CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
Josef Fares

Født i Libanon 1977. Flyttede med sin familie til Örebro i Midtsverige i 1987.

Blev optaget på Dramatiska Institutets spillefilmslinie i Stockholm i 1998, hvor han stadig har et halvt års uddannelse tilbage.

Har indtil videre lavet over 50 kortfilm, de fleste sammen med familie og venner. Filmene er præget af action og selvgjorte specialeffekter, som har givet ham tilnavnet ’Effektkongen fra Örebro.”

Har desuden sammen med Memfis Film lavet den 80 minutter lange lavbudgetfilm Coola Killar, som sandsynligvis udkommer på video samt Jalla! Jalla!

Læs også...
Nyheder:
12-05-04:
Josef Fares på Libanon-tur/retur
23-02-04:
Salaam DK '04: stærke svenske kortfilm
22-04-03:
Kopps i kopimaskinen
16-12-02:
Jalla! Jalla!-opfølger åbner Göteborg-festival
08-08-02:
Jalla! Jalla! instruktør laver film med dansk støtte
 
Anmeldelser:
23-05-06:
Zozo
02-12-03:
Kops
22-01-02:
Jalla! Jalla!
 
Artikler:
18-07-03:
Torkel Petersson - ikke bange for at tage pis på sig selv
16-07-01:
Torkel Petersson – en cool killa
16-07-01:
Josef Fares – 23 år og filminstruktør
 
Josef Fares - når det pinlige bliver sjovt
 
Premiereinterview
 
Skrevet den 18/7-2003 af Kim Dorff Hansen
 
 
Det var sparkeriet, der fik ham til at blive instruktør. Det siger han selv, mens blikket under kasketten bliver fjernt og han smiler ved sig selv, mens tankerne vandrer tilbage i tiden. Josef Fares var kun 15 år, da hans filminteresse blev vakt til live. Inspirationskilden var kampfilm med Bruce Lee og Jackie Chan, og viderebegærligheden havde ingen grænser.
”Jeg ville vide og lære alt! Alt om hvordan man optager lyd, sætter lyset og instruere statister, skrive manuskriptet og dialogen,” mindes han med et grin og viser med al tydelighed, at dagen eller natten forinden har været hård med et langstrakt gab.


Copyright:
Peter Widing - Sandrew Metronome
Aktuel igen
Nu – ti år senere – er Josef Fares i Danmark på sin anden pressetur. For to år siden snakkede CinemaZone.dk med ham i anledning af den danske premiere på Jalla! Jalla!, og nu er den libanesisk fødte svensker tilbage for at promovere sin skøre panserparodi Kops, der på under en måned formåede at slå publikumsrekorden i Sverige.

Du nævnte i forbindelsen med Jalla! Jalla!’s succes, at der ville være store forventninger til din næste film, og dermed et stort pres på dig. Blev det sådan?
Jeg var faktisk lidt overrasket over den succes, jeg fik med min sidste film. Jeg vidste godt, den var frisk og anderledes, men alligevel... Men det gjorde selvfølgelig arbejdet med Kops lidt mere anspændt, selv om jeg også kunne fornemme, at jeg havde lavet så mange film, at jeg var mere sikker på, hvad det var jeg kunne og ikke kunne.

Du blev kendt som ’lavbudgetkongen’ i starten af din karriere – hvordan var det have et stort budget mellem hænderne?
”Det betyder faktisk, at man bliver mere begrænset. Det tager mere tid, fordi alting er større og dyrere og helst skal klappe første gang – når man er alene sammen med vennerne, forsøger man sig bare frem, og bruger ikke så lang tid på at forberede actionsekvenserne. Når man er alene, prøver man sig meget mere frem; man tør ikke være lige så kreativ eller eksperimenterende, når der er mange penge mellem hænderne og et hold stuntmænd på timeløn. Men det ser jo bedre ud i sidste ende, så på den måde er det sjovere end at løbe rundt med et lille kamera og bare lade kreativiteten spire.”

