CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Følg med i dansk filmpolitik i vores nyhedsektion og læs artiklen
Erhvervsstøtte til filmbranchen

Læs også...
Nyheder:
18-11-03:
Filmsamarbejde på tværs af Øresund
 
Hollywood på havnen
 
Filmbyen i Århus
 
Skrevet den 14/6-2000 af Mikael Kristensen
 
 
Støvet rejser sig. Den sølvgrå Cadillac bremser op i kulissen. Helten træder ud. Cut! Cut!
Århus er omdannet til en dansk udgave af Hollywood. Filmfreaks og cigarrygende producenter går hånd i hånd på filmeventyr.

Foreningen Filmby Århus
Et filmprojekt er blæst op i stort format. Der er langt fra Århus til Hollywood i kilometer, men hvis det står til Århus Kommune vil filmspolerne snart rulle afsted langs havneområdet i Århus. Ambitionerne på politisk plan fejler intet. En såkaldt audio/videohøring satte i 1995 skub i filmdrømmen. Høringen skulle sondere filmterrænet. Det stod helt klart at Århus havde et potientelt vækstgrundlag.
Foreningen Filmby Århus var skabt, den tæller femten medlemmer. Zentropa, Danmarks Radio, Frontier, og Martin Gruppen er med ved bordet. Et ambitiøst og bæredygtigt projekt var sat på skinner
Midtkraftgrunden ved Århus Havn er stedet, hvor de filmiske scener skal udspilles. Her har Filmby Århus sat pælene i. Solidt støttet af projektleder Lars Lyngsdal fra Århus Kommunes Fritid og Kulturforvaltning. Det er Århus Kommune der står for de økonomiske saltvandsindsprøjtninger hvert år, det sker igennem foreningen Filmby Århus.

Budget på 25 millioner
Budgettet er ifølge Lars Lyngsdal på 25 mio. kroner om året. Magistratens 4. Afdeling, der er en del af Århus Kommune, har sammen med bestyrelsen for Filmby Århus siden efteråret 1999 undersøgt en række placeringsmuligheder for projektet. Ifølge Lyngsdal er de planlagte publikums-aktiviteter ikke ensbetydende med at en kæmpe biograf vil opsluge filmbyen endnu inden den er født. Det har været på tale i filmmiljøet, at den tyske biografgigant CinemaxX har ventet i kulissen med en kæmpe check.
Men de rygter afviser Lars Lyngsdal. Han har haft møder med Zentropas direktør Peter Aalbæk Jensen omkring filmbyen, og den cigarrygende direktør har vist interesse for projektet. Per Holst Film, Frontier Broadcast og andre produktionsvirksomheder er også på banen. De vil kunne leje sig ind i kommunalt ejede bygninger. Stifterne af Den Jyske Filmfond der står bag Filmby Århus, tæller Århus Kommune, Århus Amt, Nordjyllands Amt, Viborg Amt, Ålborg Kommune. Det er endnu ikke sikkert om Ringkøbing Amt, samt Randers og Silkeborg kommuner siger ja til at springe med i projektet.

Den svenske model
Peter Aalbæk Jensen og Lars Lyngsdal fra Århus Kommune har et fælles hjertebarn. Det er den sydsvenske provinsby Trollhättan. Byen ligger udenfor Göteborg, nær de store Saab-fabrikker. Byen er blevet rollemodel for Filmby Århus. En filmby er skudt op. Den konkurrerer med resten af Sverige. ”Film i Vest” hedder filmbyen. Her produceres størstedelen af de svenske drama- og fiktionsproduktioner. Senest har den danske musical og palmevinder Dancer in the Dark fået klaptræet til at klappe hos svenskerne. Samarbejdet mellem Trolhättan og Århus er vokset. Lars Lyngsdal er optimist og har flere gange sammen med kulturfolk besøgt byen, for at blive inspireret.

Københavns dominans
København er stadig den by de fleste forbinder med film i Danmark. Det er den by, der høster talentmassen fra provinsen. Mange af de dygtige og kreative instruktører og teknisk skarpe filmfolk flytter til de større udfordringer og faciliteter i København. Den flugt vil Lyngsdal gerne være med til at ændre. Han mener, at Århus skal holde på de unge talenter ved at tilbyde dem samme høje kvalitet. Talentflugten til København er skyld i at ingen af de store produktionsselskaber vil producere i det østjyske. Filmby Århus kan være med til at holde på de fremadrettede unge, og så udvikler miljøet sig. Erhvervslivet skal nok følge efter, set i kølevandet af dansk films store internationale succes.
Lars Lyngsdal vil dog ikke føre stjernekrig mod københavnerne, blot holde på tropperne og samtidig styrke samarbejdet.
Det Danske Filminstitut i Mejlgade er også afhængig af København. Instituttet kan ikke yde selvstændig støtte til århusianske manuskript skrivere og instruktører. Ansøgningen skal først forelægges hovedafdelingen i København, som så tager en endelig beslutning. Som modtræk til dette har man i Århus oprettet Den Jyske Filmfond. Igennem fonden kan man få støtte på op imod ti procent af en films produktionsomkostninger. Men der er krav, der skal opfyldes først. Ifølge Lars Lyngsdal skal de, der søger støtte, have et realistisk budget, og planlægningen af produktionen skal være seriøs. Han har dog ingen indflydelse på hvem der får de gyldne filmpenge. Det afgør rektoren for den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft. Han er ansat som konsulent for den Jyske Filmfond. Bedømmelsen af ansøgninger sker på grundlag af både den kunstneriske værdi, den kulturelle reference til regionen, og på deres evne til at understøtte udviklingen af det lokale filmmiljø til fordel for beskæftigelsen i regionen. Den Jyske Filmfond og Filmby Århus ser ud til at have dannet et makkerpar i jysk filmproduktion. Filmbyen er netop vedtaget i byrådet. I august måned 2000, udsendes en lokalplan til høring. Forslaget forventes vedtaget endeligt februar 2001. I marts måned forventes det så, at nybyggeriet skal begynde på Midtkraftgrunden. Hvis alt går efter planen, kan Århus rulle den røde løber ud den 1. Juli 2001 og fejre Filmby Århus åbning.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  UdskrivQuiz
Hvem spiller familieoverhovedet der myrdes i Gosford Park?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google