CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
Kim Fupz Aakeson

Født i Danmark
12. september, 1958

Dansk illustrator og forfatter af filmmanuskripter, tegneserier, børnebøger, novellesamlinger, romaner mv.


Filmografi, spillefilmsmanuskripter:


OKAY (2002), instrueret af Jesper W. Nielsen


Små ulykker (2002), instrueret af Annette K. Olesen


Mirakel (2000), instrueret af Natasha Arthy


Den eneste ene (1999), instrueret af Susanne Bier


Hannibal & Jerry (1997), instrueret af Michael Wikke og Steen Rasmussen

Læs også...
Nyheder:
05-07-05:
Anders Matthesen på det store lærred
04-01-05:
Anklaget udtaget til hovedkonkurrence i Berlin
12-07-04:
Festival-pris til Karen-Lise Mynster
07-04-03:
Fuld fart på OKAY-instruktør
03-03-03:
Bodil uden overraskelser
24-01-03:
Paprika Steen får støtte til instruktørdebut
06-11-02:
Bergman-legat til Fupz
16-10-02:
Annette K. Olesens dogmefilm klar til optagelse
24-09-02:
Nye støttetilsagn fra Filminstituttet
05-08-02:
OKAY til Locarno
21-02-02:
Arthy og dogmerne
17-02-02:
Berlinalens vindere 2002
11-02-02:
Små Ulykker varmt modtaget
20-08-01:
Susanne Bier går til dogmerne
01-03-01:
Okay – ny film fra hverdagen
 
Anmeldelser:
07-11-05:
Kinamand
29-08-05:
Anklaget
24-11-04:
Lad de små børn
04-08-04:
Forbrydelser
02-07-04:
Hannibal & Jerry
30-07-03:
Se til venstre der er en svensker
27-09-02:
OKAY
14-08-02:
Små ulykker
05-03-01:
Mirakel
 
Artikler:
27-03-02:
Kim Fupz Aakeson: En kreativ slagsbror, del 1
 
Kim Fupz Aakeson: En kreativ slagsbror, del 2
 
Baggrundsinterview
 
Skrevet den 27/3-2002 af Jesper Vestergaard
 
 
Hvad var udgangspunktet for OKAY?
”Det er faktisk startet som en historie i min egen familie for længe siden. Der var nogen, der tog en søster hjem, der skulle dø. Og så fik hun det bedre. Dengang var jeg ikke forfatter, men jeg glemte den ikke, fordi jeg synes, det var en så mærkelig situation at stå i. At hun ligesom kom sig og pludselig var man tre mennesker i en lejlighed, der egentlig ikke havde lyst til at bo sammen. Og man kunne jo ikke bare sådan smide hende ud igen. Da jeg så senere blev forfatter, og de i øvrigt er døde alle dem, der var involveret i historien, dukkede historien op igen, og jeg tænkte at den måtte kunne fortælles. Det var afsættet for den.”


Det skrøbelige hylster
Filmen har også den problematik, som bliver formuleret meget klart når Nete pragmatiske siger: Når man hoster, så går man til lægen. Så får man medicin, og så holder hosten op”. Vi danskere er generelt meget hysteriske omkring sygdom og har meget svært ved at snakke om døden. Hvad tror du gør det?
”Jeg tror, det er oplagt at gribe noget af det, som man selv går med. Jeg har haft mit eget mareridt om at miste børn lige siden min datter kom, hun er 13 nu. Jeg er også begyndt at komme i den alder nu, hvor folk, der bliver syge, ikke er hundrede år ældre end mig. Det rykker tættere på ligesom. 22-årige tror, at de skal ikke dø, men vi andre…man skal ikke være enormt gammel, før man ved, at det skal man altså. Kroppen forfalder og pludselig bliver man øm af at have været ude i byen og danse. Helt ærligt! Det er skrøbeligt. Man er altså meget afhængig af det hylster, man går med, og hvordan det fungerer.”

