CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
Kim Fupz Aakeson

Født i Danmark
12. september, 1958

Dansk illustrator og forfatter af filmmanuskripter, tegneserier, børnebøger, novellesamlinger, romaner mv.


Filmografi, spillefilmsmanuskripter:


OKAY (2002), instrueret af Jesper W. Nielsen


Små ulykker (2002), instrueret af Annette K. Olesen


Mirakel (2000), instrueret af Natasha Arthy


Den eneste ene (1999), instrueret af Susanne Bier


Hannibal & Jerry (1997), instrueret af Michael Wikke og Steen Rasmussen

Læs også...
Nyheder:
05-07-05:
Anders Matthesen på det store lærred
24-03-05:
Flinth og Villum Jensen lukker dogme-serien
04-01-05:
Anklaget udtaget til hovedkonkurrence i Berlin
07-04-03:
Fuld fart på OKAY-instruktør
03-03-03:
Bodil uden overraskelser
24-01-03:
Paprika Steen får støtte til instruktørdebut
10-01-03:
Årets Robert-nomineringer offentliggjort
06-11-02:
Bergman-legat til Fupz
16-10-02:
Annette K. Olesens dogmefilm klar til optagelse
24-09-02:
Nye støttetilsagn fra Filminstituttet
05-08-02:
OKAY til Locarno
21-02-02:
Arthy og dogmerne
17-02-02:
Berlinalens vindere 2002
11-02-02:
Små Ulykker varmt modtaget
20-08-01:
Susanne Bier går til dogmerne
01-03-01:
Okay – ny film fra hverdagen
 
Anmeldelser:
07-11-05:
Kinamand
29-08-05:
Anklaget
24-11-04:
Lad de små børn
02-07-04:
Hannibal & Jerry
30-07-03:
Se til venstre der er en svensker
20-05-03:
All or Nothing
27-09-02:
OKAY
14-08-02:
Små ulykker
05-03-01:
Mirakel
 
Artikler:
27-03-02:
Kim Fupz Aakeson: En kreativ slagsbror, del 2
 
Kim Fupz Aakeson: En kreativ slagsbror, del 1
 
Baggrundsinterview
 
Skrevet den 27/3-2002 af Jesper Vestergaard
 
 
»Men kan man tage en forfatter alvorligt, der kalder sig Fupz?«, lød det i slutningen af en konsulentudtalelse fra et forlag, han havde sendt sin første bog ind til. Oprindelig hed han Kim Fobian Aakeson. Han er nu 43 år gammel og bliver absolut taget alvorlig. Med manuskripter bag sig som Hannibal og Jerry, Den eneste ene, Mirakel og senest de to biografaktuelle alvorsstykker Små ulykker og OKAY er han et af tidens topskud på den danske filmscene.
Jeg mødte den effektive repliksmed en solskinsdag i marts på en café rundt om hjørnet fra den gamle filmskole på Christianshavn, hvor han bor, til en snak om hans arbejde.


På filmskolebænken
Fupz startede som illustrator i begyndelsen af 80’erne og blev kendt for sine tegninger i en række dagblade og magasiner, herunder Press, Information og Weekendavisen. Som forfatter har han siden rundet de 30 titler i form af tegneseriealbums, børnebøger, novellesamlinger og romaner. Hans seneste bog er novellesamlingen ”Popmusik” fra 1999. I 1996 kom han ud fra Den Danske Filmskoles manuskriptlinie.
Din uddannelse fra filmskolen er din sidste officielle uddannelse siden du gik på HF engang i 70’erne. Hvad fik dig til at vende tilbage til skolebænken?
”Det var sådan, at da jeg blev far, kunne mit barn ikke få en vuggestueplads, og så rykkede jeg hele mit arbejdsliv hjem. Det passede mig enormt godt, indtil jeg pludselig opdagede, at jeg havde siddet hjemme i ti år og ikke havde mødt nogen andre. Det kørte bare med telefoner og grønne bude. Nogle gange var det glimrende for mit arbejde, der var fred og ro, men jeg kunne mærke, at det var lige ensomt nok.

Og så så jeg mange film. Det var det jeg indtog i mine historier, jeg læste ikke ret mange bøger. Så jeg tænkte, at det var jo egentlig mærkeligt, at jeg ikke skrev film. Men der manglede et eller andet, noget håndværktøj, jeg kunne ikke rigtigt komme i gang. Dengang boede jeg på Christiania, så der var ikke så langt derover, og dengang varede uddannelsen kun halvandet år. Så jeg tænkte, jeg prøver sgu at søge ind. Også for at komme ud hjemmefra og få nogle klassekamerater. Men også for at se, om ikke der var noget, man kunne lære, sådan helt basalt. Og det viste sig jo, at det var der. Filmskolen kunne jo ikke hjælpe os med at finde på historierne, men den kunne i DEN grad hjælpe os med at fortælle til film, når først vi havde en historie. Det kunne man selvfølgelig også have lært ved at læse de bøger, der er skrevet om det, jeg havde bare ikke disciplinen. Jeg skulle ligesom møde klokken 9 og have at vide af Mogens Rukow og Lars Kjeldgaard, hvad der skulle ske den dag.”


