CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Copyright:
Deutsches Filminstitut
 
Mere info
Filmene vises i Cinemateket på følgende tidspunkter

Magnificent Obsession
27/3 kl. 21:45
31/3 kl. 16:45


All That Heaven Allows
26/3 kl. 16:30
30/3 kl. 19:15


Written on the Wind
28/3 kl. 19:00
30/3 kl. 16:45
Filmografi for Sirk (i udvalg)

Zu neuen Ufern (1937)
Hitler’s Madman (1943)
Summer Storm (1944)
A Scandal in Paris (1946)
Has Anybody Seen My Gal (1952)
Magnificent Obsession (1954)
All That Heaven Allows (1955)
Written on the Wind (1956)
The Tarnished Angels (1958)
A Time to Love and a Time to Die (1958)
Imitation of Love (1959)Læs også...
Nyheder:
05-04-04:
Natfilm 2004: Publikum vil ha' Metallica!
08-03-04:
NatFilm-programmet på gaden
20-01-04:
Rock Hudson er NatFilmstjerne 2004
 
Anmeldelser:
14-07-03:
Far From Heaven
 
Artikler:
14-04-04:
70erne genskabt
22-03-04:
Natfilm '04: Rock Hudson
 
Natfilm '04: Melodramaets mester
 
Da Todd Haynes’ film Far From Heaven med Julianne Moore som forstadsfrue fra 50’erne hvis perfekte overfladeliv går i opløsning, kom frem i 2002, dukkede et navn frem af årtiers glemsel: Douglas Sirk, der i 1950’erne instruerede en række farvestrålende melodramaer som vandt enorm popularitet. Haynes’ film var en hyldest til og opdatering af Sirks arbejde. Men hvem var egentlig denne i dag næsten glemte instruktør?
 
Skrevet den 30/3-2004 af Via Christensen
 
 
Douglas Sirk blev født i Hamburg af danske forældre i 1897 og voksede op i Tyskland, hvor han skrev dramaer og virkede som teaterinstruktør, primært af klassiske teaterstykker. Da nazikulturen begyndte at trænge ind i den tyske teaterverden, bevægede Detlef Sierck, som han dengang hed, sig over i filmbranchen. I 1937 emigrerede Sirk til Amerika. De første år var vanskelige og Sirk mødte kritik for sine films trivielle indhold, men i 1950’erne fik han succes med en række stilistisk stærke film som fik enorm succes hos publikum. I mættede farver og en udpræget kunstig æstetik, og ledsaget af brusende musik, beretter han om store følelser, dramatiske begivenheder og uløselige dilemmaer

Hjernekirurg Hudson og patient Wyman – kan han kurere hendes blindhed, som han selv har forskyldt? Fra Magnificent Obsession (1954).
Copyright:
Natfilm Festivalen
Sirk-perler i Cinemateket
På Natfilmfestivalen viser Cinemateket tre film af Douglas Sirk, nemlig Magnificent Obsession fra 1954, All That Heaven Allows fra 1955 og Written on the Wind fra 1956.
Plottet i Magnificent Obsession er kompliceret nok til at kunne danne udgangspunkt for en hel tv-serie. Den egocentriske playboy Bob Merrick, spillet af Rock Hudson, er indirekte skyld i en filantropisk læges død, og i et forsøg på at bede om tilgivelse hos hans enke Helen (Jane Wyman), som han imellemtiden også er blevet betaget af, forårsager han endnu et uheld som medfører at hun bliver blind! Det synes nu helt umuligt at opnå hendes gunst, men heldigvis er der råd at hente hos lægens gamle ven, maleren Edward, som fodrer Merrick med en tvivlsom filosofi om at finde sine indre ressourcer via godgørenhed …
Og nu tager Sirk sit publikum med på de mest utrolige om- og afveje og garnerer med genkendelsesscener, afskedsbreve, violiner og englekor, og Europarejse med indlagt folkefest i nationaldragter. Men filmen er trods alt et æstetisk studie værd. Den er filmet i Technicolor af Sirks foretrukne fotograf Russell Metty (Oscarvinder for Spartacus), og Jane Wyman blev Oscarnomineret for sin rolle i filmen.
Det er sjovt at tænke på at både Rock Hudson og Jane Wyman senere i deres karriere faktisk dukkede i de tv-serier, som er tydelige ”efterkommere” af Sirks melodramaer. Hudson i Dollars, og Wyman i en hovedrolle i Falcon Crest.

All That Heaven Allows
Allerede fra åbningsscenen i All That Heaven Allows er det nemt at se hvordan Sirks farvevalg og glidende kameraføring inspirerede Todd Haynes, som i Far From Heaven genskabte hele atmosfæren fra All That Heaven Allows ned til mindste detalje. Farvevalget med mættede 50’er-kulører, store biler, brusende new wave-skørter og underskønne efterårstræer mod blå himmel er en direkte, og helt bevidst efterligning af All That Heaven Allows. Og historierne er også helt parallelle.
Hovedpersonen i All That Heaven Allows er den velhavende enke Cary, der spilles af Jane Wyman. Hun indleder et forhold til sin 15 år yngre gartner Ron (Rock Hudson), en naturens søn, som har en planteskole, bor i en malerisk gammel mølle og er ven med skovens dyr! Hans vennekreds, som tydeligvis tilhører et lavere socialt lag end Carys, omfatter både indvandrere og særlinge som fx en fugletosset gammeljomfru, og de holder livsglade selskaber hvor der synges, danses og les. Men det pæne lilleby-borgerskab som Cary tilhører, kan ikke tolerere at hun gifter sig med en laverestående mand (den sociale forskel er i deres øjne tilsyneladende en større forbrydelse end aldersforskellen). Selv Carys egne halvvoksne børn vender sig fra hende da hun præsenterer dem for sin nye tilkommende. Situationen tilspidser sig kort og godt, og konflikten synes umulig at løse.
Den oplagte sammenligning mellem All That Heaven Allows og gendigtningen Far From Heaven viser imidlertid en tydelig forskel. For mens Sirk klart vælger side: Rock Hudsons lystige bohemevenner er så meget mere ægte og altomfavnende end Jane Wymans snerpede bedsteborgerskab – så lader Haynes faktisk gartnerens miljø være ligeså fordomsfuldt som forstadfruens. Måske går den hårfine grænse mellem det trivielle og det seriøse netop her.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet NatFilm '04:
 
70erne genskabt
Natfilm 2004: Publikum vil ha' Metallica!
Natfilm '04: Kritikerprisen
Natfilm '04: Interview med Jan Krüger
NatFilm ’04: Musik i natten
Natfilm '04: Interview med Christian Petzold
Natfilm '04: Made in German
Natfilm '04: Made in British
Tom Ripleys spil
NatFilm'04 Christian Petzold – store emner, små midler
Natfilm '04: Rock Hudson
15 års NatFilm – interview med Kim Foss
NatFilm-programmet på gaden
Kitano launcher NatFilm ´04
Rock Hudson er NatFilmstjerne 2004

Quiz
Hvilken filmfigur er Paul Newman blevet Oscar-nomineret for to gange?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google