CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
The Dangerous Lives of Altar Boys

Instr.:
Peter Care
Manus:
Jeff Stockwell
Animation:
Todd McFarlane
Medvirkende:
Kieran Culkin, Emile Hirsch, Jena Malone, Jodie Foster, Vincent D'Onofrio

Priser:
Peter Care, Independent Spirit Award for bedste debut og Boston Society of Film Critics Award for bedste nye instruktør


$$$


Charlotte Sometimes

Instr.:
Eric Byler
Manus:
Eric Byler
Medvirkende:
Michael Idemoto, Jacqueline Kim, Eugenia Yuan, Matt Westmore

Priser:
Special Jury Award ved Florida Film Festival, for 'narrative filmmaking'

Læs også...
Nyheder:
28-10-03:
Gloria biografen lukket
11-09-03:
Wenders laver film med InDigEnt
07-04-03:
Natfilmvinder fra Bollywood igen
20-12-02:
Golden Globes-nomineringerne for 2002
24-01-02:
Kommende Sundance 2002-film
 
Anmeldelser:
28-04-03:
The Dangerous Lives of Altar Boys
 
Artikler:
08-03-04:
15 års NatFilm – interview med Kim Foss
08-11-03:
CPH:DOX ’03: Livet i USA
07-11-03:
CPH:DOX ’03: Aktuel og nødvendig
06-11-03:
CPH:DOX ’03: Fem spørgsmål til arrangørerne
10-10-03:
Cosmic Zoom superhits 2003
08-04-03:
Natfilm 2003: American Independents 2/2
28-03-03:
Natfilmfestival 2003
 
Natfilm 2003: American independents 1/2
 
Plagede teenagere og forvildede voksne
 
Skrevet den 2/4-2003 af Pernille Flensted-Jensen
 
 
For folk, der interesserer sig for amerikanske independent-film, er Natfilmfestivalen en god chance for at få set nogle film, der har vakt opsigt på festivaler rundt omkring, men som ikke kommer i danske biografer. Vi har set nogle af filmene, som alle deltager i 'stem-en-film-hjem-konkurrencen'. Tre ud af de fem omtalte film har besværede teenagere i hovedrollerne og udgør et herligt nuanceret modstykke til de skabelonagtige figurer, der kommer ud af Hollywoodmøllen.

The Dangerous Lives of Altar Boys

Copyright:
Natfilm
På tærsklen til voksenlivet
På festivalens første dag kunne man f.eks. lægge ud med at stige ned i kælderen i Palads biograf for at se The Dangerous Lives of Altar Boys, der led den vanskæbne at have premiere i USA netop på det tidspunkt, hvor en række børnemisbrugssager rystede den katolske kirke. Filmen har – trods titlen – intet med den slags sager at gøre, men skildrer derimod nogle 14-15-åriges drenges liv i 1970’erne. De er alterdrenge for den verdensfjerne, kæderygende fader Casey (Vincent D'Onofrio); deraf titlen. Hovedpersonerne, den lidt stille Francis (Emile Hirsch) og den vildere Tim (Kieran Culkin), giver os et enestående indblik i 14-15-åriges liv og tankegang (tænk Julio og Tenoch fra ...Og din mor! med et par år trukket fra). De afskyr deres lærer, nonnen søster Assumpta (en stramtandet Jodie Foster), begynder at interessere sig for piger, og ikke mindst, arbejder på en tegneserie med titlen 'The Atomic Trinity', hvor en samling superhelte bekæmper den onde Nunzilla, hvilket vises i nogle herlige animerede afsnit, lavet af Todd McFarlane (Spawn). Francis forelsker sig i den søde Margie (Jena Malone), der imidlertid betror ham en hemmelighed, som han er alt for ung og uerfaren til at håndtere. Trods de lidt søgte momenter (drengenes fascination af William Blake og deres iværksættelse af en skæbnesvanger plan), og trods den måske lidt manipulerende slutning er filmen en vidunderlig skildring af overgangen fra barndommen til voksenlivet, og især Kieran Culkin kan få en til at mindes hvorfor drenge pludselig var så spændende og dragende, da man nåede de tidlige teenageår!

Dulgte følelser
Efter The Dangerous Lives of Altar Boys kunne man blive i kældersalen i Palads og se Charlotte Sometimes (med titel efter Cure-sangen, der fortolkes i filmen), der ifølge festivalens program kom til ære og værdighed, da Roger Ebert, den berømte filmskribent fra Chicago Sun-Times, roste den i høje toner. Charlotte Sometimes er basalt set et ensemble-drama mellem fire personer – to mænd og to kvinder – hvis indbyrdes forhold ikke er så ligetil at hitte rede i. Michael er en stilfærdig intellektuel mekaniker, som lejer underetagen af sit hus ud til Lori og Justin, der dyrker hyppig og støjende sex. Men Lori mangler noget i sit forhold til Justin, så når de er færdige, går hun ovenpå, til Michael, hvor hun platonisk tilbringer aftenen med at sidde i arm og se fjernsyn. En dag møder Michael imidlertid den mystiske Darcy, som han bliver tiltrukket af, selvom det ærlig talt er svært at forstå hvorfor. Det ene øjeblik vil hun; det næste ikke. Hvis man har hørt folk ytre sætninger som "Tro mig, du ønsker ikke at lære mig at kende" eller "jeg duer ikke til parforhold" (samtidig med at de handler i modstrid med disse udsagn) bare een gang for meget, skal man holde sig langt væk fra Charlotte Sometimes, for Darcy synger næsten ikke andet end sådan nogle halvkvædede viser. Hun skal givetvis forestille at være dragende og hemmelighedsfuld, men i stedet virker hun irriterende, og man ønsker efterhånden at hun ville tage og rejse væk, som hun idelig truer med. Michael er så tavs og uudgrundelig at han tenderer det kedelige, og med to hovedpersoner, der enten får en til at gabe eller ønske at de ville forsvinde, samt et påtrængende soundtrack er filmen ilde stedt. Til gengæld skildrer den ret så usædvanligt livet blandt asiatiske amerikanere.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Natfilm:
 
Natfilmfestival 2003

Quiz
I hvilken film hører man på intet tidspunkt en Bryan Adams-sang?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google