CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Guldfeber

Karakter
Fem ud af seks stjerner.

Censur
Tilladt for alle

Længde
69 min. - forlænget udgave 96 min.

Trivia
Scenen med de dansende brød var så populær, at mange biografer stoppede filmen, spolede tilbage og spillede sekvensen én gang til.

Filmen blev i 1992 udvalgt af The National Film Preservation Board til at optræde i National Film Registry - en samling af bevaringsværdige, amerikanske film.
Moderne tider

Karakter
Seks ud af seks stjerner

Censur
Tilladt for alle

Længde
83 min.

Trivia
Dette er sidste gang Chaplins Vagabond-figur havde en hovedrolle på film. Figuren optræder bl.a. også i Diktatoren.

Den kendte og elskede sang "Smile" er skrevet af Charles Chaplin til Moderne tider.

Også Moderne tider blev i 1992 udvalgt af The National Film Preservation Board til at optræde i National Film Registry.
Læs også...
Anmeldelser:
19-05-04:
Moderne tider
 
Artikler:
26-03-04:
Chaplin i andre roller
05-03-04:
Barndommen og storbyens lys
 
Chaplin i et nyt årtusinde
 
 
Skrevet den 21/1-2004 af Peter Jonas Thiesen
 
 
I et samarbejde mellem Warner Bros. og det franske MK2 Éditions udkommer i denne tid en hel række dvd-udgaver af de mest betydningsfulde af Charles Chaplins spillefilm.


Copyright:
Sandrew Metronome
Der er tale om helt nye digitalt restaurerede udgaver af de gamle film plus en bonus-dvd med ekstramateriale til hver enkelt udgivelse. De første to Guldfeber fra 1925 og Moderne tider fra 1936 kom på gaden i Danmark i løbet november 2003 og i december fulgte så Diktatoren fra 1940 og Rampelys fra 1952. De fire film, der spænder over næsten tredive års filmhistorie, giver et godt indblik i den udvikling, som Chaplin gennemgik fra udgangspunktet som den evige vagabond over parodien på Hitler i Diktatoren, frem til den eftertænksomme klovn i Rampelys, der gør status over livet som artist.

Vagabonden på højdepunktet
Med Guldfeber fra 1925 skabte Chaplin sin hidtil mest ambitiøse film. Der er tale om en fabulerende fortælling, der udspiller sig blandt guldgraverne i attenhundredetallets Alaska. Vagabond-figuren bliver lidt tilfældigt til hovedperson i et drama om det helt store guldfund, samtidig med at han forsøger at gøre indtryk på en smuk danserinde. I filmen finder man flere af Chaplins mest berømmede scener, blandt andet dansen med brødene på gafler og den halsbrækkende scene, hvor vagabondens guldgraverhytte står og vipper på kanten af en afgrund. På bonus-dvd'en er den originale udgave af filmen fra 1925 blevet restaureret og selvom den officielle 1942-version, Chaplin selv efterredigerede og indtalte lydspor på, er mere stramt komponeret er det interessant at få den originale film at se i sin fulde længde.


Copyright:
Sandrew Metronome
Vagabonden som socialist?
I Moderne tider fra 1936 er det endnu engang Vagabondfiguren, der er hovedperson. Filmen, der var Chaplins forsvar for den humanistiske dimension i den moderne industrialiserede verden, blev af hans kritikere opfattet som en sympatitilkendegivelse overfor den internationale socialisme. Når man gennemser filmen, er det imidlertid svært at se den som andet end et udtryk for Chaplins dybe forståelse for den menneskelighed, der er til stede på samfundets bund. Filmens tempo er højere end i Guldfeber, og selve kompositionen virker mere stram og sammenhængende. På ekstramaterialet er der en lille reklamefilm fra Ford-koncernen, der muligvis har inspireret Chaplin til de kendte scener på fabrikken med tandhjul og samlebåndsarbejdet. En anden inspiration, der nok har gjort sig gældende, er Fritz Langs Metropolis fra 1926, hvilket de to filmfolk Luc Dardenne og Jean-Pierre Dardenne da også gør opmærksom på i en lille kommentarstrimmel, der følger med på ekstramaterialet.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (5 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Martin C
1-4-2004 21:10
Huh?

hallo
1-4-2004 13:28
i er så dumme

haha
1-4-2004 13:27
fordårligt

Bøffen
4-3-2004 13:52
Bøffen har haft kendskab til dette længe, og må indrømme at skuffelsen er stor! DVD-materialet er så tyndt som Bøffen er saftig! Tak!


Bøffen

Johnny Byronic
27-2-2004 05:25
Endelig skete det!Tak til Warner Bros.Men Dardenne-kommentarerne er ligegyldige.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet The Chaplin Collection:
 
Chaplin i andre roller
Barndommen og storbyens lys

Quiz
I hvilken film hører man følgende citat:

"This is gonna be fun. We can stay up late, swap manly stories, and in the morning.... I'm making wafles!"
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google