler Vincent Van Gogh på danmarksturne med forestillingen ”Postbudet fra Arles”.

Læs også...
Nyheder:
04-05-05:
Fra Klatretøsen til voksent gys
 
Anmeldelser:
23-04-02:
En kærlighedshistorie
05-04-00:
Flænset
 
Artikler:
28-10-01:
Ole Christian Madsen: Nye tider
28-10-01:
Ole Christian Madsen: En kærlighedshistorie
28-10-01:
Stine Stengade: Intensitet og afveksling
 
Lars Mikkelsen: Usikkerheds-momentet
 
Premiereinterview
 
Skrevet den 28/10-2001 af Jesper Vestergaard
 
 
Den 37-årige Lars Mikkelsen spiller den mandlige hovedrolle i dogmefilmen En kærlighedshistorie. Siden uddannelsen fra Statens Teaterskole i 1995 har han spillet teater og medvirket i flere TV- og filmproduktioner. Bedst kendt blev han for sin rolle som Ole Madsen i DRs TV-serie Edderkoppen. Specielt i Anders Refns novellefilm Seth markerede han sig med et anderledes alvorligt og dystert udtryk end de fleste skuespillere i sin generation.
I En kærlighedshistorie spiller han Mads, en hårdtarbejdende ingeniør og familiefader, hvis kone, Kira lige er blevet udskrevet fra psykiatrisk afdeling. Han sætter alt ind på at hjælpe hende tilbage og få både kærligheden og et normalt liv til at fungere igen.

Lars Mikkelsen og Stine Stengade i En Kærlighedshistorie
Sandhed i situationen
Hvordan har det været at arbejde med rollen som Mads i En kærlighedshistorie?
”Det har været enormt dejligt. Jeg tror, det var vigtigt for mig at få sådan en rolle. For det jeg gjorde med den, og det jeg synes, jeg skulle gøre med den, var at gøre det så meget som muligt til mit eget. Ikke lave en figur og ikke gå efter noget udenfor mig selv, men at trække det så meget ind, som jeg kunne, og være så sand i situationerne som overhovedet muligt.
Jeg kom med den sidste måneds tid eller to før optagelserne. Vi havde mange møder, hvor vi tyggede manuskriptet igennem og fandt vores egne ord for, hvad situationerne skulle omhandle, og hvad det var for en film, vi gerne ville lave.
Det var meget vigtigt, at vi blev enige om det, fordi det er nogle grundforudsætninger i filmen, der som sådan ikke er båret af et stort plot. Den skulle være båret meget af en sandhed og ægthed i situationen. Det skulle heller ikke være båret af den der distance og humor som sådan, som har været populær for vores generation. Det skulle være ægte og nede i det hele.”

Sandheden leder til slutningen
Så meget af arbejdet med improvisation lå i forberedelserne?
”Ja lidt af hvert. Vi arbejdede os hen mod slutningen i løbet af de seks ugers optagelser. Da vi gik i gang med optagelserne, var vi stadig ikke sikre på, om den skulle slutte på den måde, som vi havde lavet det til i manuskriptet. Så vi lod det være dikteret af, hvad vi fik lavet fra dag til dag. Og specielt hen mod slutningen begyndte vi at være løsere med hensyn til at improvisere og at prøve og sidde og skrive om natten før vi skulle på. Så det opfandt sig selv. Det blev dikteret af det, vi faktisk havde gjort.

Så slutningen blev simpelthen lavet undervejs?
”Ja, det kan man sige.”
Også det helt overordnede, om de gennemlever krisen eller ej, det var også et spørgsmål for jer som skuespillere undervejs i arbejdsprocessen?
”Ja, det kan man sige. Og det sande ved det er, at som individ, som menneske, ved man jo ikke, hvor fa'en man skal hen. Vi har tit meget brug for som spillere at vide, hvor skal vi hen, fordi ellers kan man ikke placere det, man står med, nogen steder. Men i stedet for at vide det 100 %, så prøvede vi at gå ind i hver situation og lave den så ægte som muligt, og så lade slutningen være dikteret af det. Det var i virkeligheden både frustrerende og skide spændende. Fordi sådan er livet jo.
Man har ikke den der klippevæg, man kan klatre på. Det bliver mere løst på en måde. Og så bliver det, der er præmissen, det der er så sandt som muligt, det man klynger sig til. Hvad jeg tror har været godt for filmen.”

