CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Copyright:
CinemaZone.dk, Foto: Christian Hansen
 

Læs også...
Nyheder:
07-02-05:
Skuespillerinder går bag kameraet
01-12-04:
Tykwer kaster sig over Perfume
12-10-04:
Tykwer tager til Hollywood
10-06-03:
Goodbye, Lenin! Hello, Lolas!
20-01-03:
Kontroversiel fransk forfatter filmatiseres
14-01-03:
På halvvejen topper blandt lokale kritikere
 
Anmeldelser:
02-11-05:
Krigeren og kejserinden
08-03-04:
Goodbye, Lenin!
27-05-03:
Heaven
29-01-03:
What To Do in Case of Fire
04-07-00:
Lola
 
Artikler:
26-03-04:
Natfilm '04: Made in German
12-04-03:
Premiereinterview: Tom Tykwer
28-03-03:
Natfilmfestival 2003
 
Premiereportræt: Tom Tykwer
 
Tykwers fornemmelse for årstider
 
Skrevet den 4/10-2002 af Christian Hansen
 
 
Alsidig er en betegnelse der passer godt på den tyske instruktør Tom Tykwer (f. 1965). Efter at have set tre af de spillefilm Tykwer har instrueret, og den ene han har været manuskriptforfatter på, er det faktisk forbavsende få fællestræk, der springer en i øjnene. At der er tale om et umiskendeligt visuelt talent, er man imidlertid ikke i tvivl om. Det føles derfor logisk at præsentere Tykwer gennem filmene, i stedet for at lede efter gennemgående motiver og temaer. Et gennemgående træk er imidlertid en fin fornemmelse for årstiderne som en kulisse i sig selv.

Plakaten fra Vintersoverne
Vintersoverne
I 1994 dannede Tom Tykwer sammen med Stefan Arndt, Wolfgang Becker og Dani Levy produktionsselskabet X Filme Creative Pool, som siden har finansieret 14 film, heriblandt Tykwers Vintersoverne (1997). Tykwer skrev filmens manuskript sammen med romanforlæggets forfatter Anne-Franccoise Pyszora.

Vintersoverne foregår i en mindre skisportsby i de tyske alper. På vej hjem fra en bar stjæler biografoperatøren René (Ulrich Matthes) en bil og bliver involveret i et færdselsuheld. Landmanden Theo (Josef Bierbichler) kører den anden bil. De er begge skyld i uheldet. Theos datter, der havde gemt sig i den påspændte hestetrailer uden at Theo så det, vågner imidlertid aldrig efter ulykken, og Theo sætter alt ind på at finde René. René har mistet korttidshukommelsen efter en militærulykke. Han går derfor direkte hjem efter biluheldet og kan efterfølgende ingenting huske. René bliver kæreste med sygeplejersken Laura (Marie-Lou Sellem), der passer Theos datter, og i øvrigt spiller teater i sin fritid. Rebecca (Floriane Daniel) oversætter lægeromaner og er logerende hos Laura. Rebecca er kæreste med skiinstruktøren Marco (Heino Ferch). Det var Marcos bil som René forulykkede med.

Ingen af disse sammentræf går op for filmens personer, men til slut sker en slags poetic justice fyldest. Ved første gennemsyn ser man filmen som en visuelt overdådig lægeroman af den slags som Rebecca oversætter. Ved et gensyn går den lavmælte civilisationskritik op for én. Som i Atom Egoyans The Sweet Hereafter (1997) er vinteren en kollektiv sindstilstand hos Tykwer. (I Egoyans film er omdrejningspunktet i øvrigt ligeledes et færdselsuheld.) Tykwers stille kritik retter sig både mod den nye og den gamle verden, der mødes i skisportsbyen. Theo lever i en verden af i går, er troende og hårdtarbejdende, men kan ikke få det til at hænge sammen, hverken esksistentielt eller økonomisk. Den yngre kvartet – René, Laura, Rebecca og Marco – er økonomisk velbjærgede, men glædes ikke ved deres liv, og drømmer sig konstant andre steder hen. Paradoksalt nok er spritbilisten René faktisk den af de fire man fatter størst sympati for.

Anfægtet af denne morale eller ej, Tykwers gennembrudsfilm gav så afgjort én lyst til at se mere fra denne magiske tyske billedmagers hånd.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Tom Tykwer:
 
Premiereinterview: Tom Tykwer
Krigeren og kejserinden
Heaven
Lola

Quiz
Hvilken rapper spiller Halle Berrys mand i Monster's Ball?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google