CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
IDFA 2002
Den internationale dokumentarfilm-festival i Amsterdam afvikles fra den 21. november til den 1. december.Growing Up in a Day
Danmark, 2002
Instruktion, manuskript og fotografering: Phie Ambo

Links
IDFA

Læs også...
Nyheder:
13-05-03:
…og en ny dokumentarfilm-festival
27-11-02:
Fransk film vinder Europas dokumentarpris
29-10-02:
Seks danske dokumentarfilm til IDFA
19-10-02:
Anti-våben-dokumentar vel modtaget
02-10-02:
Endnu en pris til Family
02-12-01:
Joris Ivens Prisen til Family
 
Anmeldelser:
08-06-04:
Rocket Brothers
09-11-01:
Family
 
Artikler:
07-11-03:
CPH:DOX ’03: Aktuel og nødvendig
06-11-03:
CPH:DOX ’03: Fem spørgsmål til arrangørerne
16-12-02:
Interview: Phie Ambo
30-11-02:
IDFA 2002: Amerikansk dominans i Amsterdam
27-11-02:
IDFA 2002: Festivalrapport #2
21-11-02:
IDFA 2002: Fokus på dokumentarfilm
09-11-01:
Sami Saif: At lade virkeligheden tale til publikum
 
IDFA 2002: Festivalrapport #1
 
CinemaZone.dk på IDFA 2002
 
Skrevet den 25/11-2002 af Sune Blicher
 
 
Udover at præsentere et nuanceret festivalprogram, hvor alle genrer og former for moderne dokumentarisme synes tilstede, har den årlige IDFA indtil videre været kendetegnet ved tidens klare stilistiske trend: de kornede DV-billeder, håndholdt kamera og en typisk rå og dårligt bearbejdet lydside.

Framegrab fra Phie Ambos Growing Up in a Day
Copyright:
Foto: Phie Ambo
Politiske problemstillinger
Den billige tilgang til filmskabelsen har til gengæld resulteret i en række interessante film, hvor filmskaberen kommer ekstremt tæt på virkeligheden. Mange af disse film forsøger at behandle politiske problemstillinger: konflikten i mellemøsten, selvmordsbomber i Israel, kinesisk indenrigspolitik og ikke mindste portrætter af amerikanske politikere. Altså ambitiøse film, der ønsker at kommentere aktuelle politiske begivenheder og skabe grobund for en mere nuanceret debat. Flere af filmene vil blive glemt ligeså hurtigt som de er set – andre vil leve længere og måske fungere som katalysator for en politiske diskussion, som i første instans var udgangspunkt for filmens tilblivelse.

Growing Up in a Day
Søndagen kunne desuden byde på en række af de mere personlige, reflekterende dokumentarfilm – Phie Ambos antropologiske studie Growing Up in a Day er en interessant film, dels fordi tilblivelsesprocessen er enorm tidstypisk (lavet for et minimalt budget af instruktøren selv med et medbragt DV-kamera), men også fordi den på kort tid formår at fortælle en vedkommende historie med en universel tematik: vi følger den unge zambiske dreng John, der netop har mistet sin far og nu forsøger at finde sig til rette under de nye livsvilkår. Filmens fortælleteknik er minimalistisk – ingen voice-over eller forklarende undertekster, men derimod en stemningsfuld lydside som forsøger at underbygge de enkelte scener og i sidste instans skabe en større dramaturgisk kontinuitet.

Phie Ambo i juryen
Growing Up in a Day løber imidlertid ikke med nogle af de store priser. Filmen bliver vist som en del af programmet Reflecting Images og deltager derfor ikke i hovedkonkurrencen. Derimod får instruktøren Phie Ambo en mere direkte indflydelse på valget til dette års prisuddeling, idet hun som vinder af sidste års Jori Ivens Competition deltager i årets jury.

Dokumentarisk sværvægter
Et af de mest oplagte bud på en pristager er uden tvivl Michael Moores Bowling for Columbine, der allerede på forhånd er blevet udråbt til en dokumentarisk sværvægter. Interessen har derfor været enorm: tilskuerne strømmer til og filmjournalister forsøger forgæves at få fingre i billetter. Det skal blive interessant at se, om filmen lever op til de store forventninger.

CinemaZone.dk bringer senere på ugen et længere interview med Phie Ambo omkring juryarbejdet og om den IDFA-aktuelle Growing Up in a Day.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet IDFA 2002:
 
Interview: Phie Ambo
IDFA 2002: Amerikansk dominans i Amsterdam
IDFA 2002: Festivalrapport #2
IDFA 2002: Fokus på dokumentarfilm
Seks danske dokumentarfilm til IDFA

Quiz
Hvilken by er Matt Damon & Ben Affleck vokset op i?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google