CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
IDFA 2003

Der er tre konkurrenceprogrammer samt en publikumspris.

Joris Ivens Competition
21 lange dokumentarfilm (over 60 minutter) kæmper om prisen, der uddeles af en international jury og består af 12.500 euro og en skulptur.
Juryen består af: Peter Mettler (Schweitz), Joyce Roodnat (Holland), Bob Connolly (Australien), Monika Treut (Tyskland) og Roberto Berliner (Brasilien).

Silver Wolf Competition
20 korte dokumentarfilm kæmper om prisen, der er på 10.000 euro og en visning på den hollandske public service-station NPS.
Juryen består af: Luciano Rigolini (Italien), Carel Kuyl (Tjekkiet), Peter Forgàcs (Ungarn), Jay Rosenblatt (USA) og Rudy Buttignol (Canada).

First Appearance
20 debuterende instruktører kæmper om en pris på 2.500 euro.
Juryen består af: Karin Wolfs (Holland), Leslie Felperin (England), Flávia de la Fuente (Argentina), Annette Willis (Australien) og Michel Euvrard (Canada).

Læs også...
Nyheder:
15-10-04:
cph:dox-programmet er på gaden
19-02-04:
Foghs spindoktor i Cinemateket
23-12-03:
Cinemateket i januar
 
Artikler:
27-11-03:
IDFA 2003: De Fem Benspænd populær i Amsterdam
21-11-03:
IDFA 2003: Dokumentarfilm i Amsterdam
 
IDFA 2003: Klovnedrama med tragiske undertoner
 
 
Skrevet den 24/11-2003 af Sune Blicher
 
 
Mens sidste års store publikums favorit var Michael Moores Bowling for Columbine, har åbningsweekenden også igen i år budt på et par stærke, amerikanske dokumentarfilm.

Billede fra Capturing the Friedmans
Copyright:
IDFA
Den kendte hemmelighed
Åbningsfilmen Capturing the Friedmans af Andrew Jarecki startede som en mindre anlagt dokumentarfilm om fødselsdagsklovne i New York; det viste sig imidlertid snart, at en hel anden historie skulle fortælles - nemlig den om familien Friedman: en chokerende historie om pædofil, misbrug af små drenge, en tvivlsom retssag og en familie, der desperat forsøger at holde sammmen.
Filmen er stramt konstrueret af gammelt 8 mm filmmateriale, nyere ‘home movies’ lavet af familien selv, interviews med familiemedlemmer og ikke mindst en lang række samtaler med folk, der alle synes at kende sandheden om famlien.
Men filmen kommer ikke med nogen endegyldig facitliste – den stiller faktisk flere spørgsmål end den besvarer. Måske derfor er Capturing the Friedmans fået så enorm omtale i USA – den har indspillet for millioner amerikanske dollars og er allerede solgt til en lang række europæiske lande.

På gårsdagens ‘Talk of the day’ benyttede instruktøren Andrew Jarecki flere lejligheder til at reklame for den kommende DVD-udgivelse af filmen; formatet vil uden tvivl få større og større betydning for dokumentarister - ikke bare som en potentiel kommerciel indtægtskilde, men også som yderligere mulighed for at forklare og kaste lyd over virkeligheden. DVD-udgivelsen af Capturing the Friedmans skulle således indeholde op til 3 timers ekstramateriale, der for alvor kan hjælpe os til bunds i de mange uopklarede spørgsmål. DVD-udgivelsen er endnu ikke klar – men forhåbenlig vil danske biografgængere inden da få mulighed for at se filmen på det store lærred...

En tidlig favorit
Weekenden bød på flere positive overraskelser, specielt de amerikanske film synes at stå stærkt på årets IDFA. På festivalens liste over aktuelle publikumsfavoritter finder man bl.a. Long Gone: en film om hjemløse og eventyrere, der krydser det nordamerikanske kontinent i tomme togvogne på de store industritog.
Den melankolske grundtone anslås på lydsiden af selveste Tom Waits og Kathleen Brennan. Filmen vises i konkurrenceprogrammet ‘First Appearance’, hvor den på nuværende tidspunkt er bedste bud på en IDFA-vinder.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  UdskrivQuiz
Hvem filmatiserede i 1991 Stefan Zweigs roman 'Homo Faber' under titlen Voyager med Sam Shepard og Julie Delpy i hovedrollerne?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google