Næste generation
Han fortsætter: ”Da jeg startede på Filmskolen, snakkede man jo om, at man skulle lave film om de 25-årige, det var dem, der gik i biografen. Det gjorde de andre ikke. Det har jo ændret sig fuldstændigt nu. Biografklub Danmarks gennemsnitsalder er jo, jeg ved ikke hvad. Mange af os, som er aktive, vi er jo også omkring 40 år, så det bliver pludseligt nogle andre historier, som handler om sygdom eller om forældres skrøbelighed. Ens mor og far har bare altid været der, man har altid vist, at kom man helt på røven, så kunne man altid låne 5.000. Det er dem, der har taget sig af én altid og været bagstopper. Og pludselig opdager man, at man nu skal til at være den næste gamle i familien, og ens børn begynder at tage over.”

Paprika Steen - stjernen i OKAY
Family first
Vi har haft mange år, hvor vi ligesom har lagt det hele i hænderne på institutionerne. Mange af os må jo gribe i egen barm og sige, hvor vilde ville vi egentlig selv være med at flytte sammen med vores forældre? Det er jo meget romantisk med den italienske bedstemor, der passer børnene, men ville vi orke? Vi synes på en måde én ting, men vi kan ikke altid efterleve det. Jeg kunne mærke det på et tidspunkt, at det var flovt at lade samfundet overtage et handicappet barn. Lige pludselig blev det ’family first’, og nogle andre normer, der tog over. Det er jo en reaktion på, at alt skulle overtages af samfundet, og at alt var samfundet skyld, hvis nogen ikke blev passet ordentligt. Så kom der en reaktion, der sagde, at det kunne godt være, at vi lige selv skulle se på, hvad for nogle værdier vi har. Der kom også sådan noget som en ’besøgsven’, hvor man frivilligt besøgte fremmede mennesker.”

Skuespilleren
Vidste du fra starten, at Paprika Steen skulle spille hovedrollen?
”Ikke helt fra starten, men tidligt. Jeg tror i det hele taget, at bevægelsen i dansk film er tidligere og tidligere at involvere de skuespillere, som man gerne vil have med. Fordi mange er dem er meget, meget kvalificerede. Der er kommet nogen, som både kan improvisere og som er vant til film. I gamle dage var det tit noget med, at de var teaterskuespillere, og så havde de filmen som et slags luderarbejde. Nu er det omvendt, havde jeg nær sagt. Nu er er der mange, der satser på film i deres karriere og derfor ved en masse om virkemidler og kan fortælle en, hvad de kan spille og hvad de ikke behøver at sige.
Det var en stor fordel at have hende inde tidligt. Hun er skarp og tænker i den grad selv.”
Okay.
”Ja, det var en arbejdstitel, men da den først var sat på papir, sagde producenten: I kan godt glemme alt om at skifte titel! Den kunne ikke diskuteres. Den kunne gå i udlandet. Alle siger det hele tiden.”
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
J.Wolf
20-11-2007 11:23
Undskyld mig men den gang du gav den film et navn OKAY. Havde du ikke andet i tankerne? Eller sidder du bare med en kop te og tænker hele tiden OKay jeg gør det nu, OKay jeg skal lige ud og slå en stråle, OKay hvad er det første ord jeg kan give bogen som navn.. OKay.. Den lyder bare ikke særligt intressant. Den lyder som noget værre lort mildt sagt. Men filmen er go nok, men navnet er noget være bull shit. Men bliv ved med det gode arbejde men find på nogle bedre navne. Fx "se til venstre der er en svensker" det lyder da herre sjovt. Så forsæt isamme stil bare andre navne! ;)

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Fupz og fiduser:
 
Kim Fupz Aakeson: En kreativ slagsbror, del 1
OKAY
Små ulykker
Mirakel

Quiz
Hvilken fællessang får de rappe replikker til at forstumme i Casablanca?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google