CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Copyright:
Pedroalmodovar.es
 
Mere info
Komplet filmografi

Tal til hende (2002)

Alt om min mor (1999)

Kødet skælver (1997)

Min kærligheds blomst (1995)

Kika (1993)

High Heels (1991)

Bind mig, elsk mig (1990)

Kvinder på randen af et nervøst sammenbrud (1988)

Law of Desire (1987)

Matador (1986)

Tr谩iler para amantes de lo prohibido (1985) (TV)

What Have I Done to Deserve This? (1984)

Dark Habits (1983)

Laberinto de pasiones (1982)

Pepi, Luci, Bom y otras chicas del mont贸n (1980)

Kortfilm:

Folle... folle... f贸lleme Tim! (1978)

Salom茅 (1978)

Sexo va, sexo viene (1977)

Muerte en la carretera (1976)

Sea caritativo (1976)

Blancor (1975)

La Ca铆da de S贸doma (1975)

Homenaje (1975)

El Sue帽o, o la estrella (1975)

Dos putas, o historia de amor que termina en boda (1974)

Film pol铆tico (1974)

Links
Almod贸vars hjemmeside (engelsk)

L忙s ogs氓...
Nyheder:
07-03-05:
Cinemateket fortæller spansk filmhistorie
09-02-05:
Almod贸var tilbage til kvinderne - og Pen茅lope Cruz
31-01-05:
14 priser til Amen谩bar i Spanien
18-03-04:
Almod贸var slæbes i retten af konservative
23-02-04:
Almod贸var åbner årets Cannes-festival
15-09-03:
Ny Bergman-film får TV-premiere
16-07-03:
Almod贸var sender Bernal i flamenco-skole
25-03-03:
Tysk Oscar-glæde
03-03-03:
Bodil uden overraskelser
24-02-03:
Syv gange C茅sar til Polanskis pianist
03-02-03:
Almod贸var ramt af mandagssolen
10-01-03:
Årets Robert-nomineringer offentliggjort
09-12-02:
Almod贸var blev årets Europamester
19-11-02:
Almod贸var overhalet i Oscar-kapløbet
11-11-02:
Kaurism盲ki og Almod贸vars film topper EFA-nomineringer
11-10-02:
Almod贸vars næste film anti-kirkelig
22-02-02:
Almod贸var har for travlt til Cannes
26-07-01:
Almod贸var anklaget for tyre-mishandel
11-07-01:
Almod贸var, Cruz og Banderas sammen igen?
03-11-00:
Almod贸var fortsætter på spansk
 
Anmeldelser:
08-04-05:
Dårlig dannelse
14-03-05:
El Bola - Kuglen
12-01-04:
Torremolinos 73
29-04-03:
Kika
29-04-03:
Kødet skælver
29-04-03:
Tal til hende
22-11-02:
El Bola - Kuglen
11-10-02:
Tal til hende
04-07-00:
Alt om min mor
 
Artikler:
18-04-05:
Dvd-udgivelse: Almod贸var-kavalkade
24-03-03:
Oscar 2003: Showbiz og krigsprotester
21-11-02:
Premiereinterview: Achero Ma帽as
07-03-01:
Spansk film: Diktatur, identitet, transvestit
 
Premiereportræt: Pedro Almod贸var
 
Når kvinder er komedier og mænd tragedier
 
Skrevet den 11/10-2002 af Kasper Christoffer Larsen
 
 
Han ligner måske ved første øjekast lidt af en tyr med sit tætbyggede korpus og viltre, dybmørke hår med indgydende respekt. Men kigger man nærmere efter bliver billedet modsætningsfyldt. Manden er ikke så høj og har feminine træk. Øjnene er godvillige og rolige, næsten melankolske. Hans bevægelser kvindelige. Ligesom sine film, er Pedro Almod贸var ikke sådan at sætte en gængs genre på. Førende art-house-kunstner, men klassisk historiefortæller. Mand, men tilsyneladende mere vidende om kvinden end hende selv. Tryllebundet af Marilyn Monroe og pioner for sit eget lands transvestitter. Tro discipel af ordet, men draget af filmen. Spaniens førende instruktør, der fryder sig og finder inspiration i livets og ikke mindst seksualitetens modsætninger, er nu biografaktuel i Danmark med sin hidtil bedste film 鈥 og det siger en del.