Efter filmskolen kom Fupz direkte ud til medvinden for dansk film, og han var ivrig efter at komme i gang. Han fortæller: ”Dengang kunne man sagtens gå der i halvandet år uden at se en eneste ting, man havde skrevet, blive til film. Der var ikke nødvendigvis noget samarbejde med de andre linier. Så jeg kom ud med en håndværksmæssig viden og tænke, ok, hvad? Det var lidt irriterende. Men det passede lige med, at, da vi kom ud i 96, var medvinden der, og folk gad godt at se danske film igen. Så vi røg alle sammen ud i at få ting at lave.”

Instruktøren på kommandobroen
Hvordan var det så, når du var vant til at lave alle ting selv, og skrive hvad du havde lyst til og hvornår du havde lyst, pludselig at få en instruktør på. Kan de ikke være irriterende?
Han smiler med bevidstheden fuld af sjove minder, og fortæller med samme underspillede ironi som i sine film: ”Jo, det har ikke været ubetinget nemt. Det første, jeg lavede, var en novellefilm med Jens Arentzen. Han fylder jo en del. Det gør instruktører jo, og det er klart, man kan ikke have instruktører med et lille ego. Vi havde skrevet historien, og han gik så i gang med at optage. Da jeg kom ind i klipperummet første gang, sagde han, at han havde altså klippet alle sidehistorierne ud - de fungerede sgu ikke rigtigt. Iltmangel! »Hvad har du?«. Jeg var jo vant til at teksten er det egentlige. At man afleverer til sin redaktør, og at han så ikke begynder at ændre slutningen eller klippe noget ud. Der skulle jeg lige lære, at det her er altså en anden business. Det er instruktøren, der står øverst på kommandobroen og samler både historien og økonomien og spillerne. Det er instruktørens udtryk, og det er ham eller hende, der er kaptajn på skuden. Det var sgu lidt et chok, og det giver selvfølgelig stadigvæk problemer, det vil det jo gøre. Manuskriptforfattere har jo også…jeg har jo også et ego.”

Frugtbar slagsmål
Selvom det kan være et slagsmål, så er netop sammenstødet mellem egoer det frugtbare ifølge Fupz: ”Det er jo det, der er meningen med at mødes: At man slås og finder på noget, man er glad for. Instruktøren kommer med noget, og manuskriptforfatteren kommer med noget, og så bliver det større end man selv er. Og når det er lykkeligt, så er det jo meget lykkeligt! Jeg opdagede ret hurtigt, at jeg ikke er interesseret i en instruktør, der gør det, som jeg havde tænkt mig det. Så kunne jeg bare have lavet det selv. Det spændende er jo, når der kommer en instruktør og ser noget, jeg ikke selv kunne se. Når jeg selv vil bestemme, så går jeg hjem og skriver en bog. Der kan jeg gå tilbage og finde suveræniteten. Men ellers går jeg med ind i det slagsmål, som det er at lave film og tager de kvaliteter det har. Der skal være en instruktør, der samler og lægger retningen ud. Der er ikke noget værre for et værk end en demokratisk proces. Det duer ikke at stemme om det. Det skal være sådan, at Thomas Vinterberg siger: »sådan her skal Festen se ud! I’m the boss!«
Men det var et chok, det skal jeg ikke skjule. Og jeg har da også været mere eller mindre lykkelig. Men jeg gør det, at jeg ser de danske film, der bliver lavet, så jeg er nogenlunde klædt på, når nogen ringer og spørger om jeg kunne tænke mig at arbejde sammen med dem. Jeg ved nogenlunde, hvad jeg skal sige ja til, og hvad jeg skal nøle med. Og jeg er altid interesseret i dem, der kan noget, som jeg ikke kan, så vi kan få brødet til at hæve sammen og blive større end os begge to.”

Vil videre
Du har ikke selv overvejet at instruere?
”Jeg tror alle manuskriptforfattere har overvejet det. Det er klart, når man nogen gange tænker, at en scene skulle have været lavet helt omvendt. Jeg har haft overvejelsen, men jeg har også besluttet mig for, at jeg ikke vil. Det handler først og fremmest om, at jeg tror ikke, mit temperament er til det. Jeg kan meget godt lide starten af historieprocessen, hvor man sidder og finder på. I fjerde og femte gennemskrivning er jeg ikke særlig stærk. Jeg vil hellere videre med noget andet. Men det er jo der, instruktøren begynder for alvor og skal i gang med at finde locations og caste og alt muligt. Og så optage og klippe, og lave lyd og alt det der. Og så rundt og snakke om det hele bagefter. Det er slet ikke mig altså. Jeg ville slet ikke orke at gå så længe med en historie. Jeg skal i stedet for finde de rigtige folk at arbejde sammen med. Det er meget mere interessant for mig."
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
søren
8-3-2011 10:24
dav

karsten
15-1-2010 14:08
det er bare godt

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Året i glimt:
 
Premiereinterview: Lone Scherfig
Premiereinterview: Nils Malmros
Elsker dig for evigt
Slim Slam Slum
Premiereinterview: Morten Køhlert
Premiereinterview: Ole Bornedal, del 1
Små ulykker

Quiz
Hvilken film vandt i 1999 Oscaren for 'bedste film'?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google