CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
Frederikke AspöckHappy Now er ikke det eneste danske islæt i det officiele program. I den anden kortfilmskonkurrence ’Courts Métrages’ finder man filmen Thinning the head. Instruktøren af den film hedder Rie Rasmussen og er ligeledes dansker. Hvis nogen sidder og tænker Rie Rasmussen er det ikke...Jo det er den danske ’Gucci’-supermodel der har lavet sin første kortfilm. Filmmediet er dog ikke helt nyt for Rie Rasmussen. Hun havde også en rolle i Brian de Palmas Femme Fatale. En ikke så lidt erotisk én efter sigende.

Links
Cannes-festivalen

Læs også...
Nyheder:
22-09-04:
Priser til danske kortfilm
27-07-04:
Klar til kortfilm i Odense
23-05-04:
Cannes '04: Guld-palmen til Michael Moore
21-05-04:
Cannes '04: Førstepris til dansk kortfilm
 
Cannes '04: Frederikke Aspöck - En dansker i vrimlen
 
Cannes Film Festival 2004 vil ikke blive husket som det store dansker-år, men bag en afgangsfilm fra en filmskole i New York finder vi den danske Frederikke Aspöck. Den unge instruktør gav croissenter, og CinemaZone.dk stillede spørgsmål.
 
Skrevet den 20/5-2004 af Martin Pedersen
 
 
Happy Now er Frederikke Aspöcks afgangsfilm fra New York University Tisch School of the Arts. Officielt repræsenterer filmen derfor USA og ikke Danmark, selvom Frederikke Aspöck er pæredansk, og filmen er produceret af Nimbus Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Stillbillede fra Frederikke Aspöcks Happy Now
Copyright:
Nimbus Film
Navlepillerfilm
Happy Now er placeret i konkurenceprogrammet ’Cinefondation’. Dette program har eksistret i syv år og viser kortfilm fra alverdens filmskoler. I år er filmskoler fra så forskellige steder som Australien, Israel, Ungarn repræsenteret, og filmene er ligeså forskellige. Nogle er rene navlerpiller-kunstfilm om nøgne damer, der bliver malet af en følsom kunstner. Den var fransk. Og så er der film, der følger et mere traditionelt plot. Alsidighed synes at være linjen i udvælgelsen. Det eneste de atten film, der er med i ’Cinefondation’, har til fælles er, at de er heldige at være med. I alt var der 950 ansøgere.

Samme skole som Scorsese
Det er ikke det første nåleøje, Frederikke Aspöck er smuttet igennem. En optagelse på New York University Tisch School of the Arts er ikke blot et ’walk in’. Skolens tidligere elever tæller navne som Martin Scorsese og Oliver Stone, og skolens ry betyder, at langt de fleste ansøgere får afslag. Men altså ikke Frederikke Aspöck. Og det til trods for hun først sent fandt ud af, hun ville lave film:

”Jeg har altid gerne ville være teaterscenograf og var næsten færdig med netop en scenograf-uddannelse i London, da jeg fik den idé, at jeg ville lave film,” siger instruktøren, da CinemaZone.dk’s udsendte spørger til hendes baggrund:

”I virkeligheden anede jeg intet om film. Ikke engang hvordan man skulle vende et VHS bånd. Det heldige for mig var, at man ikke, som til den danske filmskole, skulle sende en film med i sin ansøgning. Jeg sendte nogle fotos med istedet, og så selvfølgelig en lang skriftlig ansøgning. Og det viste sig jo at være fint.”

Man skal kunne det hele
Ansøgningproceduren er ikke det eneste, der er forskellig fra New York University Tisch School of the Arts og de Europæiske filmskoler:

”Man vælger ikke linjer som f.eks. lyssætter eller klipper. Man lærer mere eller mindre det hele, og det gør selvfølgelig også at man har rimeligt travlt. De mange funktioner man lærer gør også, at man kan hjælpe hinanden på kryds og tværs. Alle på settet på min film var f.eks. klassekammerater .”

Detaljernes vigtighed
Fredrikke Aspöcks Happy Now handler om en typisk amerkansk familie, der skal på stranden. Konen føler sig overset i ægteskabet og falder i med en livredder (på den absolut mest uskyldige måde). Dog er hun ikke mere overset, end at manden opdager hende, og så er alt ændret – eller er det? Som man måske fornemmer er selve plottet i den atten minutter lange film ikke revolutionerende. Filmens virkelige styrke ligger også mere i de mange detaljer, filmen er spækket med. Lidt ligesom i ”Tintin” sker der hele tiden ting i baggrunden. Små besynderlige og absurder historier og optræk. Men detaljerne er ikke kun tilfældige humoristiske indfald:

”Hele lortet er med i manuskriptet. Det, jeg virkelig er interesseret i, er detaljer.” Frederikke Aspöck griner: ”Historien er jo i virkeligheden ikke særlig plotorrienteret. Den ville nok ikke fænge i 90 minutter. Jeg forsøger med detaljerne at vise, hvad der sker inde i folk. Og det har kostet tid. Det stormvejr der er med i filmen var f.eks. meget svært at lave. Vi måtte ikke have store vindblæsere på stranden, så vi stod med hårtørrerer lige foran kammeraet og trak ting i nylonsnorer.”

Man kan ikke få alt
Happy Now er ikke kun detaljer. Overordnet har Frederikke Aspöck ville fortælle noget:

”Filmen handler om at blive set som den man er. Et andet budskab er at man ikke kan få alt. Både manden og konen får sig en lærestreg, og slutningen (hvor manden giver det tungekys han ikke vil give i starten) er positiv. Det gælder om at se sin partner, som den person han/hun er. Ikke blot en rolle som f.eks. kone eller mor.”

Den just færdiguddannet instruktør er selv lige blevet mor, så instruktionen bliver lagt på hylden i et stykke tid:

”Jeg vil koncentere mig om at skrive i stedet. Jeg har gang i to manuskripter – et der foregår i Danmark, og et der foregår i USA. Tingene er simpelthen gået så stærkt i den sidste tid, og at min film er blevet udtaget til Cannes er en guds lykke. Jeg er simpelthen så taknemmelig.”

Juryen bestemmer
Som i de andre konkurrence-programmer på festivalen er det en jury, der bestemmer hvem der vinder ’Cinefondation’. Juryformanden er ingen ringere end den russiske intruktør Nikita Mikhalkov (han vandt både Grand Prix i Cannes og Oscar for filmen Brændt af Solen). Udtagelsen er en pris i sig selv, men skulle Frederikke Aspöck gå hen og vinde, venter der en check på 15.000 euro – Happy Now.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Cannes 2004:
 
Cannes '04: Guld-palmen til Michael Moore
Cannes '04: Førstepris til dansk kortfilm
Cannes '04: Brasiliensk roadmovie om Che Guevara
Cannes '04: Konkurrencen i sin sidste fase
Cannes '04: Sprængfarlig film
Cannes '04: Shrek på den røde løber
Cannes '04: Stor, lille film
Cannes '04: Kusturicas fantastiske fabel
Cannes '04: Brad Pitt i fastelavnstøj
Cannes '04: Det store cirkus
Faglig strid truer festivalen i Cannes
Cannes 2004 i stærk opstilling
Almodóvar åbner årets Cannes-festival

Quiz
Hvem af disse skuespillere har modtaget 7 Oscarnomineringer uden at vinde?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google