CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Copyright:
Cosmo Film A/S
 
Mere info
Carsten Myllerup
Født 2. august 1971


Filmografi

2003:
Midsommer


2002:
Horseracing (Novellefilm, del af 7 Notater - Super16 afgangsfilm)


2001:
Big Fat Snake (Dokumentarfilm)

Den STORE forskel (Novellefilm, Super16)


2000:
Sigrid & Håbet (Kortfilm, Super16)

2.juledag (Novellefilm)

Hotellet (TV-serie, 10 afsnit)


1999:
Bånd1:Ernst (Novellefilm, Super16)

Links
Midsommers website

Læs også...
Nyheder:
03-12-04:
Jesus & Josefine rykker ud
17-06-04:
Nyt på vej fra Boe, Kári og Carlsen
08-09-03:
2 mio. billetter solgt til danske film i år
04-09-03:
Amerikaner laver remake af Midsommer
10-04-03:
Krogsøe Holmberg klar til spillefilm
27-01-03:
Danske film indtager Rotterdam og Göteborg
29-01-02:
Endnu en førstepris til 2. juledag
25-06-01:
International pris til super16-instruktør
 
Anmeldelser:
12-08-05:
Oskar og Josefine
22-09-04:
Tæl til 100
07-04-04:
2 ryk og en aflevering
05-08-03:
Midsommer
 
Artikler:
15-08-02:
Odense FF 2002: Dansk fiktion i Odense
06-06-01:
Danske gys gennem tiderne
 
Premiereinterview: Carsten Myllerup
 
Ungdomsgys & spillefilmsdebut
 
Skrevet den 7/2-2003 af Jesper Vestergaard
 
 
Sidste onsdag kunne han stå i en biografsal under filmfestivalen i Göteborg og nyde oplevelsen af en kvinde, der skreg så højt, at resten i den 700 sæder store sal lå flade af grin.
Den 31-årige danske instruktør Carsten Myllerup er stolt over effekten af spillefilmsdebuten Midsommer, en ungdomsfilm, der nok byder på 'tighte' gys, men som i ligeså høj grad lever gennem nærværet i skildringen af en lille gruppe venner, der tager til Sverige efter studentereksamen for at fejre midsommer på en ødegård.

Carsten Myllerup under optagelserne til Midsommer
Copyright:
Cosmo Film A/S
Fucked efter gymnasiet
Selv husker den unge instruktør fint tiden lige efter gymnasiet. Han stod i den lille midtjyske by Ejstrupholm og var "fucked": "Jeg vidste overhovedet ikke, hvad jeg skulle. Jeg havde mange ting, jeg godt kunne lide, men der var ikke noget, der sagde, det er lige dét du skal. Jeg havde en god eksamen og kunne faktisk gå ind og læse lige hvad jeg ville på universitetet.
Så tog jeg ud og rejse og var et år rundt i Sydamerika med min rygsæk. Da jeg kom hjem igen, havde jeg det helt forfærdeligt. Jeg skulle bare ud at rejse igen. Hurtigst muligt. Men jeg havde jo ingen penge, så jeg tænkte, at jeg laver sgu en rejsevideo fra Sydamerika, og så får nogen til at give nogle penge til det, så jeg kunne komme af sted igen."

En billet til filmverdenen
Rejsefeberen resulterede i Carsten Myllerup kom til at lave film: "Jeg brugte så et halvt år på at arbejde på det, og det endte med at blive en ide om, at tage ned og lave noget om tre unge bolivianere fra tre forskellige sociale lag, om deres fremtid, drømme og forhåbninger. Og så fik jeg faktisk støtte fra Århus Filmværksted og fra Danida og kom også af sted i to måneder.
Jeg havde aldrig nogensinde brugt et videokamera før da. Så jeg var på en uges højskolekursus og rendte rundt i Dyrehaven i Århus og fotograferede hjorte, og skulle lære at stille skarpt og al sådan noget.
Jeg var dernede i to måneder og filmede. Det var top dollar fedt! Jeg hang otte kilo på de to måneder, fordi jeg knoklede som en sindssyg. Og jeg tænkte, at det her, det er bare det fedeste i Verden! Siden da har jeg lavet film."

Still fra Midsommer
Copyright:
Cosmo Film A/S, Fotograf: Erik Nilsson
Medstifter af Super16
Efter forgæves at have søgt ind på Filmskolen to gange, endte han med, sammen med 15 andre unge instruktører og producerer, at tage sagen i egen hånd, og etablere en alternativ filmskole, filmgruppen Super16: "I 1999 kom jeg til den sidste prøve, men kom alligevel ikke ind. Der var jeg eddermame gal, fordi jeg synes at jeg skulle have været ind. Også fordi jeg virkeligt var klar til at lære noget. Det skulle være nu! og ikke om to år, hvor man kunne søge igen.
Jeg havde så, sammen med nogle af mine venner, holdt en lille filmskoleansøgningsfilmfestival, med en fælles premiere på de film, vi havde søgt ind med. Der var flere af dem, der også havde fået afslag, så det blev starten på Super16."

Praktisk erfaring
Med Super16 fik Carsten Myllerup alligevel en del af den undervisning, han var så parat til, og, i modsætning til Filmskolens elever, har han haft mulighed for at oparbejde en ordentlig portion af den praktiske erfaring, der nu har ført ham frem til en spillefilmsdebut. Udover at instruere 10 afsnit af TV2's TV-serie Hotellet har han bl.a. lavet novellefilmen 2. Juledag, der med sit stærke og præcise portræt af et ældre ægtepar, der er flyttet fra deres gård på landet til et parcelhus ved byen, har vundet både danske og internationale priser.

'Gut feeling'
Hvordan føles det så nu, at du gennem Super16 faktisk har overhalet dem, der blev optaget på Filmskolen dengang, indenom med din første spillefilm?
"Dengang jeg lavede min ansøgningsfilm, gjorde jeg det sammen med mine venner. Og stort set alle de andre kom ind på nær mig. Så på den måde har det bare været cool. Nu har vi gjort det på en anden måde, ved at lave Super16.
Og nu kan jeg jo være glad for at jeg ikke kom ind. Fordi det er dels lykkes mig at lave en novellefilm under Dansk Novellefilm, som gik skidegodt, og så har vi lavet Super16, hvor vi faktisk fik undervisning.
Jeg havde ikke lavet en spillefilm, hvis jeg var kommet ind på filmskolen. Det ville jeg ikke have haft tid til. Og det må man heller ikke, mens man går der. Så på den måde er jeg da pisse glad. Men jeg havde da sikkert også være glad, hvis jeg havde gået på Filmskolen.
Jeg synes også, man kan mærke et andet følelsesmæssigt fundament for de film, der er kommet ud af Super16, i forhold til traditionen fra Filmskolen
"Filmskolen er teoretisk baseret. Vi arbejder i branchen, så det kommer til at køre lidt mere på en 'gut feeling'. Vi gør tingene, fordi vi synes det er fedt. Så bliver det også fedt. Man må bare lytte til sin mave."
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Midsommer:
 
Midsommer

Quiz
Silence of the Lambs var oprindelig tænkt som Gene Hackmans instruktørdebut med Michelle Pfeiffer i rollen som Clarice Starling – hvem var det, der i stedet tog instruktørkasketten på?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google