CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
Phie Ambo

Dansk dokumentarfilm-instruktør. Født 1973. Uddannet ved Den Danske Filmskoles dokumentarlinie i 1999.

Phie Ambo lavede i 2001 den omdiskuterede drama-dokumentar Family sammen med Sami Saif. Filmen fulgte Sami i sin søgen efter sin forsvundne far.

Filmen vandt verdens fornemmeste dokumtarfilmpris, Joris Ivens-prisen på Den Internationale Dokumentarfilm-festival i Amsterdam. På samme festival sad Phie Ambo i den internationale jury i 2002, hvor hun også deltog med filmen Growing Up in a Day.

Links
IDFA

Læs også...
Nyheder:
26-11-04:
To danske film i prisfinalen i Amsterdam
13-05-03:
…og en ny dokumentarfilm-festival
28-03-03:
Danske film i Rom
29-10-02:
Seks danske dokumentarfilm til IDFA
02-10-02:
Endnu en pris til Family
07-05-02:
Mere pris på Family
02-12-01:
Joris Ivens Prisen til Family
 
Anmeldelser:
08-06-04:
Rocket Brothers
09-11-01:
Family
 
Artikler:
30-11-02:
IDFA 2002: Amerikansk dominans i Amsterdam
27-11-02:
IDFA 2002: Festivalrapport #2
25-11-02:
IDFA 2002: Festivalrapport #1
21-11-02:
IDFA 2002: Fokus på dokumentarfilm
05-11-02:
Von Triers Dogumentary-manifest
09-11-01:
Sami Saif: At lade virkeligheden tale til publikum
 
Interview: Phie Ambo
 
Dokumentarisme
 
Skrevet den 16/12-2002 af Sune Blicher
 
 
CinemaZone.dk har mødt dokumentaristen Phie Ambo (Family) til en snak om hendes nyeste film Growing Up in a Day, Dogumentary regler og juryarbejdet i forbindelse med årets netop overståede dokumentarfilmfestival IDFA i Amsterdam.
Growing Up in a Day deltog i festivalprogrammet Reflecting Images. Filmen, der fik meget ros på festivalen, er meget minimalistisk – den er lavet for et minimalt budget af instruktøren selv med et medbragt DV-kamera. Alligevel formår den på kort tid, at fortælle en vedkommende historie med en universel tematik – vi følger vi den unge zambiske dreng John, der netop har mistet sin far og nu forsøger at finde sig til rette med under de nye livsvilkår...

Fra Growing Up in a Day, instrueret af Phie Ambo.
Copyright:
Foto: Phie Ambo
Growing Up In A Day er en meget atypisk dansk kortfilm - hvordan er du kommet ind på historien?
”Det er en filmskolefilm. Alle fra min afdeling blev sendt ud til nogle lande fra den tredje verden, og så var ideen at blive kastet ned et eller andet tilfældigt sted og så lave en historie. Jeg har ikke lavet særlig meget research - da det er karaktererne, der betyder noget for mig, så er emnet ikke noget, jeg i første omgang kaster mig over.
Det handler om at se hvad der sker - og så støder man tilfældigt ind i nogle historier, så man synes er interessante.”

Var du nervøs over at skulle lave en film på et sprog som du ikke forstod?
”Jo, det var jeg faktisk, men jeg oplevede under optagelserne, at jeg blev mere fokuseret på at fortælle filmen i billeder og ikke i meningsstumper. Det er man tvunget til, når du ikke forstår sproget.
En stor del af vores kommunikation er kropssprog; det var meget lidt sprog man behøvede i denne her film, bl.a. fordi den er bundet op på følelser man kender: en begravelse, et bål, en sørgende familie osv. Det er den naturlige historie, som Mogens Rukov ville kalde det – vi kender starten, midten og slutningen.”

Fra Family - Phie Ambo sammen med Sami Saif.
Var der svært at få folk med på ideen? Hvordan havde de det med at blive filmet?
”Jeg vil sige noget der er ret amoralsk i dokumentarkredse – jeg betalte dem simpelthen for det. De fik de penge, de skulle bruge og lidt til. De fik en god pris for at være med. De var desperate og meget fattige. De havde ikke råd til mad, så de var enormt glade for, at der kom en og sagde: Okay, skal vi handle lidt her – jeg filmer jeres historie, og I får alle omkostninger betalt og løn oveni. Det sagde de selvfølgelig ja til, og det havde jeg det godt med – for en gang skyld at give folk noget konkret i hånden.
I øvrigt instruerer jeg altid - på et tidspunkt giver jeg dem besked på at sætte sig og fortælle nogle eventyr, jeg vil gerne have nogle oprindelige skabelsesmyter osv. Og det gør de selvfølgelig, fordi det gør de mennesker typisk - f.eks. når de fortæller godnathistorier for børnene. Jeg har aldrig prøvet at give folk penge før, det har jeg normalt ikke ressourcer til – og i øvrigt tror jeg ikke, instituttet vil synes det var fedt med en ekstra lønpost til deltagerne i en dokumentarfilm. Men i den nævnte situation, synes jeg moralske skrupler kunne være lidt ligegyldige – du er et sted, hvor folk bliver kørt i trillebør på hospitalet; de dør simpelthen som fluer.”

Filmens univers er meget fiktionspræget – er det et bevidst valg?
”Da Family vandt hernede sidste år var der virkelig mange diskussioner; alle troede at det var en fake dokumentar - at det var en fiktion, at vi spillede skuespil og lod som om, at det var en dokumentar. Både Sami (Saif, red.) og jeg gik op i at den skulle være flydende, fordi vi begge keder os rigtigt meget, når vi ser dokumentarfilm. Folk er ikke særligt interesserede i at fortælle mig noget vigtigt på en spiselig måde. Vi vil gerne sige velkommen i historien og invitere folk indenfor. Sådan har jeg det stadigvæk. Det klæder en dokumentarfilm, at der er tænkt mere over forførelseselementerne i den – musik, æstetik osv. Så snart man får et sandhedselement ind – at man skal være moralsk og sandhedssøgende, at instruktøren har ret og ved hvordan tingene hænger sammen - så begynder det at blive kedeligt. Så stopper sanseligheden og det legende, fordi man går så meget efter det faktuelle. Det synes jeg, er journalisternes rolle. Det er ikke den filmiske dokumentars rolle.”
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Family
5-7-2005 14:17
Jeg synes Family er en fantastisk filmoplevelse. Det er mig en gåde hvorfor man ikke vælger at smide tonsvis af penge efter dansk filmkunst's virkelige perler.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet IDFA 2002:
 
IDFA 2002: Amerikansk dominans i Amsterdam
IDFA 2002: Festivalrapport #2
IDFA 2002: Festivalrapport #1
IDFA 2002: Fokus på dokumentarfilm
Seks danske dokumentarfilm til IDFA

Quiz
Hvem passer ikke ind?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google