CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Copyright:
Sandrew Metronome, foto: Rolf Konow
 

Læs også...
Nyheder:
13-06-05:
Dansk kirkepris til svensk Ondskab
07-12-04:
Erik Clausen i lag med Vesterbro-film
22-06-04:
FIPRESCI-pris til Erik Clausen
11-05-04:
Midt om Natten på teatret
09-01-04:
Sonja Richter Shooting Star i Berlin
07-11-00:
Nordisk Film sætter pris på Erik Clausen
 
Anmeldelser:
22-07-07:
Ledsaget udgang
05-10-04:
Villa Paranoia
06-02-01:
Slip hestene løs
 
Interview: Erik Clausen
 
Den frygtløse vinduespudser
 
Skrevet den 11/8-2000 af Jesper Vestergaard
 
 
En fast mand i dansk film er tilbage. Med sin seneste film Slip hestene løs dykker Erik Clausen ned i ensomheden, ser på sammenholdet og udfordrer det frygtsomme i et kvarter i København. CinemaZone.dk har talt med ham og filmens kvindelige hovedperson Marianne Frost.


Vinduespudseren i centrum
Om baggrunden for filmen beretter Erik Clausen:
”Filmen startede egentlig med som arbejdstitel at hedde "København". Men så efterhånden så kom menneskene mere i forgrunden i forhold til byen. Ideen opstod med, at jeg gerne ville lave noget, hvor byen København spillede en stor rolle. Noget, hvor vi kunne færdes på gaden og filme havnen, broerne og Tivoli og så bruge det som en scene for en historie.
Samtidig synes jeg, at det er fascinerende, at man kan klare sig uden uddannelse i et land, hvor man har det, og ikke mindst eksamener og succes, nærmest som en religion. Og det kan blandt andet vinduespudseren.
Så jeg tænkte, nu kombinerer jeg København med en vinduespudser og så med, at jeg gerne ville finde ud af, hvordan det kan lade sige gøre, at der er så mange ensomme og frygtsomme mennesker i et land, så rigt som Danmark.”

Autenticitet på gadeplan
I filmen, kan man opleve Elith ’Nulle’ Nykjær og Bjarne Henriksen, der ikke sjældent slår en sludder af med vinduespudseren Bent A. der spilles af Clausen selv.
Hvad gør du specielt for at få det til at se så virkeligt ud, som det gør?
”Det, jeg laver med Nulle, er vel nok noget af det bedste, jeg nogensinde har lavet. Og med Bjarne også. Bjarne er lidt fra landet i det der bykvarter, og vi griner lidt af ham, selvom han så i virkeligheden viser sig at være skide snu og render og laver ’dirty buisness’.
Jeg kan godt lide, at de personer jeg laver i filmen ikke er papfigurer, og det er sgu svært at få filmet og klippet. Film er jo et meget teknisk og mekanisk medie. Det er svært at få bevaret den der fornemmelse af blod, sved og tårer, som der er over mennesker.”


Pagt med publikum
Clausen fortsætter: ”Altså, der er mange film, der er gode, men du bliver ikke så bevæget af dem, fordi personerne deroppe på lærredet er lidt for papagtige. Det jeg godt kan lide ved europæisk film og mange danske film, er, at man knokler for at bevare, at det er levende mennesker det handler om. At det kunne være nogen du mødte i bussen eller på arbejdet. For eksempel synes jeg, at amerikanske film distancerer sig helt, når du for eksempel kan se Robert Redford langt ude på prærien med nyfriseret hår og pressefolder i skjorten. Jeg prøver at tilstræbe en autenticitet og en stemning af virkelighed i min film, selvom det er et eventyr. Og når man så har opbygget sådan en pagt med publikum, så kan man faktisk tillade sig alt. Så kan man også tillade at Bent A. pludselig står i en teatralsk lyssætning nede i en gade og synger opera. Det hører med til eventyret, uden at det er latterligt eller pinligt. Og når man har bygget stemningen op, så det bliver en del af det univers, som filmen er.”

Med åbne øjne
Hvad inspirerer du dig af til historierne?
Jeg er ikke så inspireret af andre film. Det er heller ikke er min opgave. Jeg er inspireret af selve, ja, livet lyder så patetisk, men jeg bliver inspireret af at gå ud i den vide verden og se, hvad der foregår. Jeg har meget nemt ved at komme i kontakt med folk. Folk synes de kender mig, så de fortæller alt. Og det giver mig et utroligt stort privilegium, at jeg bærer rundt på så mange historier, muligheder og replikker, som jeg kan bruge, både når jeg skriver sange og når jeg skriver filmmanuskripter. Og jeg kan konstatere, at et hvilket som helst menneske, som måske af systemet er problematiseret og bliver omtalt som et eller andet omvandrende socialt nederlag; at når jeg hører på dem, så hører jeg et menneske med drømme, stolthed og værdighed. Og jeg lader mig inspirere af mange af de ting, der sker i virkeligheden. Det er bare om at holde øjnene åbne. Så sætter jeg det sammen til et manuskript og bygger nogen karakterer op.

Workshop
Selvom om Erik Clausen både er manuskriptforfatter, instruktør, medproducent og hovedrolleindehaver, så er der masser af plads til gode ideer fra alle på holdet. Han forklarer: ”Når jeg på et tidspunkt har fundet skuespillerne, bygger vi videre på karaktererne i fællesskab. Når jeg laver en film, så er det en workshop. Meget udvikler sig under optagelserne. Jeg har ikke behov for at løbe rundt og te mig som en Napoleon eller lignende. Alle bidrager med gode idéer. Lige fra rengøringspigen til produktionslederen og administrationen. Men det er mig, der bestemmer, om ideerne skal bruges. Jeg har hele filmen inde i hovedet, og dem jeg arbejder med, de har deres del.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Rasmus Rosengren
11-1-2005 18:07
Hej Christina. Ja jeg har selv filmen på DVD nu. Den er jo endnu bedre. Hvad bliver det næste mesterværk?

De bedste hilsner,

Rasmus Rosengren

Christina Munk
12-8-2003 13:33
Kære Rasmus,
har du hørt at der kommer en ny film af Erik Clausen om nogle måneder. Den hedder kommer til at hedde 'Villa Paranoia' i den medvirker Sonja Richter, Sisse Babet Knudsen samt Frits Helmuth.

Rasmus Rosengren
16-5-2003 23:06
Slip Hestene Løs er et mesterværk.
Lige nu sidder jeg og er i færd med at skrive danskopgaven til gymnasiet (Aalborghus) og jeg analysere filmen. Den siger så meget om hvor lidt vi kender vores næste og at det en gang i mellem er klogt at lytte til helt nye mennesker. Jeg elsker den film! TAK Erik! Knus Rasmus Rosengren, Aalborg.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet CinemaZone.dk fylder 10 år:
 
Peter Jackson: Fra splatterkonge til Ringenes herre
Monty Python's Flying Circus
Nattens børn
Cannes '04: Konkurrencen i sin sidste fase
Frank Miller og de beskidte riddere
Bangkok International Film Festival 2006 - Part I
Kunsten at spille med musklerne del I - Interviews med Snyder, Butler & Co.
Berlinale '08: 1. dag
CPH:PIX: Nyt fra festivalen

Quiz
Hvad gjorde Harvey Keitel efter at have læst manuskriptet til Tony Buis vietnamesiske Tre årstider?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google