CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Videomaraton 2003

Konkurrencen blev afviklet 29.-31 august 2003 med 180 deltagere, 163 film blev færdige.

Vindere:

1. prisen
Klaus Sandvik,
27 år fra Oslo

2. prisen
Georg Gøtmark,
28 år fra København

3. prisen
Patrik Book,
34 år fra Frederiksberg

Juryens Specialpris
Jon M. Puntervold,
20 år, Grimstad, Norge

Links
Videomaraton
DR Vinduet
MTV Europe

Læs også...
Nyheder:
27-09-04:
26 film i Videomaraton-finale
14-05-04:
Tilmeldingen til VideoMarathon 2004
 
Artikler:
22-08-01:
VideoMarathon 2001: Det personlige kamera
 
Videomaraton 2003
 
Kortfilmkonkurrence
 
Skrevet den 28/9-2003 af Jesper Vestergaard
 
 
Der var spænding i salen mens filmene strålede om kap på lærredet. 21 instruktører, debuterende som øvede, var samlet i Palladium-biografen i København torsdag aften for at få afsløret hvem af dem, der ville blive kåret som vinder af Videomaraton 2003 og dermed blive belønnet med et produktionslegat på 100.000 kr. til at lave en professionel kortfilm for.


24 timer til optagelse, 8 til redigering
Efter at CloseUp-konkurrencen tilsyneladende er gået helt i hi, kan Videomaraton nu kaldes Danmarks mest betydningsfulde kortfilmkonkurrence. Konkurrencen, der i år løb af stablen for tredje gang, går i al sin enkelthed ud på, at deltagerne får et tema, 24 timer til at optage og 8 timer til redigering. Resultatet skal være en kortfilm, fiktion eller dokumentar, på mellem 3 og 5 minutter. Deltagerne udvælges af arrangørerne for at sikre geografisk, såvel som alders- og erfaringsmæssig spredning. I år var konkurrencen udvidet, så den var åben for deltagere fra hele Norden, og filmene skulle laves på engelsk.

Tolerance
21 film af årets film var blevet nomineret til finalen i Palladium af den 12-personer store jury bestående af bl.a. Rumle Hammerich fra Nordisk Film, Kim Skotte fra Politiken, Søren Høy fra Filmland, instruktørerne Hella Joof og Cæcilia Holbek Trier og sidste års fjerdeplads, specialprisvinderen Anja Søholm.
Temaet for årets konkurrence var tolerance. 180 deltagere var med fra starten, og 163 film blev færdige. Og at dømme ud fra samtlige de nominerede film, hvorfra der i Palladium blev vist 40 sekunder af hver, havde den korte produktionstid ikke været nogen afgørende begrænsning for hverken iderigdommen eller fortællelysten. Generelt var det stærkt dynamiske film, og deltagere var gået til temaet fra et væld af synsvinkler.

Vinderen af 1. prisen ved Videomarathon 2003, Klaus Sandvik fra Oslo
Copyright:
videomarathon.dk
4 stærke vindere
Som vinder af fjerdepladsen og dermed æren og retten til at sidde med i næste års jury, kårede juryen den 20-årige nordmand Jon M. Puntervold fra Grimstad for hans barokke komedie om en mand, der bor i papkasse og får sig en ny irriterende nabo – et glimrende eksempel på at den korte arbejdstid heller ikke behøvede at frarøve deltagernes muligheder for stilistiske udfoldelser.
I den 34-årige danske Patrik Books film, der løb med tredjepladsen, var temaet funderet i et parforhold, som pigen fortæller om til en veninde, mens man ser billederne af virkelighedens forhold. Det overvældende materiale var klippet imponerende godt sammen, og publikum blev med den film også budt på tragisk suspense.

Racisme og integrationsproblemer var selvfølgelig en oplagt tilgang til temaet. Alligevel bød 2. pladsen, 28-årige svenske Georg Gøtmarks portræt af en tanzaniansk indvandrer, der har boet i København i 20 år, på en anderledes gnist end man er vandt til at se. I afslappet stil og med rar og almensindet humor fik problematikken et personligt forankret perspektiv, der var herligt skævt, ikke mindst i kraft af mandens afsluttende opsummering: ”Tolerance, tolerance...yeah, yeah”.
Personlig var også den 27-årige nordmand Klaus Sandviks dynamiske hvirvelvind af en montage over temaet tolerance, spændt ud mellem kærlighed og had. Instruktøren havde vendt kameraet mod sig selv, og sammen med nogle få medvirkendes udsagn udgjorde hans rappende talestrøm materialet til en film, der var både morsom og humanistisk revolutionær i sin tone.

Se filmene
Det var en aften i afslappet stil. Selv Michael Carøe, der var vært for showet, var nede på jorden. Der var både instruktører med drømme og ideer og jakkesæt fra skrivebordsenden af filmbranchen. Instruktørerne fik i hvert fald vist deres værd, og det kan man så kun håbe, at den anden halvdel reagere på.
Samtlige film kan ses på videomaraton.com. Vinderfilmene vises desuden i DR Vinduet på DR2 lørdag den 4. oktober kl. 14:30, hvor også sidste års vinder, Anders Malmbergs kortfilm Luftrøret på en majsplante, som han har lavet for sin førstepræmie, kan ses. De fire vinderfilm bliver desuden lagt ud på MTV’s europæiske website, mtve.com.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Udfordringer for filmundergrunden:
 
DR inviterer filmtalenter
Ny kortfilm-konkurrence
Videomarathon klar til endnu en dyst
Super16 optager nye medlemmer
Ny stil og sprudlende ide-rigdom på Cosmic Zoom
Kosmiske film-oplevelser i Hal D
Sidste chance for tilmelding til Cosmic Zoom
Mikkel Urup: Ildsjæl brænder penge af
Lyd på lærred – fokus på filmmusik
Værkstedsfilm i Gloria
Super16 viser afgangsfilm
26 film i Videomaraton-finale
Cosmic Zoom flyttet til februar
Ny udendørs upcoming-festival
Dream Come True - musikalsk kortfilm-konkurrence
Tilmeldingen til VideoMarathon 2004
International animationsfilm-konkurrence
Kortfilmkonkurrence i Århus
Tilmelding til Odense Film Festival '04
4 mio. kr. til kort- og dokumentar-talenter
Just Before -­ en film på tre dage
Pusher 2 er stærkt på vej
Cosmic Zoom – prisvindere 2003
Cosmic Zoom superhits 2003
Cosmic Zoom i 5 års jubilæumsudgave
Group 101 - ny undergrundsfilm-gruppe i København
Ny 'queer' manuskript-konkurrence
VideoMarathon med vokseværk
Cosmic Zoom 2003
Dream Come True - ny kortfilm-konkurrence

Quiz
Hvem spiller det unge par i The Notebook?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google