CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
Minibiografi:
Lasse Spang Olsen er uddannet som filmfotograf, men er først og fremmest kendt som stifteren af den første skole for stuntmænd i Danmark (1986). Selv har han fungeret som stuntmand og –coordinator gennem de seneste 20 år, og således medvirket i eller bidraget til mere end 300 film.

Efter at have stået bag kameraet som kameramand på film som de to første Jydekompagniet-film og Bananen – skræl den før din nabo startede Spang Olsen i starten af 90’erne med at lave sine egne kortfilm. Operation Cobra (1995) blev hans første spillefilm, efterfulgt af novellefilmen Davids bog (1996), dernæst I Kina spiser de hunde (1999), Jolly Roger (2001) og nu Gamle mænd i nye biler (2002).

Læs også...
Nyheder:
05-02-04:
Brian Nielsen til filmen
10-01-03:
Årets Robert-nomineringer offentliggjort
25-09-02:
Digital pris til Gamle mænd…
22-02-02:
Nyt fra Anders Thomas Jensen
09-02-02:
Kim Bodnia i ny stærk rolle
22-10-01:
Filmkonsulenter: Jolly Roger er en katastrofe
 
Anmeldelser:
01-10-07:
Den sorte Madonna
25-04-05:
Inkasso
03-12-02:
Gamle mænd i nye biler
18-03-02:
Jolly Roger
03-12-01:
Davids bog
14-04-00:
I Kina spiser de hunde
 
Artikler:
19-03-03:
Premiereinterview: Anders Thomas Jensen
17-10-01:
Sørøvermøde
16-07-01:
Torkel Petersson – en cool killa
 
Premiereinterview: Lasse Spang Olsen
 
- at lave actionfilm er det værste jeg ved!
 
Skrevet den 9/7-2002 af Kim Dorff Hansen
 
 
Efter den overvældende succes på Lasse Spang Olsens I Kina spiser de hunde var det næsten et offentligt krav, at der blev lavet endnu en film med brutal action og morsomme dialoger på slap line; dansk films Olsen Banden-fortælling anno 2002. Vi fik os en snak med Danmarks stuntman nr. 1 en alt, alt for tidlig onsdag morgen et stenkast fra Blågårds Plads.

Instruktør, stuntmand, manuskriptforfatter og klipper - Lasse Spang Olsen gør det hele.
Når man ser Gamle mænd i nye biler virker det som om du har villet gå ud og lave en film ud fra devicen ”Bigger is better”?
Ja, det er rigtigt. Jeg kan mærke på folk, når de snakker om I Kina spiser de hunde, at de omtaler den som en actionfilm – og sådan er den slet ikke lavet; det var overhovedet ikke meningen, at den skulle være en actionfilm. Hvis du går tilbage og kigger på den nu, er den faktisk temmelig rædderligt lavet. Vi havde ingen penge, og det hele blev optaget så hurtigt og så lowbudget-agtigt, at der ikke var tid til at lave f.eks. stunts ordentligt.

Men at den bliver husket som en actionfilm kan vel også skyldes, at der på det tidspunkt ikke rigtig havde været tradition for danske actionfilm
Ja, det var jo noget med, at hvis man viste folk en stor eksplosion, så syntes de, det var helt fantastisk. Men hvis man kommer med sådan noget nu, så ville det være fuldstændig forældet. Selv børnefilm har nu action, der er godt lavet. Så derfor blev vi med Gamle mænd i nye biler nødt til at opretholde det niveau, som folk havde indtryk af vi havde dengang – og derfor lave det 10 gange så stort.

Det er måske hele tiden noget, der har ligget i baghovedet, at man kunne gå tilbage og lave det bedre?
Ja, præcis. Mig har det nok skåret mest i hjertet, at alle stunts fra den første film blev så beskåret. På den anden side så er det også det, man rent historiemæssigt bedst kan undvære.

Det slår mig ellers, at Gamle mænd i nye biler også i mange passager er en langt mere afdæmpet affære?
Vores intentioner med de her film var fra start at postulere, at figurerne i filmene eksisterer (eller kunne eksistere) i virkeligheden. Det gør de urealistiske handlinger og stunts, som hovedpersonerne gør, meget sjovere. Derfor fjernede jeg sammen med manuskriptforfatter Anders Thomas Jensen også mange af de der one-liners, som han ellers er så god til at skrive, fordi de ofte ikke er noget man kan sige, hvis man er en rigtig person. Og jeg ville gerne skabe nogle rigtige figurer, der var mere ægte. Så derfor er der også stille scener, men kontrasten til dem og de vildere scener gør efter min mening blot det hele endnu sjovere.

De større og vildere stunts har også krævet en del flere computereffekter end i den første film?
Nu har jeg lavet stunts i mere end 20 år, så der var slet ikke computere den gang jeg kom ind i faget. Derfor er der også mange tricks og tryllenumre, som jeg har lært, der ville koste langt mere med computereffekter. Faktisk er Gamle mænd i nye biler slet ikke nogen dyr film overhovedet; den action der er i den, ville have kostet det tredobbelte hvis jeg skulle have lavet den for nogen andre. Men én ting man hurtigt lærer, er, at man ikke kan tegne mennesker naturligt ved hjælp af en computer, så alle stunts er lavet i virkeligheden vha. af tricks. Men selvfølgelig er der nogen af de mere statiske ting i filmen, som er CGI – såsom flyveren, der cirkler rundt i lav højde over Kastrup lufthavn.

Hvordan opstod idéen til filmen – og hvorfor blev den en såkaldt ’prequel’ i stedet for en regulær 2’er?
Nu lavede jeg Davids bog med Tomas Villum Jensen og Nikolaj Lie Kaas, og syntes de fungerede skidegodt sammen. Så derfor ville jeg gerne lave noget mere med dem, men jeg manglede en kontrast til dem – og det helt uopnåelige var selvfølgelig på det tidspunkt at overtale Kim Bodnia. Da han så imod al forventning sagde ja, begyndte vi at lave en rolleliste, der parodierede de mennesker, skuespillerne er i virkeligheden. Så derfor passede det dem selvfølgelig enormt godt at spille roller, da de lå så tæt på af deres egen personlighed. Når filmen så var færdig, og vi havde været så tæt forbundet med figurerne, begyndte man selvfølgelig at savne disse her personer, og fik en masse idéer til hvad de ellers kunne lave sammen af sjove ting. Og så var det vi gerne ville fortælle figurernes forhistorie; altså ikke bare gentage handlingen fra den første film i en umotiveret 2’er, men fortælle en helt ny historie. Da jeg hele tiden havde haft lyst til at sætte Kim Bodnia og Jens Okking sammen og lave noget med de her to store macho-bamser, sprang idéerne udfra dette.

På næste side kan du læse videre om Lasse Spang Olsens fremtidsplaner, hans møde med en nervøs svensker og lidt strøtanker om kærligheden
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Gamle mænd i nye biler:
 
Gamle mænd i nye biler
Anders Thomas Jensen: I instruktørstolen

Quiz
Hvem passer ikke ind?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google