CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
Maria Bonnevie


Norsk skuespillerinde. Født 1973 i Västerås, Sverige af det svensk/norske skuespillerpar Jannik Bonnevie og Per Waldvik. Opvokset i Oslo.

Uddannet ved Teaterhögskolan i Stockholm 1993-97 og har siden været fast tilknyttet den svenske nationalscene, Dramaten, hvor hun har bl.a. har medvirket i flere Bergman-opsætninger.

Fik et stort gennembrud med rollen som Gertrud i Bille Augusts Jerusalem fra 1996.

Hun spiller sin hidtil største og mest markante rolle som Dina i Ole Bornedals filmatisering af Herbjørg Wasmoss roman, Jeg er Dina.

I 2002 udnævnt som Shooting Star blandt flere unge europæiske skuespillertalenter.Filmografi:

Jeg er Dina, 2002
Øyenstikker, 2001
Syndare i sommarsol, 2001
Anxiety (novellefilm), 2001
Tsatsiki, moren og politimanden, 1999
Den 13. Kriger, 1999
Insomnia, 1997
Jerusalem, 1996
Telegrafisten, 1993
Den hvite viking, 1991
Kvitebjørn Kong Valemon, 1991

Links
Uofficielt Maria Bonnevie fansite
Dramaten, i Stockholm
Jeg er Dinas officielle website

Læs også...
Nyheder:
18-05-04:
Bonnevie og Whitaker i ny Kormákur-film
07-07-03:
Boes Reconstruction til USA
24-05-03:
Ungdomspris til Boes Reconstruction i Cannes
24-04-03:
Endnu en dansk spillefilm til Cannes
13-01-03:
Årets Bodil-nomineringer offentliggjort
10-01-03:
Årets Robert-nomineringer offentliggjort
06-11-02:
Priser til danske film i Lübeck
24-09-02:
Nye støttetilsagn fra Filminstituttet
03-09-02:
Dina scorede to priser i Montreal
29-08-02:
Canadiske roser til Dina
09-08-02:
Europæisk konkurrence til Dina i Montreal
01-08-02:
Dina 'friseret' inden international premiere
06-05-02:
Dina til Montreal
21-02-02:
Bornedals Dina-film sprænger budgettet med 19 mio. kr.
09-02-02:
Kim Bodnia i ny stærk rolle
05-12-01:
Dina er klar til en kigger
11-11-01:
Nordisk Film pris til afgangselev
14-09-01:
Kim Bodnia i norsk film
 
Anmeldelser:
05-09-05:
Dag og Nat
10-02-04:
Himmelfald
13-11-02:
Jeg er Dina
13-06-01:
Tsatsiki, moren og politimanden
16-05-00:
Den 13. Kriger
 
Artikler:
01-10-03:
Premiereinterview: Christoffer Boe
15-03-02:
Premiereinterview: Ole Bornedal, del 1
15-03-02:
Premiereinterview: Ole Bornedal, del 2
05-03-02:
Gérard Depardieu på Københavnervisit
 
Maria Bonnevie: Skandinavisk stjerneskud
 
Premiereinterview
 
Skrevet den 11/3-2002 af Jesper Vestergaard
 
 
”Jeg er Dina”. Ordene bliver gentaget til genkendelighed i Ole Bornedals filmatisering af Herbjørg Wassmos succesfulde 1800-tals roman ”Dinas bog”. Og hvem hun er, denne Dina, må være op til tilskueren selv at finde ud af, når filmen har dansk premiere den 15. marts. CinemaZone.dk kan til gengæld præsentere et interview med skuespillerinden bag. Norske Maria Bonnevie er 28 år gammel og et af tidens allerstørste skandinaviske skuespillertalenter.

Jeg mødte Maria Bonnevie nogle dage før hendes tur gik til festivalen i Berlin, hvor hun skulle ned for at hyldes som Shooting Star, en speciel udmærkelse for unge europæiske talenter, og for at promovere den norske film Øyenstikker, hvor hun spiller sammen med danske Kim Bodnia og hendes svenske kæreste, Mikael Persbrandt. Jeg er Dina nåede ikke med i konkurrencen i Berlin og afventer nu svar fra festivalen Cannes i stedet.

Maria Bonnevie styrketrænede og tog cello-timer før optagelserne til Jeg er Dina.
Styrketræning og cellotimer
I Jeg er Dina spiller Maria Bonnevie hovedrollen, den hårdt prøvede Dina, der på sin egen måde svarer igen på livets fortrædeligheder. Som barn forårsager Dina ved et uheld sin mors død. Og faderen bærer ved til skyldfølelsen, der komplicerer hendes sind.
Dina udvikler sig til at være en stærk kvinde, ikke mindst rent fysisk, så den yndige ca. 170 cm høje skuespillerinde, der ellers ikke fylder meget i landskabet, måtte igennem en del fysiske forberedelser og tog seks kilo på inden optagelserne. Ud over styrketræning har hun også taget både cello- og klavertimer.
”Der har også været en del psykologisk forberedelse,” fortæller hun: ”Det er vanskeligt at sætte nogle konkrete ord på, men jeg læste historien igen og igen, og det har påvirket mig meget. Og så har jeg talt meget med Ole før indspilningerne.”

