CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
I år er der ingen danske film med i hovedkonkurencen, men ellers har danske film en lang tradition for deltagelse i konkurrencen om Europa fornemmeste filmpris.

Guldpalmer til danske film:
1988: Pelle erobreren
1992: Den goda viljan
- Bille August instruerede, men filmen er svensk produceret)
2000: Dancer in the Dark

Juryens Grand Prix:
1946: De Røde Enge
1996: Breaking the Waves

Juryens pris:
1998: Festen
1991: Europa

Teknisk pris:
1967: Den Røde Kappe
1984: The Element of Crime
1991 : Europa

Links
Cannes-festivalen

Læs også...
Nyheder:
25-07-05:
Emir Kusturica åbner CIFF
25-02-05:
Star Wars bliver åbningsfilm i Cannes
23-05-04:
Cannes '04: Guld-palmen til Michael Moore
18-05-04:
Tarantino kværner videre
14-05-04:
Godard og Gallo håner Kusturica
06-05-04:
Flere bøger om Trier
26-04-04:
Tarantino finder en Vega-udvej
23-04-04:
Cannes 2004 i stærk opstilling
29-03-04:
Box Office uge 13 – Scooby vinder
27-09-02:
Ladykiller Hanks
 
Anmeldelser:
05-02-07:
Livet er et mirakel
09-09-05:
Livet er et mirakel
27-10-04:
The Ladykillers
 
Artikler:
19-05-04:
Cannes '04: Brasiliensk roadmovie om Che Guevara
14-05-04:
Cannes '04: Kusturicas fantastiske fabel
13-05-04:
Cannes '04: Brad Pitt i fastelavnstøj
12-05-04:
Cannes '04: Det store cirkus
 
Cannes '04: Konkurrencen i sin sidste fase
 
Det hele blev skudt i gang sidste onsdag, og biograferne i Cannes har lige siden kørt film nonstop. Over halvdelen af konkurencefilmene er nu blevet vist, og CinemaZone.dk gør status over, hvem der har chancen for at vinde de eftertragtede palmer.
 
Skrevet den 19/5-2004 af Martin Pedersen
 
 
Hvem der vinder de gyldne palmer på Cannes Film Festival har før vist sig at være en umulig ting at spå om. Sidste år blev Lars von Triers Dogville totalt forbigået, selvom mange kritikere pegede på den som favorit. På samme måde kan en vurdering i år til slut vise sig at falde helt udenfor. Vi vover dog forsøget.

Delte meninger om Kusturica
Emir Kusturicas film Life is a Miracle er en af dem, der ihvertfald har en chance. Filmen har muligvis delt vandene og mange ser hans hysteriske filmkunst som anstrengende. Kritikken går også på at instruktøren i virkeligheden laver de samme film og burde forny sig. Det er én holdning, men ligeså mange har den modsatte, og bare det faktum at Kusturica har vundet De Gyldne Palmer to gange tidligere, gør at man ikke kan afskrive ham.

Asiaterne
En 'dark horse' finder man i den japanske Nobody Knows. Den fint skildret fortælling om fire søskendes overlevelse, efter deres mor har forladt dem, har ramt mange anmeldere i hjertet. Filmen har fået gode anmeldelser over stort set hele linjen, og instruktøren Kora-Eda Hirokazu kan være den, der bringer palmerne tilbage til asien efter syv år. Sidste gang De Gyldne Palmer gik til en asiatisk instruktør var i 1997 hvor Shohei Imamura fik den for Ålen
Festivalen har præsenteret hele fem asiatiske film i hovedkonkurencen, og det er også blandt dem man finder årets forløbige bundskraber. Filmen Woman is the future of man fik i går hård medfart, og det internationale filmmagasin Screen kalder det et mysteriem, hvordan den er havnet i konkurenceprogrammet.

Hverdagsdrama storfavorit
Den franske film Look at me er til gengæld en af festivalens mest roste film. Det er et hverdagsdrama, hvor vi følger forskellige skæbner, der ikke kan finde tilfredsstillelse i deres liv. Pigen er for tyk, Forfatteren er ikke succesrig osv. Hvis du synes det lyder banalt havde du det ligesom undertegnede. Den er ikke på en personlig liste over favoritter. Så hellere Kusturicas rabalderfilm eller Moores kontroversielle film Fahrenheit 9/11.

Politik kan blive problem
Sidstnævnte kan blive festivalledelsens achilleshæl. Ledelsen er før blevet beskyldt for at fravælge film, der er for politiske. Det var bl.a. de spekulationer, der ramte Dogvilles palmeforbigåelse. Dogvilles USA-kritik er dog vand i forhold til Fahrenheits ekstreme angreb på den sidende Bushregering. Problemet for ledelsen ville ikke være så stort, hvis filmen ikke pludselig var gået hen og blevet en af de bedst anmeldte film i Cannes. Eksempelvis betegner Weekendavisens Bo Green Jensen filmen som fremragende. Over det meste af linjen har kritikere bøjet sig for den amerikanske provokatør, og var der en publikumspris i Cannes, var der ingen tvivl om hvem den gik til. Folk i Frankrig er vilde med Moore, men ligefrem at belønne ham fra officiel side med gyldne palmer ville være så stort et signal at sende, at det ville få politiske konsekvenser (i hvert fald på det retoriske plan). Moore skal nok regne med en mindre pris. De tør simpelthen ikke – desværre.

Coen-brødre i lavt gear
Dagens (i skrivende stund) senest viste film var Coen-brødrenes film The Ladykillers. Brødrene er hyppige gæster i Cannes og fik i 1991 palmerne for filmen Barton Fink. Dog levede The Ladykillers, der har Tom Hanks i hovedrollen, ikke op til deres tidligere film. Derfor spår vi ingen palmer til de ellers geniale brødre denne gang.

Tarantino bestemmer
Stadig mangler der at blive vist en stor håndfuld film. Blandt dem bl.a Walter Salles film om den unge Che Guevara, The Motorcycle Diaries og Mamorus science fictiontegnefilm Innocense. Alt er altså endnu åbent, og når alt kommer til alt, afhænger det af juryen. En jury der har Quentin Tarantino som formand, og kender man lidt til hans smag for det absurde og groteske, er der måske en ledetråd her. Og så måske alligevel ikke. Alt er gætterier, og vi må under alle omstændigheder vente til lørdag aften, hvor vinderen bliver kåret ved den store afslutningsgalla.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Mitch
3-4-2014 21:26
That's a nicely made answer to a chlgnenailg question

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet CinemaZone.dk fylder 10 år:
 
Interview: Erik Clausen
Peter Jackson: Fra splatterkonge til Ringenes herre
Monty Python's Flying Circus
Nattens børn
Frank Miller og de beskidte riddere
Bangkok International Film Festival 2006 - Part I
Kunsten at spille med musklerne del I - Interviews med Snyder, Butler & Co.
Berlinale '08: 1. dag
CPH:PIX: Nyt fra festivalen

Quiz
Hvad er navnet og racen på Corey Haims hund i Lost Boys?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google