Dengang verden først lige var begyndt - at handle om film.
Copyright:
Pedroalmodovar.es
Langt fra mit liv, tæt på min verden
鈥ilm fra min barndom som Luchino Viscontis og Michelangelo Antonionis vil blive hos mig for evigt. De rørte noget dybt i mig. Ingen af dem talte om mit liv, men alligevel følte jeg mig underligt tæt på den verden de beskrev鈥 (Almod贸var, 2000)

Den lille Pedro fødtes i 1951 i Spaniens hjerte La Mancha, Don Quijotes egen hjemstavn. Hans forældre var bønder og lærerne i skolen præster. Det lærte ham at miste troen på Gud. Da han var ti, blev det muligt at gå i biografen i hans lille landsby, og Pedro begyndte at se mange film. Amerikanske komedier af Blake Edwards, Billy Wilder og Stanley Donen. Film fra den franske nybølge og den italienske neo-realisme. Han plejede at medbringe sig en varmekande med kul for at udholde kulden i den lille biograf. Da han en dag så Monica Vitti i Antonionis L鈥橝vventura, gjorde det umådeligt stort indtryk på ham. Han synes, han forstod hende. Til gengæld fjernede det ham fra de andre børn. Almod贸var husker i et interview tilbage på en episode: 鈥滼eg kan huske, at jeg var ti og stod og fortalte mine venner om Ingmar Bergmans Jomfrukilden. Den havde gjort et uhyre indtryk på mig. De kiggede på mig med rædsel. Men de var også fascinerede, fordi det var noget komplet fremmed for dem. [鈥 Jeg havde ingen at tale med i skolen. Vi havde ikke samme interesser.鈥

At fortælle film
鈥滾ige siden jeg tog et kamera i hånden første gang, har jeg haft lyst til at fortælle historier.鈥 (Almodov谩r, 2000)

Almod贸var var ikke blot særling som dreng, men også et særligt talent. Det opdagede familien hurtigt, da drengen kom hjem og genfortalte de film, han havde set i biografen. De endte med at foretrække Pedros fantasifulde og versionerede udgave frem for filmen. Det blev en vane for ham at høre sine grinende søskende råbe: 鈥漃edro, kom herud og fortæl filmen, du så i går.鈥
Da drengen med den store indlevelse var 16 år gammel tog han til Madrid uden penge eller uddannelse, men med 茅t mål: at lave film. Franco havde imidlertid nedlagt filmskolen, så han måtte gå sine egne veje. Men det passede ham egentlig glimrende. Han dedikerede sin dag til byen og livet. Efter et arbejde i det nationale teleselskab Telef贸nica fik han råd til det første udstyr. Et super-8-kamera. Han begyndte straks at lave kortfilm og tog ofte til Barcelona, hvor undergrunden havde sit centrum for små festivaler. Filmene var populære blandt publikum, men for festivalernes arrangører, instruktører og teoretikere var Almod贸var for konventionel, fordi det, han fortalte, var historier. Narrativitet var ilde set i et miljø, der var drevet af installationskunstnere som blandt andet Yoko Ono. Almod贸var følte sig sat udenfor en gruppe, han naturligt tilhørte.

Cristina S谩nchez Pascual som Yolanda i en af de bedre gamle: Dark habits
Copyright:
Pedroalmodovar.es
Illusionernes verden
Pepi: I er ikke alene nødt til at være jer selv, I er også nødt til at repræsentere jeres egne personligheder og repræsentation er altid noget kunstigt [鈥 I film er alting falsk. (Dialog - Pepi, Luci, Bom y otras chicas del mont贸n, 1980)

Franco døde i 1975. Madrid blev centrum for en tilbageholdt, postmoderne kultureksplosion inspireret af tegneserieuniverset, punkmusikken og pop-kitschkunsten. Kulturhistorikere har siden benævnt aktiviteten i begyndelsen af 80鈥檈rnes Madrid for 鈥橪a Movida鈥 (da.: 鈥橞evægelsen鈥) og Almod贸var for dens foregangsmand, men selv siger Almod贸var altid, at han ikke ved, hvad de præcist mener med betegnelsen. Måske fordi der intet klart mål var med de unges eksperimenterende lege med blandede kunstformer. Mange af bevægelsens kunstnere, der i dag er berømte, vidste dengang hverken hvordan man sang eller malede. Men det afholdt dem bare ikke for at gøre det. Optimismen var - med hjælp fra stofferne - uregerlig, og Almod贸var følte sig godt tilpas i hovedstaden. Her var folk med samme interesse. Han optrådte blandt andet selv i et parodisk punk-glam-band med Fany McNamara, hvilket man kan få en smilebåndstrækkende prøvesmag på i instruktørens anden spillefilm Laberinto de Pasiones (Passionernes labyrint). To år før var den første 鈥檙igtige鈥 Almod贸var-film Pepi, Luci, bom y otras chicas del mont贸n blevet til. Både Pepi鈥 og Laberinto鈥 tog udgangspunkt i den dengang 30-årige instruktørs kære Madrid og behandlede eksistentielle temaer på vegne af landets nye frigjorte ungdom. Ikke mindst seksuelle og ikke mindst på outreret vis. Almod贸var foretrak, som sin omgangskreds, stilen frem for realismen. Han var fascineret af tegnenes kraft. Som i Andy Warhols pop-kunst blev æstetik sat over indhold. Eller bedre: formen blev en del af indholdet i sig selv. Men Almod贸var adskilte sig fra sine ligesindede ved stadig at eksistere på sine narrative rammer.

