CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Gay & Lesbian Film Festival 2003

Festivalen afholdes i Cinemateket og Gloria Biografen I dagene fra den 17. til den 26. august. En række af festivalens film vises desuden i Øst for Paradis i Århus og Biograf Spegeln i Malmø.

Juryen, der skal kåre festivalens Bedste spillefilm og Bedste kort- el. Dokumentarfilm, består af skuespillerne Peter Frödin, Ellen Hillingsø, Michel Castenholt, Biograftdirektør Mette Schram samt manuskriptforfatter og Oscarvinder Flemming Klem.

Som noget helt nyt er der udskrevet en manuskriptkonkurrence, hvor en jury med manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson i spidsen, vil kåre det bedste manuskript. I denne jury sidder desuden film- og multimedieinstruktør Kassandra Wellendorf, instruktør og producent Piv Bernth og konsulent Jacob Høgel. Vinderen vil få sin film produceret i samarbejde med CGLFF og Filmværkstedet/Det Danske Filminstitut.

Links
Gay & Lesbian Film Festival, med info om program og ekstra visninger

Læs også...
Nyheder:
21-10-05:
Jubilæumsudgave af Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival
29-09-04:
Gay & Lesbian-program på gaden
28-10-03:
Gloria biografen lukket
02-10-03:
Billetsalget åbent til Gay & Lesbian film
01-07-03:
Ny 'queer' manuskript-konkurrence
 
Artikler:
07-11-03:
CPH:DOX ’03: Aktuel og nødvendig
06-11-03:
CPH:DOX ’03: Fem spørgsmål til arrangørerne
22-10-00:
CG&LFF 2000: Flere låger i skabet
 
Gay & Lesbian Film Festival 2003: Stadig en nødvendighed
 
Filmfestival
 
Skrevet den 17/10-2003 af Jesper Vestergaard
 
 
Når Cinemateket i aften slår dørene op til åbningsgallaen på Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival, er det 18. gang siden 1986, festivalen løber af stablen. Men er der ikke både noget lidt gammeldags og noget isolerende over en festival specielt dedikeret til bøsser og lesbiske, hvor andre har svært ved at få billetter, fordi billetterne er solgt allerede inden programmet er nået udenfor homomiljøet? Vi mødte festivalleder Dorthe Riis, da festivalens program blev præsenteret for pressen, og spurgte hende.

Fra Eytan Fox’ Yossi and Jagger om to mandlige israelske soldater, der forelsker sig - en af de mange film, der vises på festivalen.
Copyright:
Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival
Stor interesse
Hvorfor mener I stadigvæk at det er nødvendigt at holde en gay & lesbian filmfestival?
”Selvom der er begyndt at komme flere, specielt om bøsser, så er der ikke ret mange film for homoseksuelle. Vi viser et alternativ til det mange mennesker forbinder med det at være homoseksuel, hvilket vil sige bar røv og stor fest. Vi viser en masse forskellige sider af det at være homoseksuel. Det vigtigste er, at der faktisk findes en del film, men de bliver ikke vist i Danmark ellers. Alene det, at vi har næsten udsolgt i løbet af fire dage, viser, at der er et stort behov for at filmene bliver vist.”

Er der sket nogen udvikling i omgivelsernes forhold til homofilm i løbet af de 18 år festivalen har eksisteret?
”Det er ikke rigtigt dokumenteret, men jeg synes man kan mærke en øget interesse også udenfor den homoseksuelle verden. Der er også blevet mere legalt på en måde, og ikke noget man skal forsvare på samme måde som tidligere.”

Ingen løftede pegefingre
Er mange af de mål som homobevægelsen har haft ikke ved at være nået i virkeligheden?
”Til en vis grad. Der er stadig nogle ting, som bøsser og lesbiske kæmper for. At få lov til at blive gift i en kirke osv. Og andre politiske ting. Men vi er jo ikke en politisk organisation på den måde, det er ikke på vores agenda at sige, at nu skal vi kæmpe. Vores opgave er at belyse; det er ikke at sidde og vifte med en løftet pegefinger. Det handler ikke om at sige: - se, hvor hårdt det er for os homoseksuelle!”

At stå ved det man er
Er der ikke noget isolerende over gay & lesbian-navnet? Har i overvejet at kalde den ”Queer Film Festival” i stedet?
”Det har vi faktisk snakket om, men det handler også om, at man bliver nødt til at stå ved det man er, og det man viser. Queer-begrebet er interessant, synes jeg, og egentlig meget mere bredt favnende end ’gay & lesbian’, men der er mange ting, der har betydning: Vi har eksisteret i 18 år, og navnet er blevet et brand. Folk kender os og ved hvem vi er. Og så tror jeg også lidt, at man skal passe på ikke at falde i den queer-mode, der er lige i øjeblikket. Der er også film på programmet, der behandler andre former for seksualitet.”

Årets Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival afholdes 17. - 26. august.
En social institution
Det virker alligevel lidt som en festival, der er forbeholdt homomiljøet. Programmet har ikke rigtigt været eksponeret andre steder og alligevel er der allerede stort set udsolgt.
”Det er folk fra miljøet hovedsagligt, der køber billetterne. Og det er hovedsageligt der interessen er. Det er enormt svært at nå længere ud.”

Nu foregår festivalen kun i Cinemateket og Gloria. Har i overvejet at udvide?
”Ja, det har vi. Men vi bliver også nødt til at tage alvorligt, at vi er blevet en social institution i homoverdenen, og derfor er det rigtigt godt at være i Cinemateket, hvor alt kan være samlet på et sted.”

Årets program
Festivalen afholdes i Cinemateket og Gloria Biografen i dagene fra den 17. til den 26. august.
Årets program er præget af titler, der ikke ellers bliver vist i de danske biografer. Man har desuden valgt i år at prioritere det følsomme over det letfordøjelige, og der bydes på vidt forskellige filmoplevelser, bl.a. en historie om to unge forelskede soldater i den israelske hær, en lesbisk animéfilm og en thailandsk film om fire ladyboys på en katolsk kostskole.
Derudover sætter festivalen i år fokus på to kontroversielle emner: Dokumentarfilmene I Exist handler om arabiske homoseksuelle, og The Gift om bøsser, der ønsker at blive smittet med hiv.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  UdskrivQuiz
Hvilken fællessang får de rappe replikker til at forstumme i Casablanca?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google