CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Achero Mañas

Spansk instruktør.

Født i Madrid den 5. september 1966.

Achero Mañas fik sit store gennembrud i Spanien i 1998, da hans kortfilm Cazadores (Jægerne) blev kåret som årets bedste af Det Spanske Film Akademi. Samme år havde han premiere på endnu en kortfilm Paraios Artificiales (Kunstige Paradiser), der modtog en række priser på internationale filmfestivaler.

Det internationale gennembrud kom med El Bola - Kuglen da han – efter at have vundet 4 spanske Goya-priser (herunder for Bedste film) – vandt Det Europæiske Filmakademis European Film Award som Bedste debuterende instruktør. Filmen vandt desuden børnejuryens hovedpris på den danske BUSTER-festival 2002.

Læs også...
Nyheder:
27-08-03:
Arven i konkurrence i San Sebastian
04-10-02:
Barske film vinder BUSTERs priser 2002
02-12-01:
Amelie vandt stort ved EFA
 
Anmeldelser:
23-03-06:
Ta' mine øjne
14-03-05:
El Bola - Kuglen
01-10-04:
Ta' mine øjne
22-11-02:
El Bola - Kuglen
 
Artikler:
11-10-02:
Premiereportræt: Pedro Almodóvar
31-05-02:
Premiereportræt: Alejandro Amenábar
07-03-01:
Spansk film: Diktatur, identitet, transvestit
 
Premiereinterview: Achero Mañas
 
El Bola - Kuglen
 
Skrevet den 21/11-2002 af Jesper Vestergaard
 
 
36-årige spanske Achero Mañas debuterer med den biografaktuelle El Bola - Kuglen som spillefilminstruktør. Han tilhører en ny generation af spanske filmskabere, der laver realistiske film fra det nye Spanien, der stadig er ved at forlige sig med verden efter Franco.

Pablo og Alfredo i El Bola - Kuglen
Copyright:
Marco Film
En ny verden
El Bola handler om den 12-årige Pablo, der kommer fra en traditionel familie, hvor faderen er det absolutte overhoved. Pablo bliver slået derhjemme. En dag flytter den jævnaldrende Alfredo til kvarteret. Da han møder Alfredo, får Pablo ikke blot en ny ven, han kommer også til at opdage en helt ny verden.
Achero Mañas har allerede vundet flere priser for sin debutfilm. Sidste år løb den med hele fire spanske Goya-priser, herunder for Bedste film og Bedste debuterende instruktør, samt prisen for Bedste debut-film ved European Film Awards.

Mærket af opvæksten
Selvom børnejuryen på årets danske BUSTER-festival også tog filmen til sig og tildelte den deres hovedpris, var det ikke Mañas’ udgangspunkt at lave en børnefilm. ”Det er en film for voksne om et problem der vedrører børn,” forklarer han i et telefoninterview med CinemaZone.dk: ”Jeg ville lave en film om to forskellige verdener: To forskellige familier med forskellige uddannelsesmæssige og økonomiske baggrunde. Begge de to drenge bliver mærket for livet af deres opvækst og deres fædre. Pablo med tæsk og Alfredo med en tatovering.”

Puste til fordommene
Mañas fortsætter: ”Det var også min mening at prøve at puste til fordommene. Tatovører for eksempel bliver ofte associeret til voldelige miljøer. Sådan hænger virkeligheden ikke nødvendigvis sammen. Af samme grund var det vigtigt at vise, at ingen af drengene er marginaliserede. De er helt almindelige drenge. Vold er ikke kun noget, der hører middelklassen til. Det er ikke noget, der hører en bestemt gruppe til - ingen kan sige sig fri. Selv Alfredos far stikker Alfredo en flad, da han bliver presset.”
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  UdskrivQuiz
Hvilken fransk skuespiller må lade som om han er bøsse for ikke at blive fyret i Le Placard - Ud af skabet?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google