CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
Filmografi:

Som skuespiller:
Han ved du er alene (80)
Splash (84)
Polterabend for viderekomne (84)
Manden med den røde sko (85)
Broen der kvajede sig (85)
The Money Pit (86)
Intet til fælles (86)
Kærlighed og tømmermænd (86)
Dragnet (87)
Big (88)
Rap i replikken (88)
Nabokrigen (89)
Turner og hund (89)
Joe og vulkanen (90)
Forfængelighedens bål (90)
I en klasse for sig (92)
Søvnløs i Seattle (93)
Philadelphia (93)
Forrest Gump (94)
Apollo 13 (95)
Toy Story (stemme, 95)
That Thing You Do! (96)
From the Earth to the Moon (tv-serie, 98)
Saving Private Ryan (98)
You've Got Mail (98)
Toy Story 2 (stemme, 99)
Den grønne mil (99)
Cast Away (00)
Vejen til Perdition (02)
Catch Me If You Can (02)

Læs også...
Nyheder:
18-06-04:
Hallström laver western med Hanks og Moore
26-03-03:
Hanks i Kurosawa-genindspilning
27-09-02:
Ladykiller Hanks
06-09-02:
Hanks som Bond?!
24-07-02:
Road åd Stuart
06-02-02:
Hollywoods karakterbog
12-12-01:
Tom Hanks skal sove i lufthavn
 
Anmeldelser:
27-10-04:
The Ladykillers
18-03-03:
Vejen til Perdition
07-03-03:
Catch Me If You Can
14-08-01:
Cast Away
30-08-00:
Søvnløs i Seattle
08-08-00:
Den grønne mil
 
Premiereportræt: Tom Hanks
 
– hverdagens helt
 
Skrevet den 20/9-2002 af Pernille Flensted-Jensen
 
 
Med Vejen til Perdition får den flinkeste fyr i Hollywood mulighed for at vise sin sorte side. Vi kender ham ellers mest som rare amerikanske hverdagshelt, der trodser trængslerne med æren i behold.

Tom Hanks som gangster og familiefar i Vejen til Perdition
Copyright:
Fox Film
Entertaineren Tom
Tom Hanks blev født d. 9. juli 1956 i Concord, Californien. Hans forældre blev skilt, da han var barn og han voksede op hos sin far, der var kok og ofte flyttede. Derfor måtte Tom Hanks tit udholde den belastning, det kan være for et barn at skifte skole, og det kompenserede han for ved at spille klassens klovn – en udmærket indgang til hans senere erhverv.
Allerede i high school begyndte Tom Hanks at medvirke i skolekomedier, og han forlod senere universitetet som 20-årig for at forsøge sig som skuespiller. I 1978 tog han som 22-årig til New York, hvor han også giftede sig med Samantha Lewes. De var gift indtil 1985 og fik to børn, Elizabeth og Colin, som også er skuespiller.

Havfruer og andet godt
Allerede to år senere fik Tom Hanks en af hovedrollerne i en ret fjollet sit-com, Bosom Buddies (Tøsedrenge i løbetid, 1980-82), om to fyre, der for at få et sted at bo er nødt til at forklæde sig som kvinder.
Sit gennembrud fik han i den romantiske komedie Splash, der handler om hvordan Hanks som barn faldt i vandet og blev reddet af en havfrue. Mange år senere falder han igen i vandet og reddes af samme havfrue, der nu ligner Darryl Hannah. Hun forelsker sig i ham og får lykkeligvis ben, når hun er på landjorden (ellers ville romancen nok have visse vanskeligheder, men det skal man nok ikke tænke for meget over). Det er alt sammen ret åndssvagt, men også ret underholdende – bl.a. ses John Candy som Tom Hanks’ bror og Eugene Levy som en videnskabsmand, der har sat sig for at bevise, at Darryl Hannah altså ér en havfrue.

Hanks i gennembrudsrollen som Josh - en 12-årig dreng i en voksen mands krop!
Copyright:
Fox Film
En stor dreng
Efter Splash fulgte en række ret uinteressante film, bl.a. Broen der kvajede sig, en spoof, der gør grin med Broen over floden Kwai, Dommedag nu mm. Under optagelserne mødte Tom Hanks Rita Wilson, som han blev gift med i 1988.
Samme år blev Tom Hanks for første gang nomineret til en Oscar for sin rolle i Penny Marshalls Big, om en dreng, der ønsker at være større og en dag får sit ønske opfyldt. Problemet er at han altså stadig er 12 år indeni, selvom han er en mand udenpå, hvilket fører til en række komiske situationer, som da han inviterer en kvinde fra sit arbejde med hjem, og han til hendes forbløffelse foreslår at de skal hoppe i trampolin! Moralen i Big kan næppe siges at høre til de mest dybsindige, men filmen har en charme, der ikke mindst skyldes at Tom Hanks var ideelt castet. Samme år spillede han en rolle med lidt mere bid i som den ambitiøse stand-up komiker i Punchline, der skal lære Sally Field (!) at være morsom.

Et dårligt valg
I 1990 kom Forfængelighedens bål, Brian De Palmas filmatisering af Tom Wolfes roman fra 1987. Romanen er en ætsende satire over snart sagt alle samfundslag i det amerikanske samfund, men tager udgangspunkt hos Sherman McCoy (i filmen spillet af Tom Hanks), en succesrig børsmægler, der er fint installeret i et mondænt New York-kvarter med en slankefikseret kone (Kim Cattrall) – og en ikke alt for kvik elskerinde (Melanie Griffiths). Når han ikke arbejder, går han til overfladiske cocktail-parties med kolleger, der enten stadig er gift med deres første kone, der er 'starved to perfection', eller en yngre 'trophy wife'. En dag kommer han til at køre fra motorvejen på det forkerte sted, så han havner i et af byens sorte kvarterer, og to verdner, der ellers er komplet adskilt, mødes, med skæbnesvangre konsekvenser for alle.
Filmen var en fiasko, først og fremmest fordi De Palma ikke formåede at videreføre romanens dystre livssyn til lærredet. Der var også almindelig enighed om at valget af skuespillere ikke var det heldigste: Tom Hanks er glimrende til at demonstrere Sherman McCoys stigende forvirring, men han spiller den glatte børsmægler alt for flinkt.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Hanks/Newman:
 
Vejen til Perdition
Premiereportræt: Paul Newman

Quiz
Hvad refererer navnet 'Mifune' til i Søren Kragh-Jacobsens Mifunes sidste sang?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google