CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
25th Hour
USA, 2002

Instruktør: Spike Lee

Manuskript og roman: David Benioff

Medvirkende: Edward Norton, Philip Seymour Hoffman, Barry Pepper, Rosario Dawson

Læs også...
Nyheder:
21-11-02:
Speciel-BAFTA til Spike Lee
12-06-02:
Norton med i The Italian Job
07-02-02:
Edward Norton – din bisse!
31-01-02:
Edward Nortons sidste nat i friheden
23-01-02:
Spike Lee laver James Brown-film
 
Anmeldelser:
19-03-04:
Made in Denmark
25-04-03:
25th Hour
14-08-01:
Bamboozled
06-09-00:
Summer of Sam
 
Artikler:
15-02-03:
Berlinale 2003: Årets vindere
 
Berlinale 2003: Spike’n er skarp endnu
 
Tæsk til Bush-regeringen på dagens pressekonference
 
Skrevet den 13/2-2003 af Kasper Christoffer Larsen
 
 
Det blev hurtigt til en politisk affære, da Spike Lee troppede op i brandmandsjakke fra det nu verdensberømte New Yorker-korps til pressekonference på hans seneste film 25th Hour. Men det var ikke fordi Stars and Stripes fik lov at blafre længe. Instruktør og skuespillere stod i kø for at uddele verbale tæsk til Bush-regeringen.

Edward Norton så sig både vred på Bush-regeringen og et af pressens spørgsmål ved pressekonferencen på Spike Lees 25th Hour.
Copyright:
CinemaZone.dk, Foto: Kasper Christoffer Larsen
25th Hour
Med udgangspunkt i David Benioffs manuskript (lavet over egen bog) fortæller Lee om lillefisk-pusheren Monty (spillet med hvad man næsten fristes til at kalde ’sædvanlig’ intensitet af Edward Norton), der efter en ransagelse af sin lejlighed må se frem til 7 år i fængsel. Monty er mest af alt en almindelig dreng med irske rødder, der aldrig har fået tænkt sig om, eller blot åbnet øjnene for virkeligheden udenfor sin fancy lejlighed og store bil. Men fremtidudsigterne i fængsel for en ’little pretty white ass’ får ham langsomt til at ændre kurs.

I Spike Lees nye film følger vi Monty på hans sidste dag før indespærringen, som han tilbringer med sin kæreste Naturelle (Men in Black 2-baben Rosario Dawson) og sine to aparte venner, den dekadent-yuppiede børsmægler Frank (Barry Pepper - Battlefield Earth, We Were Soldiers) og universitetslærernørden Jakob (vidunderligt (u)sikkert leveret af birollemesteren over dem alle Philip Seymour Hoffman - Magnolia, Almost Famous).

I lyset af d. 11. september
Spike Lees lille kompetente drama med sikre skuespiller-clinchs flød stilsikkert ud til verdenspressen, der generelt tog pænt imod den kontroversielle instruktørs sidste skud på stammen. Med flere billeder af New Yorks skyline, hvor to kraftige projektører lyste mod hilmen til minde om World Trade Center, og en længere scene med direkte udsigt til ruinerne i baggrunden, blev dagens tema på pressekonferencen hurtigt af politisk karakter.

En rapporter spurgte, om ikke Lee var bange for at udnytte d. 11. september i kommerciel øjemed, men den stadigt skarpe Spike så blot ud til han havde ventet et lignende spørgsmål og svarede kort: ”Nej, ikke så længe, jeg behandler mit indhold respektfuldt.” En anden (amerikansk) journalist mente slet ikke, at den 11. september havde noget at gøre med en universiel historie som denne og ville vide hvorfor tårnene i det hele taget skulle optræde. Men Lees afslappede skulen ud over pressen ændrede sig ikke synderligt: ”Nå, men det er altså din mening. Jeg kan ikke lave en film, hvis handling foregår i New York uden at inddrage dette element. Det har betydning for folk, der bor der, og derfor også for min karakter.”

Hollywood-babe Rosario Dawson var heller ikke stolt af sit amerikanske pas.
Copyright:
CinemaZone.dk, Foto: Kasper Christoffer Larsen
Hovedrystende Norton
Edward Norton brød resolut ind i diskussionen, da jornalisten fortsatte sin insisteren på, at en sådan film lige så godt kunne have foregået i Berlin. ”Ja, men det gjorde den altså ikke,” afbrød Norton hovedrystende og var tæt på at gentage George Clooneys lille skænderi med en journalist tidligere på festivalen. Heldigvis blev det afværget af ordstyreren, der bad om et andet spørgsmål. ”Thank’s God for that,” var Nortons sidste ord.

Men den politiske atmosfære var ikke sådan til at løfte, og Spike Lee, der igennem Montys fader i filmen får nævnt New Yorks Brandskorps, måtte forklare sine standpunkter: ”Jeg støtter på ingen måde Osama Bin Laden og terrorisme, men dette retfærddiggør slet ikke USA’s regerings nuværende opførsel. Denne regering er en af de værste. Den har stjålet sin magt. Når man almindeligvis snyder ved valgene, gør man det i det skjulte. Den nuværende regering gjorde det i åbent dagslys – ikke mindst for at vise folket, at de ikke kan gøre en skid ved det.”

Klapsalver fra pressen satte også både Edward Norton og Rosario Dawson i gang. Førstnævnte lagde ud: ”Det har været en fornøjelse at komme til Europa. Jeg synes det franske og tyske folk har grund til at være stolte af deres regeringer. Det har jeg stort set aldrig oplevet at være over min egen.”

Dawsons bidrag lød: ”Som amerikaner er det blevet skræmmende at rejse. Ikke alene, fordi man er bange for sin fysiske sikkerhed, men lige så meget fordi man er flov over sit pas.” Og Spike Lee havde flere skud i bøssen: ”USA’s regering burde ikke være i stand til at diktere noget som helst andet land i verden. Andre landes regeringer burde ikke falde ind i USA’s linje, fordi de kræver det - So a little less of the ’oki-doki’, please…“

Med den både personlige og velfungerende 25th Hour viser Lee, at han stadig er skarp, men den er ikke en oplagt pristager.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Berlinale 2003:
 
Berlinale 2003: Årets vindere
Berlinale 2003: Aksel til tops i Berlin
Berlinale 2003: The Hours og Hero ligner favoritter
Berlinale 2003: Fest for dansk børnefilm
Berlinale 2003: George Clooney på kant med pressen
Berlinale 2003: The Buzz #2
Berlinale 2003: The Buzz #1
Berlinale 2003: Musical'sk åbning
Berlinale 2003: En Guldbjørn på højkant
Egoyan i spidsen for Berlinale-juryen
Scherfig og Vinterberg pynter Berlinalen
Ny Jannik Hastrup-tegnefilm til festival i Berlin
Dansk film siger fra til Sundance - satser på Berlinalen
Chicago åbner Berlin-festivalen
Berlin hylder Yasujiro Ozu
En som Hodder med Aksel til Berlin
Kald mig bare Aksel udtaget til Berlin
Nye talenter inviteres til Berlinalen 2003

Quiz
Hvad er Robocops tredje direktiv?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google