CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Læs også...
Nyheder:
05-04-04:
Natfilm 2004: Publikum vil ha' Metallica!
 
Artikler:
14-04-04:
70erne genskabt
 
Natfilm '04: Interview med Jan Krüger
 
Et lille kamera og et lille hold
- en samtale med Jan Krüger om En route
 
Skrevet den 3/4-2004 af Christian Hansen
 
 
Filmen var egentlig ”bare” et arbejde for en tysk TV-station. Men nogen (bl.a. Rotterdam Film Festival og NatFilm Festivalen) besluttede, at give den en chance på det store lærred. Filmens instruktør Jan Krüger er født i 1973. Han har gået på filmskole i Køln. Hans afgangsfilm herfra, Freunde, modtog flere priser. Det banede vejen for spillefilmsdebuten En route (Unterwegs, 2004).

Filmen er et stemningsmættet og lavmælt trekantsdrama fra det tyske sommerland. Hovedpersonerne Benni og Sandra er sidst i tyverne. På en campingferie med Sandras datter Jule møder de den yngre Marco. De bliver gode venner og rejser sammen ud til havet. Den dvaske feriestemning bliver, som filmen skrider frem, en rammende billedliggørelse af personernes stilstand, rådvildhed og frustration. Krüger fanger denne stille desperation i en række finfølte scener.
Filmen lever i høj grad i kraft af den smukke, tavse, uudgrundelige og fascinerende Sandra og hendes intelligente datter. Men osse handlingsmanden Benni og drømmeren Marco er utilregnelige nok til at gøre filmen uforudsigelig. Stemningen er hele tiden spændt og derfor hører vi efter – osse i de tilsyneladende stillestående scener, hvor de fire personer bare er sammen i sommerlandet.
En route er blevet sammenlignet med Roman Polanskis Kniven i vandet (1962), men er i mine øjne mere livsbekræftende, optimistisk og mindre skæbnesvanger i sin grundtone. Jan Krüger har utvivlsomt hørt denne sammenligning før. Jeg starter derfor et andet sted, da jeg møder ham på et hotel i indre København.

Hvor fik du idéen til manuskriptet fra?
"Jeg tror allerede jeg fra første skrivefase af ville lave en roadmovie. Jeg tænkte, at de skiftende omgivelser, rejsen, ville give en frihed. Jeg ville ikke skrive en film, hvor alting var fastlagt på forhånd og under kontrol. Jeg kan godt lide udfordringen i, at ting bare sker, at de ikke er helt under kontrol. Det var osse sådan jeg ville filme, med et lille kamera og et lille hold. Jeg ville ikke konstruere virkeligheden, men hellere se, hvad vi fandt undervejs."

Den geografiske rejse personerne foretager er interessant. Sandra og Benni rejser fra et velkendt miljø til Polen, hvor de ikke kender nogen eller forstår sproget. Hvorfor flyttede du personerne til Polen?
"Jeg var i Polen for første gang mens jeg skrev på manuskriptet. Jeg ville gerne have skuespillerne til at føle det samme, som jeg følte på denne tur. Følelsen af, at tage et sted hen, ikke særlig langt væk eller særlig eksotisk, men alligevel et lidt anderledes sted, hvor man ikke ved, hvad der venter en. Tyskland ligger lige ved siden af Polen, men næsten ingen tager derhen. Det er en hvid plet på kortet for mange mennesker, og det var det osse for mig, før jeg skrev manuskriptet.
Jeg kan godt lide idéen om en lille familie i et fremmed land, hvor ingen af dem forstår sproget - eller i det mindste næsten ingen af dem. Det tvinger dem tættere sammen. De har kun hinanden og må derfor forholde sig til hinanden. De har ikke andre at henvende sig til. Det var den første idé, min første tanke vedrørende filmen"
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet NatFilm '04:
 
70erne genskabt
Natfilm 2004: Publikum vil ha' Metallica!
Natfilm '04: Kritikerprisen
Natfilm '04: Melodramaets mester
NatFilm ’04: Musik i natten
Natfilm '04: Interview med Christian Petzold
Natfilm '04: Made in German
Natfilm '04: Made in British
Tom Ripleys spil
NatFilm'04 Christian Petzold – store emner, små midler
Natfilm '04: Rock Hudson
15 års NatFilm – interview med Kim Foss
NatFilm-programmet på gaden
Kitano launcher NatFilm ´04
Rock Hudson er NatFilmstjerne 2004

Quiz
Svenske Jonas Åkerlunds spillefilmsdebut er allerede optaget i Guinness Rekordbog som den film med det største antal klip. Men hvor mange er der?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google