CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Andy Wachowski
født 29/12 1967

Larry Wachowski
Født 21/6 1965

Sagt om Wachowski-brødrene:

Dan Cracchiolo (producer):
"I think Larry understands people, and Andy is one of those intelligent types who can't stand the fact that there are so many morons in the world of high executive status"

Joel Silver (producer):
"The Wachowskis are incredibly well-versed in everything from philosophy to mythology to comic books, and the themes running through these films reflect their perception of the timeless questions that have driven man's quest for knowledge and understanding"

Keanu Reeves:
"They're very, very specific in terms of what you're doing and how you do it. They were always after a specific feeling"

Laurence Fishburne:
"Somebody described them as being one brain connected to two different bodies. They're very passionate about their work, because they're writers first. But they also have this incredible vision - which you see on screen - and everything is about the detail"

Filmografi:
Matrix Revolutions (2003)
Matrix Reloaded (2003)
The Matrix (1999)
Bound (1996)

Manuskript:
Assassins (1995)

Læs også...
Nyheder:
21-05-03:
Gal mand undslipper The Matrix
 
Anmeldelser:
03-06-03:
Animatrix
21-05-03:
The Matrix Reloaded
04-12-01:
The Matrix Revisited
 
Artikler:
07-04-04:
Boganmeldelse: Matrix og ulydighedens evangelium
19-05-03:
The Matrix: Fremtidens mode
19-05-03:
The Matrix skyder igen med skarpt
20-11-02:
Boganmeldelse: Med vold og magt
 
De mystiske Wachowski-brødre
 
- et baggrundsportræt
 
Skrevet den 19/5-2003 af Pernille Flensted-Jensen
 
 
De har skabt en økonomisk succes af enorme dimensioner, og de har skabt en filmserie, der er så trendsættende, at den er blevet efterlignet til bevidstløshed siden nummer 1 i serien, The Matrix, kom i 1999. Alligevel er de to mænd bag filmen, de uadskillige brødre Larry Wachowski og Andy Wachowski, stort set ukendte. De giver nemlig aldrig interviews. Sidste gang, de talte med pressen var i 1999, men den smule, der vides om dem, vidner om to personer med stor vilje, drivkraft og vision.

Assassins havde et budget på $50 mio., men kun indtjent lidt over halvdelen af det beløb i USA - Internationalt gav den dog overskud

Copyright:
Sandrew Metronome
Fra tegneserier til filmmanuskripter
Umiddelbart var der nu ikke noget, der tydede på, at de to brødre skulle blive til noget stort indenfor filmen. De stammer fra en ganske almindelig middelklassefamilie i Chicago. Ingen af dem færdiggjorde gymnasiet, og som teenagere ernærede de sig som tømrere. Imens morede de sig med at skrive historier til tegneserier, og langsomt udviklede denne beskæftigelse sig til, at de begyndte at skrive manuskripter. Deres første manuskript var det, der blev Assassins (1995) med Sylvester Stallone og Antonio Banderas i hovedrollerne. På papiret skal det have set lovende ud – men manuskriptet blev skrevet om (af Brian Helgeland), og der er almindelig enighed om, at Richard Donner ikke havde en heldig hånd med instruktionen. Wachowski-brødrene afskyede den måde, deres manuskript blev behandlet på, og prøvede ihærdigt at få fjernet deres navne fra rulleteksterne.

Brødrene bag kameraet
Men Wachowski’erne havde noget andet i baghånden: et manuskript med titlen 'The Matrix'. Det havde de arbejdet på siden 1992, da en ven bad dem om en idé til en tegneserie. Allerede dengang var historien tænkt som en trilogi, men dette manuskript ville de selv instruere. Det fik de nej til – forståeligt nok, da de ikke havde nogensomhelst erfaring i at instruere. Men et nej kunne ikke standse de to. De besluttede sig for at bevise over for Warner Bros. at de skam godt kunne instruere, og lavede Bound, en thriller med lesbisk kærlighed mellem (Gina Gershon og Jennifer Tilly) og en gangster (Joe Pantoliano). Bound havde et budget på 4,5 millioner dollars, men blev ikke umiddelbart nogen stor økonomisk succes. Anmelderne jublede dog: f.eks. fik den fire ud af fire stjerner af den indflydelsesrige kritiker Roger Ebert, og den er senere blevet et videohit, hvor den overbeviste Warner Bros. om, at brødrene faktisk godt kunne instruere.
Med et budget på 63 millioner dollars gik de i gang med The Matrix, der rummer elementer af de emner, der interesserer brødrene: kung fu-film, anime, science fiction og computerspil, alt tilsat bibelske allegorier, filosofi og græsk mytologi. Men ikke nok med det: brødrene hyrede Hong Kong-veteranen Yuen Wo-Ping til at skabe filmens koreografi og John Gaeta til at sørge for special effects, og resultatet var storslået.

Kultklassikeren!

Copyright:
Scanbox
To almindelige brødre – og dog
De to brødre har forlængst reddet sig en plads på firmamentet, og behøver ikke at bekymre sig videre om huslejen i fremtiden. Men efter alt at dømme lever de en ganske almindelig tilværelse med deres koner og foretrækker at gå rundt i t-shirts og omvendte baseball-kasketter. De har valgt at arbejde sammen med en udsøgt flok kolleger og holder sig langt væk fra pressen og alle former for søgelys. De mener, at deres film må tale for sig selv – og det er indtil videre gået over al forventning.


Matrix Revolutions har premiere den 5. november.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet what is the matrix?:
 
The Matrix Revolutions
Interview: Jada Pinkett Smith
Boganmeldelse: Matrix og ulydighedens evangelium
The Matrix Reloaded
Animatrix
The Matrix Revisited
The Matrix: Fremtidens mode

Quiz
Hvilken Ringenes Herre-skuespiller har rollen som Odysseus i Wolfgang Petersens Troy?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google