Det personlige er godt
Din måde at arbejde på i starten af skabelsesprocessen er noget atypisk – kan du beskrive, hvad det er, der fungerer så godt for dig?
”Altså – helt fra begyndelsen sidder jeg sammen med nogle af skuespillerne og smider idéer frem og tilbage. Det at vi er venner privat, gør det utrolig afslappet – og at vi er afslappede, gør også vores idéer sjovere. Vi når måske op på mere end 100 sider med idéer, og så går jeg hjem og finpudser sammen med nogen andre.”

Hvordan ved du, om noget er sjovt?
”Jeg tror ikke, jeg tænker over det. Jeg tror, jeg er en meget sjov person privat ... I forhold til de amerikanske komedier oplever jeg ofte, at filmene er rettet for meget mod publikum – på at hver scene skal opnå en effekt. Jeg prøver ikke at lave film så meget for publikum, at skabe optrin, der ikke passer ind i handlingen blot for at få publikum til at grine. Jeg vil langt hellere lave film om realistiske personer i virkelige situationer kørt ud på overdrevet. Jeg tror, at når figurerne bliver menneskelige, kan publikum også genkende sig selv, og derved opstår det sjove.”

Hovedpersonen i Kops er igen en noget uheldig mandsperson, der bliver udsat for alverdens optrin, hvor man sidder og krummer tæer. Er de pinlige øjeblikke et vigtigt element i din opfattelse af humor?
”Det er en del af det, ja. Torkel (Petterson) er en skuespiller, der tør lave pinlige situationer, og sørger for at komme med utrolig meget input til sin figur undervejs. Privat har jeg selv været ude for mange pinlige situationer gennem tiden, og det er oftest der humoren rammer bredest – når nogen bliver grebet i et uheldigt øjeblik.”

Du arbejder meget med venner og familie på dine film – har det ingen negative sider at skulle instruere f.eks. sin far?
”Jeg ser kun positive. Når man kender dem, man arbejder med, så kender man også deres grænser – hvad de kan præstere. Jeg tror ikke så meget på det at presse skuespillerne så hårdt – hvis bare man har en god historie og idé, så kan man nå langt uden at presse dem. Desuden er der så meget man får gratis, når man kender hinanden. En naturlig afslappethed, hvor man ikke er usikre på, hvad den anden mener eller tænker eller ønsker.”

Manglen på action
Der er ikke den store tradition for actionfilm i Norden – hvorfor tror du det er tilfældet?
”Jeg tror mange filmskabere er bange for at ligne Hollywood. Eller rettere – det at der er så relativt få penge til film i Norden, betyder også, at der ikke er muligheder for at konkurrere med film som The Matrix og så videre. Så er det på en eller anden måde ’lettere’ at komme på en god idé, og adskille sig på den vis. Men mine inspirationskilder har altid været film som Back to the Future, Politiskolen, film af John Woo... En stor blanding af actionfilm og komedier, så det er mest naturligt for mig at lave den type film.”

Hvad er dit næste projekt?
”Lige nu sidder jeg og skriver på manuskriptet til noget, jeg endnu ikke ved om bliver en komedie, et drama eller en actionfilm. Så jeg kan desværre ikke fortælle ret meget, udover at den bliver uden Torkel og Fares, fordi de har andre projekter, de skal igang med. Men jeg er hele tiden i gang, har masser af idéer”.

Og dermed er vores korte interview forbi. Josef Fares strækker sig, smasker søvndyssent og klør sig afslappet på maven. Han er kun 25 år, den unge stjerneinstruktør – en meget ung alder sat i relief til hans sikre fornemmelse af hvad han vil og hvad han kan.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jenn
17-3-2012 21:41
bdancer222 / juni 21, 2011 Det er bedre at yalfse via brev. Send brev til korrespondance adresse, der vises pe5 den me5nedlige opgf8relse. Bed om skriftlig bekre6ftelse pe5, at kontoen er lukket og 0 balance. Hold din anmodning og bekre6ftelse i din "evigt" finansiel fil. Besvar

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Kops:
 
Kops
Torkel Petersson - ikke bange for at tage pis på sig selv

Quiz
Fra hvilken film stammer følgende klassiske 'skrig'?

"Heeeere's Johnney!"
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google