CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Mere om deus ex machina:

"teatergud, der løser konflikten, 'frelsende engel'"
definition fra Gyldendals Fremmedordbog


Bertolt Brecht gør grin med deus ex machina-tricket i slutningen af sin "Laser og Pjalter" fra 1930


"Det er klart at knudens løsning må fremgå af selve fortællingen (dens indre opbygning) og ikke som i 'Medea' ved en deus ex machina" Aristoteles om et dramas opbygning i 'Poetikken'

Læs også...
Anmeldelser:
05-08-03:
Orkidé-tyven
06-09-02:
Life of Brian
02-04-02:
A.I.
05-02-02:
Planet of the Apes
02-07-01:
Dr. T
06-06-01:
O Brother, Where Art Thou?
12-09-00:
Magnolia
 
Artikler:
18-05-04:
Gladiatorer, guder og Golgata – antikken på film
 
Deus ex machina
 
Betydning og benyttelse
 
Skrevet den 5/3-2003 af Pernille Flensted-Jensen
 
 
'Deus ex machina' er latin og betyder 'guden fra maskinen'. Det er et udtryk, der stammer fra antikkens teateropførelser. Når guder skulle materialisere sig fra himlen og gribe ind i handlingen under stykket, anvendte man en slags kran ('machina') til at hejse skuespilleren ned med.

Filosoffen Platon antyder i sin dialog 'Kratylos', at dette fænomen blev brugt af tragedieforfatterne til at lade en gud gribe ind, når man ikke kunne finde på en ordentlig slutning, og filosoffen Aristoteles kritiserede med rette forfatteren Euripides for at bruge tricket, bla. i en af sine berømteste tragedier, 'Medea': Efter drabet på sine børn flyver Medea nemlig temmelig uventet bort i en vinget vogn, så man helt slipper for et langt retsligt efterspil!

Nu om dage bruges deus ex machina om et dramaturgisk greb, der bringer en uventet eller overraskende løsning på problemerne, både i litteratur og i film, og det opfattes ofte som en letkøbt løsning, når en plotknude skal løses op, som f.eks. når et øjenvidne belejligt dukker op i sidste øjeblik med det afgørende bevis, eller når kavaleriet viser sig i horisonten.


Copyright:
New Line Cinema
Her følger forskellige eksempler på brugen af 'deus ex machina' i nyere film:

Mighty Aphrodite
Deus ex machina kan også anvendes humoristisk, som i Woody Allens Mig og Afrodite (1995), der jo er stærkt inspireret af den græske tragedie, komplet med et græsk kor til at kommentere begivenhedernes gang. Hen imod slutningen kører Mira Sorvino ensomt afsted i sin bil, da en helikopter fra himlen nødlander og en mand – som hun senere bliver gift med – træder ud. Der refereres oven i købet eksplicit til helikopteren som en deus ex machina.

Magnolia
En original – men også meget omstridt – brug af deus ex machina finder vi i Paul Thomas Andersons Magnolia (1999). To trediedele inde i filmen indtræffer pludselig en af de 10 bibelske plager: det regner med frøer! Frøregnen kommer på et tidspunkt, hvor en del af personerne befinder sig ved et vendepunkt i deres liv og i nogles tilfælde betyder regnen udfrielse fra deres tidligere trængsler. Da filmen kom, var netop dette greb det, der delte anmelderne: nogle syntes at scenen hævede filmen op på et højere plan, mens andre syntes at det var en letkøbt løsning for en film, der var ved at løbe helt ud i sandet.

O Brother, Where Art Thou?
Et godt eksempel på brugen af deus ex machina er oversvømmelsen i slutningen af Coen-brødrenes O Brother, Where Art Thou? (2000). De tre hovedpersoner er omsider blevet indhentet af deres nemesis, Sheriff Cooley, og står til hængning. Alt håb er ude, da en enorm flodbølge – resultatet af en sprængt dæmning – skyller alt, inklusive sheriffen, bort. I dette tilfælde er der tale om en elegant brug af teknikken, for i løbet af filmen er dæmningen og sprængningen af den blevet nævnt mange gange, og redningen kommer altså ikke helt ud af det blå.

Orkidé-tyven
Begrebet spiller en vis rolle i den begavede Orkidé-tyven (2002), hvori den skriveblokerede Charlie Kaufman (Nicolas Cage) søger hjælp hos forfatterguruen McKee (Brian Cox), der formaner ham at han for alt i verden ikke må benytte sig af deus ex machina – samtidig med at han selv udgør en, for det er kun takket være ham, at Kaufman endelig får hul på sit manuskript!
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (6 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
JFE
26-5-2007 13:35
Fænomenet indtræffer også i filmen "Donnie Darko (2001)", hvor hovedpersonen Donnie udtaler ordene. "Deus ex machina".

flensted
11-3-2003 13:11
Og så kan jeg for egen regning tilføje at jeg, første gang jeg så Magnolia, afskyede frøregnen, som jeg syntes ødelagde filmens tone. 'Jeg tror ikke på den slags', tænkte jeg positivistisk, og havde svært ved at tro på filmen i det hele taget. Men da jeg så den igen for nylig, syntes jeg at scenen forlenede filmen med en smuk og magisk tone!

flensted
11-3-2003 12:36
Jeg synes godt at man kan skelne mellem 'god' og 'dårlig' anvendelse af deus ex machina - og både Magnolia og O Brother, Where Art Thou? er eksempler på 'god' brug af teknikken, fordi der er lagt spor ud i forvejen, hvorimod der findes masser af eksempler på 'dårlig' brug af den (en arv fra en rig amerikansk tante, man hidtil intet har hørt om, redder pludselig familien fra økonomisk ruin etc.). Grunden til at jeg anbragte Magnolia på listen over deus ex machina-eksempler er at udtrykket meget ofte bruges af anmeldere i forbindelse med netop den film - og nogle kunne altså ikke lide frøregnen (læs evt. også artiklen om PT Anderson).

Filmfreak
10-3-2003 22:47
Jeg vil dog sætte mig imod at deus ex machina er brugt i Magnolia. Hele filmen igennem er der hentydninger til Exodus 8.2 (2 Mosebog), og det er netop der vi hører om plagerne der kommer til Egypten. Heriblandt frøer. Frøerne til slut i Magolnia er ikke taget ud af den blå luft. De har været på vej lige fra filmens start, og det er det der gør Magnolia genial.

Felix Drott
7-3-2003 11:52
Og lad os så ikke glemme Burtons pseudo-version af Planet of the Apes hvor (abe-)guden stiger ned fra himlen og løser alle konflikter.

Tak til Pernille for at forklare de prætentiøse udtryk, vi andre bruger i vores anmeldelser ;)

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  UdskrivQuiz
Hvem spillede Paprika Steens far i Okay?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google