Kønsskifteoperationen på Spanien
鈥滼eg tror, mine film repræsenterer denne slags ny mentalitet, som opstår i Spanien efter Franco dør.鈥 (Almod贸var, 1997)
Mens de to første film er både humoristiske og højt ridende på Madrids smittende skaberglæde, er det for alvor i Entre Tinieblas (Dark Habits) fra 1983, at Almod贸var bliver fokuseret og billedstærk. Den lidt oversete historie om de heroin-konsumerende nonner, der har oprettet deres eget konvent for at tage vare om hinanden og gadens prostituerede, narkomaner og udstødte, blev fejlagtigt modtaget som provokerende anti-religiøs og instruktørens endelige opgør mod kirken. Faktisk er Dark Habits en religiøs film. Katolicismens symboler er blot udskiftet med de personlige altre. Her tillades det at hænge Mick Jagger på væggen i stedet for Jesus. Her hører den lesbiske overabbedisse boleroer imellem salmerne. Almod贸var insisterer på, at man skal kunne forene sig med sit personlige begær, men anerkender det religiøse deri og den katolske kirkes symbolske kraft. Et billede begyndte at tegne sig: Almod贸var ville vise en anden side af Spanien til verden. I den også flot fotograferede film af 脕ngel Luis Fern谩ndez viser Almod贸var desuden sin professionelle stilbeherskelse af ekspressionistisk film-noir. Det alvorlige folkegennembrud kom dog først med den efterfølgende What Have I Done to Deserve This? (Qu茅 he hecho yo para marecer esto?!!) fra 1984.
 
N忙ste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indl脙娄g:

Seneste kommentarer: (7 i alt - L忙s alle)
 
ForfatterIndl忙g
C
11-12-2011 12:48
Hej derude, jeg skriver også SRP om Almod贸var.. Skriv hvis I er interesserede i at udveksle id茅er m.m.

J.
4-12-2010 16:28
Hej N og T. Jeg er ved at skrive SRP om Almodovar og vil høre, om jeg kan se jeres opgaver som inspiration. Skriv hurtigst mligt ,hvis i ser dette :)

N.
11-12-2007 18:39
Hej T, ved ikke ved ikke om du stadig tjekker den her side og om du stadig er fanatiker ;) - Det er jeg nemlig ville høre om jeg måtte se din opgave eller se din kildeliste??? jeg skriver nemlig srp om Almodovar

Er der ellers andre der har noget de vil dele om Almodovar, så er jeg meget interreseret.trine,,,,,
18-9-2007 17:28
hvad er Katoliker麓s symboler

T.
30-11-2006 04:35
Pedro's film kom ind i mit liv da jeg på handelsskolen havde spansk som valgfag. Her skulle vi se Alt om min mor og jeg blev SÅ grebet af den at jeg bare MÅTTE se flere... Jeg lånte bla. Tal til hende af min lærer og var lige så fascineret af den som af de andre jeg har set. Jeg sad klistret til tv-skærmen hver onsdag aften da DR1 sendte en Pedro Almod贸var kavalkade. Senest fik jeg en kammerat til at invitere mig ind og se Volver i biografen og heller ikke her blev jeg skuffet. Almod贸var havde gjort det igen. Et mesterværk uden lige.
Og nu sidder jeg og er ved at skrive hovedopgave i spansk om Pedro Almod贸var.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


L忙s ogs氓...
I temaet Almod贸varlandia:
 
Tal til hende
Alt om min mor
Kødet skælver
Kika
Almod贸var blev årets Europamester
Almod贸vars næste film anti-kirkelig

Quiz
Hvilken dengang ukendt skuespiller brød igennem i Joel Schumachers Tigerland?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
S鴊 p Google