CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Copyright:
Nordisk Film
 
Mere info
Filmografi:

Laurel Canyon (02)
Dragejægerne (02)
Cubic (01)
Kaptajn Corellis Mandolin (01)
Shaft (00)
American Psycho (00)
Mary, Mother of Jesus (99)
En skærsommernats drøm (99)
All the Little Animals (98)
Velvet Goldmine (98)
Metroland (97)
The Portrait of a Lady (96)
The Secret Agent (96)
Pocahontas (stemme, 95)
Little Women (94)
Prinsen af Jylland (94)
Swing Kids (93)
Newsies (92)
A Murder of Quality (91)
Skatteøen (90)
Henry V (89)
Empire of the Sun (87)
Mio min Mio (87)
Heart of the Country (mini-serie, 86)
Anastasia: The Mystery of Anna (tv, 86)


Christian Bale-trivia:

Wallisiske Christian Bale har et særligt talent for accenter og har brugt forskellige accenter i stort set hver af sine film.
Hans egen accent er en slags 'rigs-engelsk'.

Læs også...
Nyheder:
04-11-04:
Bale laver ballade
12-09-03:
Bale bliver Batman
02-07-03:
Faderen, Sønnen og Mel Gibson
17-07-02:
Flere Ludlum- filmatiseringer
15-07-02:
Mænd i mere sort
10-10-01:
Nivola som rockstjerne
05-09-01:
Kate Bekinsales blå blod
24-04-01:
Disney retter en 'upser'
 
Anmeldelser:
02-06-05:
The Machinist
11-03-03:
Dragejægerne
29-05-02:
Kaptajn Corellis Mandolin
13-03-01:
Shaft [I]
10-01-01:
American Psycho
14-06-00:
En skærsommernats drøm
 
Premiereportræt: Christian Bale
 
Fra efterladt barn til seriemorder
 
Skrevet den 4/9-2002 af Pernille Flensted-Jensen
 
 
De fleste forbinder nok Christian Bale med rollen som Patrick Bateman, den seriemyrdende yuppie i American Psycho. Selvom Christian Bale fortjener al den ros, man kan kan læsse på hans nu veltrænede skuldre for den rolle, kan han meget andet end at spille yuppie.

Bales gennembrudsfilm Solens rige fra 1987

Copyright:
Warner Bros.
Tidlig berømmelse
Christian Bale blev født d. 30. januar 1974 i Pembrokeshire, Wales, som søn af en pilot og en cirkusklovn (!). Han stod første gang foran et kamera i en alder af 9 år, da han medvirkede i en reklamefilm. Da han var 13 år, var han den blødersygdomsramte arving til den russiske trone i TV-filmen Anastasia, hvorefter han fik den eftertragtede rolle som James Graham i Steven Spielbergs Solens Rige i konkurrence med 4000 andre. Filmen foregår under 2. Verdenskrig og handler om den privilegerede – og temmelig forkælede – engelske dreng James Graham, der under det japanske angreb på Shanghai adskilles fra sine forældre og lærer at klare sig selv, først på gaden og siden i en japansk fangelejr, inden han ved krigens afslutning genforenes med sine forældre.
Christian Bale er intet mindre end sensationel: hans James har et næsten manisk overlevelsesinstinkt og på nogle punkter en modenhed, der langt overstiger hans alder, samtidig med at man glimtvis forstår, at han dybest set er et sårbart barn. Christian Bale er på lærredet hele tiden, holder os fanget og har i øvrigt ingen problemer med at matche medspillere som John Malkovich og Miranda Richardson. Han vandt adskillige priser for rollen, bl.a. The National Board of Reviews pris for 'best juvenile performance'. Med filmen fulgte en uvelkommen berømmelse. Alle ville tale med Christian Bale, som mest af alt havde lyst til at cykle rundt for sig selv, og som flere gange flygtede fra pressekonferencer og nysgerrige journalister. På dette tidspunkt dannedes også begyndelsen til en af de mest trofaste og vedholdende fanskarer, nogen stjerne har, The Baleheads.

Et par svipsere...
At Christian Bale ikke bare var forfulgt af begynderheld viste han i sine kommende film. Han medvirkede f.eks. som Falstaffs hjælper i Kenneth Branaghs Henry V (1989), og blev angiveligt håndplukket af Winona Ryder til rollen som Laurie, den uimodståelige nabodreng, i Little Women (1994), hvor han iøvrigt talte et upåklageligt amerikansk. Overgangen fra barneskuespiller til voksenskuespiller er i Christian Bales tilfælde forløbet ret smertefrit, hvilket ifølge ham selv skyldes, at rollen som James Graham i Solens Rige næsten var en voksenrolle, ikke bare en der krævede, at han så nuttet ud. Men inden da medvirkede han som teenager i to dansefilm, der krævede talent for både dans og sang – hvilket Christian Bale også besidder – nemlig Disney-musicalen Newsies (1992) og dansefilmen Swing Kids (1993). Filmene blev ikke ligefrem vel modtaget af kritikerne, men takket være 'The Baleheads' har Newsies klaret sig så godt på video, at Disney overvejer at udsende den på DVD!.

Bale-klassikeren Newsies fra 1992 - snart på DVD

Copyright:
Buena Vista
Indie-filmene
I midten af 1990’erne kunne han ses som en ung psykisk syg mand i The Secret Agent (1996) og som tilbeder i The Portrait of a Lady (1996). I de sene 1990’ere kunne han også ses i to independent-film, der tegner hver sit billede af 1970’erne, nemlig Metroland (1997) og Velvet Goldmine (1998). I Metroland spiller han den forstadsbeboende og trygt gifte Chris, der fristes til at forlade kedsomheden, da han pludselig får besøg af en gammel – og endnu uetableret – skolekammerat (Lee Ross). I Velvet Goldmine undersøges, hvad der blev af Brian Slade (Jonathan Rhys-Meyers), en glam-rock-sanger, der var fremme i de vilde 1970’erne. Christian Bale spiller en journalist – og tidligere fan – der i 1984 interviewer der personer, der var tæt på Brian Slade: hans ex-kone Mandy (Toni Collette), hans tidligere elsker Curt Wild (Ewan McGregor) og andre. Selvom Christian Bale blev rost for begge disse ret forskellige roller, må hans helt store år nok siges at være 2000, da filmatiseringen af Bret Easton Ellis’ roman 'American Psycho' havde premiere.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Anja
4-5-2009 00:35
Ja de kunne godt lige tag og få udgivet en ny dvd-udgave af Newsies... og denne gang også en region 2 udgave! :D

Sarah K
14-1-2009 22:39
Jeg kunne helt vildt godt tænke mig Newsies på dvd. Kom nu Disney!

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Dragecocktail:
 
Dragejægerne
Drager på film

Quiz
Hvem spiller familieoverhovedet der myrdes i Gosford Park?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google