Ole Bornedal har sagt, at han ville forsøge at lave en meget nutidig og moderne historie, selvom den foregår i 1800-tallet. Er der noget I har lagt specielt vægt på i den forbindelse?
”Jeg tror, Ole mener, at filmen ikke er typisk langsom. Den er intens i handlingen. Den er moderne på den måde, at den ikke er så dvælende, men at der er tempo i den, selvom den foregår i den tid med kostumer osv. Samtidig oplever jeg også, at Ole vil fortælle noget om Dina igennem tempo; at der findes en kraft i det tempo, som ikke handler så meget om, at det bare skal være en underholdningsværdi.
Jeg har ikke selv tænkt på noget moderne på nogen måde. Jeg har bare taget udgangspunkt i mig selv. Jeg synes, at den tid er speciel, og at den er vigtig for os i dag.”
Hvad mener du, historien kan lære os i dag?
”Når jeg selv har læst den, så tænker jeg på, at livet er kort. Det gælder om at tage for sig af livet og gå sine egne veje. Det har jeg lært af Dina, og det kan andre måske også lære.”

Maria Bonnevie og Ole Bornedal under optagelserne til Jeg er Dina.
Sjælen er det vigtigste
Første gang Bonnevie stødte på ”Dinas bog”, var inden hun skulle til prøvefilmning. ”Jeg forstod hende ikke helt første gang,” fortæller hun: ”men jeg tænkte lidt frem og tilbage og begyndte så at læse den igen. Jo mere jeg læste den, jo stærkere blev glæden for mig, og jo mere interesseret blev jeg. Historien voksede. Det er noget, jeg godt kan lide ved bogen, at den hele tiden viser nye sider af historien. Dina har også forandret sig ganske meget for mig. Jeg tror, at Dina er ret meget: Hun har vældig mange sider af sig, som alle mennesker har. Så det var vigtigt for mig, at gå tilpas meget ind i bogen.”

I bogen er Dina beskrevet som en temmelig stor kvinde. Havde du nogen betænkeligheder i forhold til reaktionerne på, at du skulle spille rollen?
”Der kommer sikker nogen reaktioner. Men det vil der komme uanset, hvem der spillede rollen, fordi alle har sin Dina. I hvert fald alle som har læst bogen. Alle har sine egne billeder, og selve historien er vældig særegen for hver og en. Og læser man bogen flere gange, så er der nye historier, som man synes er vigtige, og alt efter hvor man selv er i livet, tager man fat i disse sider mere.
Men det vigtigste er egentlig sjælen. Og det her en film, det er ikke bogen. Det er en egen historie.”

Hvad var det mest udfordrende omkring arbejdet med filmen?
”Det hele synes jeg. Det var en udfordring også pga. historien, som jeg blev mere og mere glad for. Og det at skulle prøve at lave den til en konkret film. Jeg havde hele tiden mit eget billede, og nogle gange var det lidt med ’kill your darlings’, visse ting måtte jo væk. Men det tænker jeg ikke så meget på længere.
Også det, at optagelserne varede så længe. 4 måneder, tror jeg det var, hvor jeg filmede næsten hver dag. Og næsten hver dag var der et eller andet fysisk, hvor jeg enten skulle spille cello eller lave noget andet.”

Den engelske udfordring
Selvom Maria Bonnevie i virkeligheden blev født i Sverige - af det norsk/svenske skuespillerpar Jannik Bonnevie og Per Waldvik - og nu arbejder på den svenske nationalscene, er hun vokset op i Oslo, og nordmændene viger aldrig tilbage for at understrege, at deres eneste rigtige stjerneskuespiller selvfølgelig er norsk.
At skulle tale engelsk i Jeg er Dina var også en udfordring for hende.
Hvad er din mening om, at filmen blev lavet på engelsk og ikke på norsk som bogen?
”Jeg synes, det er spændende, at vi prøver. Jeg tror godt, at vi kan klare det på engelsk heroppe i Norden. Og jeg tror, at hvis en historie er stærk nok, så går det. Hvis historien lykkes, så tror jeg ikke, at man tænker på det.
Det er klart, at der er en stor udfordring i det. Jeg er selv norsk og kan snakke nordnorsk ganske godt. Der er helt klart et temperament i det nordnorske sprog, som jeg engang imellem kunne tænke, at det havde været enklere, hvis jeg havde haft, når jeg spillede hende. Så jeg prøvede at få en stemning af det nordnorske med i det engelske. Nordnorsk er meget mere basic, det er meget tungere. Det er ikke noget fint over nordnorsk, det er meget kødeligt. Jeg er selv meget glad for nordnorsk, jeg synes det er så flot en dialekt. Men jeg synes også, at det var fint. Og jeg oplever ikke, at det er en hindring nu. Men det var også en proces, jeg gik igennem for at acceptere.”
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Juan
1-4-2014 00:13
Hi Irene,I just wanted to let you know I also had a big rave about your work on my blog after dioecvsring you on etsy the other day! Love, love , love what you are creating, very inspiring to see an artist finding such success :)Cheers, megan @ mellimoomoo

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Dinas film:
 
Jeg er Dina
Premiereinterview: Ole Bornedal, del 1
Premiereinterview: Ole Bornedal, del 2
Gérard Depardieu på Københavnervisit
Bornedals Dina-film sprænger budgettet med 19 mio. kr.
Ingen Bornedal i Berlin – men måske i Cannes

Quiz
Hvem af disse britiske herrer blev født først?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google