Magtfordeling
I starten, da Kira kommer ud fra den psykiatriske afdeling ser det ganske lyst ud for den genforenede familie. Men som udfordringerne for kærligheden tordner sig op igen, stiger også Mads’ frustration over magtesløsheden.
Den hændelse på hotelværelset i Malmö, hvor det klikker for Mads. Hvad sker der for ham der?
”Vi stod meget på, at der skulle være et moment, hvor det knækker for ham, hvor han ikke kan holde facaden, og hvor han ikke kan holde liv i det drev, der er i ham, om at det skal gå godt og det hele skal være orden.
Jeg tror, det er meget genkendeligt. Og måske især for dem, som netop er primus motor og holder sammen på det hele, at når de endelig knækker, så knækker de på en grim måde. Så gør de noget som er bestialsk."

"Det sjove er, at vi faktisk alle sammen godt forstår, at han har haft den affære. Men det andet er at gå over en grænse. Det mest kontroversielle er i virkeligheden, at i billedet efter, der sidder de og spiser en is. Og ingen af dem snakker om det. Men han har faktisk voldtaget hende. Jeg tror, det foregår meget, lige præcist det der. Hvad er det for et magtforhold, der er mellem mand og kvinde? Lige præcis dén magtfordeling er der jo. At manden kan tage kvinden, hvis det er. De fleste af os vælger jo ikke at gøre det, og det skal vi selvfølgelig lade være med. Men de fleste af os, kender nok også til det at have lyst til at gøre det. Altså at have lyst til at ’tvinge’ et eller andet igennem. Det er selvfølgelig meget grimt af ham, men jeg forstår det faktisk langt hen af vejen. Netop hans pænhed og mangel på evne til at kommunikere, der hvor hun er, gør, at jeg forstår, hvorfor han gør, som han gør."

Lars Mikkelsen som Ole Madsen i Edderkoppen
Usikkerhedsmoment
Der er noget, som kommer til utryk her, i Anders Refns Seth og til dels også i Edderkoppen som er meget anderledes end de øvrige skuespillere i din generation, der enten mest er rapkæftede eller morsomme på en anden måde. Dine rolle har altid hemmelighed, en underspillet ondskab, som man ikke ved om slår igennem eller hvad
”Ja, lige præcis de tre roller, når man tager dem, så er der det. Jeg har altid synes, at form er dybt interessant. Og jeg har også altid synes, at det er røvsygt i sig selv. For mig har det altid været vigtigt at prøve - ja, det lyder banalt, for det er jo det alle gør - at blive bedre til det jeg laver. Dvs. rent håndværksmæssigt at blive bedre. Derfor har jeg søgt nogle sammenhænge, hvor jeg kunne blive det. Nogle gange sammenhænge, jeg ikke nødvendigvis var skide god til i første omgang. Og efterhånden som jeg tilegner mig en viden eller et håndværk, så bliver det også min egen stil. Det er der måske ikke så satans mange der gør.”
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Rikke
16-5-2009 21:33
Hvor har du gået i folkeskole

Christina Munk
10-8-2003 10:52
Kære SJ.
Jeg så fornyligt et program om Lars Mikkelsen, og der udtalte han at han foretrækker at arbejde på teateret. Jeg synes også det er ærgerligt da han efter min overbevisning er et af de største talenter i øjeblikket.

sj
2-1-2003 12:11
Lars er en meget dygtig skuespiller det er næsten synd at han ikke har været med i ret mange film.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet En Kærlighedshistorie:
 
En kærlighedshistorie
Ole Christian Madsen: En kærlighedshistorie
Ole Christian Madsen: Nye tider
Stine Stengade: Intensitet og afveksling
Bodilpriserne 2002
En kærlighedshistorie blev den store Robert-vinder

Quiz
Hvilken spansk skuespiller inkarnerede den cubanske digter Reinaldo Arenas i Before Night Falls?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google