CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Michael Moore har tidligere vundet en pris på Cannes-festivalen.
Det skete i 2002 da han vandt 55th Anniversary Prize med filmen Bowling for Columbine.
En film der samme år blev belønnet med en Oscar for bedste dokumentar.

Udover denne film, og naturligvis Fahrenheit 9/11 har Michael Moore lavet følgende film:

Roger & Me (1989)

Pets or meat (1992)

Canadian Bacon (1995)

The Big One (1998)

Links
Cannes-festivalen

Læs også...
Nyheder:
14-12-04:
Robert-dysten 2005 er åbnet
15-10-04:
cph:dox-programmet er på gaden
07-07-04:
Michael Moores ufrivillige velgørenhed
23-06-04:
Fransk alternativ til Moores Bush-film
03-06-04:
Moores varme film finder sin distributør
23-05-04:
Cannes '04: Guld-palmen til Michael Moore
13-05-04:
Moores 9/11-film købes tilbage
06-05-04:
Moore og censuren
 
Anmeldelser:
29-07-03:
Bowling for Columbine
 
Artikler:
17-05-04:
Cannes '04: Stor, lille film
17-05-04:
Cannes '04: Shrek på den røde løber
14-05-04:
Cannes '04: Kusturicas fantastiske fabel
13-05-04:
Cannes '04: Brad Pitt i fastelavnstøj
12-05-04:
Cannes '04: Det store cirkus
 
Cannes '04: Sprængfarlig film
 
Den amerikanske instruktør Michael Moore var rørt til tårer, da han modtog 15 minutters stående ovation for hans nyeste dokumentarfilm Fahrenheit 9/11 ved gallavisningen i Cannes i dag.
 
Skrevet den 18/5-2004 af Martin Pedersen
 
 
Fahrenheit 9/11 har været den mest hypede film på årets Cannes-festival. Senest ville Disney ikke lade deres underselskab Miramax distribuere den i USA, og tidligere trak Mel Gibsons selskab, Icon, sig fra en kontrakt, da Gibson efter en opringning "ikke skulle regne med at blive indbudt til Det Hvide Hus igen, hvis han financerede filmen". Alt tyder dog på, at filmen nok skal få premiere, og efter at havde set filmen er der ingen tvivl om, at de bekymringer, der har været fra Bush-tilhængernes side, har været velbegrundet. Den er ét langt angreb på den pressede Bush-administration. Flere peger på, at den kan være med til at vælte præsidenten ved efterårets valg.

Michael Moore har været ude med kameraet igen. Denne gang med anti-Bush-filmen Fahrenheit 9/11 som resultat. Filmen blev modtaget med stående ovation i Cannes.

Copyright:
Sandrew Metronome
Moores dagsorden
Filmen beskriver forløbet fra Bush’ (ulovlige?) valgsejr i 2000, over terrorangrebet 11. september til krigen i Irak. For folk, der har fulgt med i de sidste fire års udenlandspolitik, bringer filmen sådan set intet nyt frem i solen. Spørgsmålene er velkendte: Hvorfor var et af de eneste fly, der fik lov at flyve i dagene efter 11. september fyldt med medlemmer af Bin Laden-familien? Hvorfor slettede man pludselig oplysninger om forretningsforbindelser mellem højtstående Saudiarabere og præsident Bush? Hvorfor angriber man et land, der aldrig har angrebet USA eller truet med det? Hvorfor har kun et kongresmedlem en søn med i krigen? Osv. osv. Det er velkendte og ofte (i europæiske medier) diskuterede spørgsmål, men aldrig er de blevet præsenteret på så bittersød, grotesk og underholdende måde. Især det sidste er det, der kan få den amerikanske middelklasse ind og se filmen. Dem, der bliver tungen på vægtskålen ved næste præsidentvalg, og det er ingen tvivl om, at det er Moores mål med filmen. Kort og godt at vælte George Bush.

Terrortrussel en illusion
Terrortruslen har ifølge instruktøren aldrig været reel. Den er blevet skabt af mediefolk og har det ene formål at så frygt i befolkningen. Med en skræmt befolkning kan man nemlig komme igennem med det meste - også en krig, der i virkeligheden har været planlagt for længe siden. Terrorangrebet på WTC var blot den begrundelse Bush og hans folk ventede på.

