CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
El Bola - Kuglen
Spanien, 2000
Instr: Achero Mañas

A Handful of Grass
Tyskland, 2002
Instr: Roland Suso Richter

Ali Zaoua
Marokko, 2000
Instr: Nabil Ayouch

Glasskår
Norge, 2002
Instr: Lars Berg

Links
BUSTER-festivalen
Direkte link til programmet

Læs også...
Nyheder:
23-02-05:
Salaam DK er festivalklar
09-06-04:
Buster-festival rykkes frem til september
03-09-03:
BUSTER-program offentliggjort
04-10-02:
Barske film vinder BUSTERs priser 2002
01-10-02:
BUSTER 2002 skudt godt i gang
30-09-02:
BUSTER-dokumentarfilm i Cinemateket
30-09-02:
BUSTER går i vandet
30-09-02:
Astrid Lindgren-retro på BUSTER
30-09-02:
BUSTER Animation i Huset
30-09-02:
BUSTER husker fantasien
 
Anmeldelser:
14-03-05:
El Bola - Kuglen
24-01-03:
Glasskår
26-11-02:
Ulvepigen Tinke
22-11-02:
El Bola - Kuglen
23-07-02:
Klatretøsen
 
Artikler:
06-10-03:
Vinderne kåret på BUSTER 2003
30-09-02:
BUSTER 2002: Børnenes filmfest
17-06-02:
Premiereinterview: Morten Køhlert
25-01-02:
Hans Fabian Wullenweber: Action for børn
25-01-02:
Julie og drengene
 
BUSTER 2002: Barske realiteter for børn
 
International børnefilmfest
 
Skrevet den 3/10-2002 af Jesper Vestergaard
 
 
Da den spanske film El Bola – Kuglen, under titlen Pellet blev vist på forårets Natfilmfestival skrev jeg, at det bestemt ikke var en film for børn. Det syn må jeg naturligvis tages op på ny, når nu filmen deltager i spillefilmkonkurrencen på den internationale børnefilmfestival BUSTER, der afholdes i København i denne uge.
Inden begyndelsen lovede folkene bag BUSTER at bringe børnene Verdens bedste børnefilm. Og det er sandt at sige svært at forestille sig, at den stribe af stærke, gribende og tænkende titler i årets konkurrenceprogram kunne være meget bedre. Både barske realiteter og formfuldendt filmkunst præger filmene, og de to gode danske bud får kamp til stregen af film fra Norge, England, Tyskland, Spanien, Marokko og Sydkorea, når priserne skal uddeles i morgen.

A Handful of Grass
Voksenfilm for børn
Det som fik mig til at skrive, at Achero Mañas’ spanske film ikke var for børn, er at den ligesom en anden af BUSTERs konkurrencedeltagere, den tyske A Handful of Grass ikke er optaget i den ’børnehøjde’, der så tit tales om i forbindelse med børnefilm. I stedet peger kameraet nedad fra det perspektiv, der er almindeligt for voksenfilm. Filmenes rytme og virkemidler er som i voksenfilm, og voksenskuespillerne medvirker på lige fod med børnene. På den måde træder fortrædelighederne tydeligere frem for det voksne publikum og bliver så meget desto mere ubehagelige at overvære.

Spansk realisme
Som det første i El Bola - Kuglen opleves nogle helt unge teenage-knægtes leg omkring en jernbane. Lige inden toget kommer, skal de krydse sporet og se, hvem der først får fat i en plastikflaske, der er placeret midt imellem skinnerne.
Men det er ikke kun blandt drengene selv, at livet er farligt. En af drengene, der hænger ud omkring sporet er filmens hovedperson Pablo, hvis far ofte slår ham og nedværdiger ham på anden vis. Da en ny dreng flytter til kvarteret og Pablo bliver gode venner med ham, oplever han, at det rent faktisk kan lade sig gøre at leve et harmonisk liv med sin familie. Men der er ikke nogen lige vej, og filmen, der er både barsk og usentimental realistisk, tager et grusomt sving, inden den tænder sit lys i enden.

Ali Zauoa
Fra Kurdistan til Hamburg
Roland Suso Richter tyske A Handful of Grass er en ligeså ubehagelig film om vold mod børn. Vi møder den 10-årige Kendal i Kurdistan et år, hvor mange får er døde. For at tjene penge til familien tager Kendals onkel ham med til Tyskland for at arbejde for ham. Det er en meget anderledes virkelighed den 10-årige landsby-dreng nu må leve sig ind i. Ikke blot fordi det er en anden, skinnende blank verden, men også fordi, Kendals onkel sætter ham til at sælge stoffer. Midt i miljøet af narkomisbrugere og politirazziaer, finder han dog støtte hos veninden Franziska, der er lidt ældre end ham selv, og hos en taxachauffør, der er tidligere politimand.
Filmen, der blander et kultursammenstød og en kriminalhistorie, er utroligt godt skruet sammen, og mens man følger Kendals uskyldstab, bliver spændingen holdt konstant ved lige på alle historiens mange niveauer.

Gadebørn i Casablanca
Ligesom den bringer benhårde historier fra virkelighedens verden, er årets festival heller ikke bange for at se døden i øjnene. Faktisk dør hovedpersonen i Nabil Ayouchs formidable marokkanske film Ali Zaoua allerede kort inde i filmen. Fortællingen kredser derefter om de tre venner, gadedrengene Kwita, Omar og Boubker, der beslutter sig for at skrabe penge sammen og give Ali en ordentlig begravelse. Midt den grove realisme, der i høj grad er nede i børnenes øjenhøjde, byder filmen på stærke strejf af poesi, og midt i gadens elendighed, der er præget af bandekrige, kriminalitet og limsnifning, på stor styrke og mod fra filmens tre engle.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jan Peter
2-6-2005 15:39
Hej
Jeg skal have en trivseldag i folkeskolen og leder efter en film jeg så i maj mdr 2005 som hed Gadedrengene og vistnok var norsk og handler om nogle indvandrebørns kriminelle adfærd i en storby. Der var noget dokumentarisk over den. Hvor kan jeg finde den og eventuelt leje.

Hej Jan Peter
pr@dyveke.dk

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet BUSTER 2002:
 
BUSTER 2002: Børnedommere
Barske film vinder BUSTERs priser 2002
BUSTER 2002 skudt godt i gang
BUSTER Animation i Huset
Astrid Lindgren-retro på BUSTER
BUSTER husker fantasien
BUSTER går i vandet
BUSTER-dokumentarfilm i Cinemateket
BUSTER 2002: Børnenes filmfest
Premiereinterview: Pia Bovin
Kald mig bare Aksel
BUSTER klar til den tredje børnefilmfest
Bedre end Beckham
Premiereinterview: Morten Køhlert
Ulvepigen Tinke
Ghost World
Julie og drengene
Klatretøsen
Hans Fabian Wullenweber: Action for børn
Final Fantasy - The Spirits Within
Ikke een mindre

Quiz
Hvem debuterede som instruktør i 1978 med ungdomsfilmen Vil du se min smukke navle??
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google