Dør på en løgn
I Michael Moore [II]s jagt på sandheden kommer vi vidt omkring. På golfferie med Bush, hjem til familien, der mistede en søn i krigen; til Irak og følger amerikanske soldater, der lytter til rockmusik, mens de er i kamp - "Burn motherfucker". Vi kommer også med to militærfolk på hvervekampagne uden foran de fattiges storcenter, hvor de hverver folk fra det underamerika, der udgør størstedelen af den amerikanske hær, alene fordi det er deres eneste jobmulighed. Moore har intet ondt ord om de mange unge soldater. De er klar til at kæmpe for deres værdier. Problemet er, at de er sendt til Irak på en løgn, og hvad de i virkeligheden kæmper for er nye oliemarkeder for multinationale selskaber.

Pauseklovnen Bush
Skillelinjen mellem fiktion og fakta er stort set ikke eksisterende. Dokumentarfilm bruger løs af greb fra fiktionsfilmen, og Moore er ingen undtagelse. Tværtimod. Moore er som få dokumentarister i den grad manipulerende i sine film. Fahrenheit 9/11 er på samme måde, men også overraskende veldokumenteret. Klipperne har især guffet i sig, og ofte i filmen er Bush uheldige udtalelser klippet ind, så de virker ekstra idiotiske. Bush er fremstillet udelukkende som en snotdum, latterlig cowboy. Man kan spørge om det er ok, og om det udover at være hylende morsomt er vigtigt. Svaret herfra er JA.

Filmen vil chokere
Filmen er i sig selv ikke nuanceret, men den er et modstykke til en ensidig amerikansk nyhedsdækning, der især har eksisteret efter 11. september. Først for nylig med de offentliggjorte billeder af fangetortur er de amerikanske medier begyndt at vågne op. Fahrenheit 9/11 vil efter Moores udsagn komme som et chok for amerikanerne, og med hensyn til afsløringerne om torturen, havde Moore denne kommenter, "tak gud for at det sker nu. I Vietnam gik der flere år inden sandheden kom frem. I Irak gik der trods alt kun måneder. Hvordan kunne man forvente andet. Når man vinder et valg på en løgn, starter en krig på en løgn. Umoral avler umoral."

Fahrenheit 9/11 får dansk premiere den 6. august.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (7 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
HeavenZanny
24-5-2004 14:45
Det største problem i mine øjne, er at nogle amerikanere simpelthen er så latterligt uvidende omkring den verden, de selv lever i - så de tror mere eller mindre blindt på medierne - om det så er Bush eller Moore der trækker i trådene, det kan såmænd næsten være lige slemt... :)

C-kay
24-5-2004 00:01
Jeg mener helt klart at Bush administrationen må være bange for NOGET siden de har gjort alt for at forhindre filmen i at komme ud.
Godt vi har folk som Mr. Moore til at skabe modvægt til Bush-folkene og de hemmelighedskræmmerier som ALLE ved går for sig over there...

Tillykke med Palmen!
*Gnækgnæk*

Waxfinger
23-5-2004 11:38
Skulle man ikke være klar over det så har Michael Moore nu vundet de eftertragtede palmer med sin Bush-kritik Fahrenheit 9/11. I en endnu bedre nyhed vandt Chan Wook-Park's suveræne Old Boy Grand Prix prisen. Bedste skuespiller gik til Yagura Yuui, en 14 årig japansk skuespiller, for sin præstation i filmen Nobody Knows. Bedste skuespillerinde gik til Maggie Cheung for enken der forsøger at komme af med sit stofmisbrug i Oliver Assaya's Clean. Instruktør prisen gik til Tony Gatlif for hans film Exiles, og manuskript prisen gik til Look At Me som er blevet rost til skyerne i hele Cannes forløbet. Ydermere vandt Irma P. Hall juryens pris for hendes rolle i Coen brødrendes The Ladykillers. Til sidst vandt Tropical Malady og Moolade også priser....og det var så det!

Else
23-5-2004 06:44
Det gode ved Moore - i modsætning il fx Bush administrationen - er at han manipulerer tydeligt.

Kim
18-5-2004 14:55
Moore er et gevaldigt frisk pust fra den amerikanske sendeflade - at Bush-administrationen forsøger at forhindre hans film at komme ud, gør det jo blot værre for dem selv ... dels fordi det vækker folks appetit mere og dels fordi man bliver anledt til at tro, at filmen fortæller et par sandheder, som ingen i regeringen ønsker skal komme for dagens lys.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Fahrenheit 9/11:
 
Fahrenheit 9/11
Cannes '04: Guld-palmen til Michael Moore
Roger & Me
Bowling for Columbine
Box Office – uge 26: Fahrenheit fylder biograferne
Michael Moores ufrivillige velgørenhed

Quiz
Fra hvilken film stammer følgende citat:

“You're not the boss of me, Jack! You're not the king of Dirk! I'm the boss of me! I'm the king of me. I'm Dirk Diggler! I'm the star! It's my big dick and I say when we roll!”
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google