CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info


Kontroll
Ungarn, 2003
Instruktør: Nimród Antal
Medvirkende: Sándor Csányi, Zoltán Muksi, Csaba PindrochAlle konkurrencefilm kan ses søndag d. 29. august.

Se festivalens web-site for yderligere information.

Læs også...
Nyheder:
21-09-04:
Finalisterne klar til årets European Film Awards
17-09-04:
BUSTER 04: Og vinderne er...
28-08-04:
CIFF04: Russisk triumf
 
Anmeldelser:
24-10-05:
Being Julia
 
CIFF04: De sidste tre - og et vindergæt
 
De tre sidste konkurrencefilm har været vist for juryen, og nu kan de deltagende instruktører blot vente i spænding til prisoverrækkelsen lørdag aften.
 
Skrevet den 27/8-2004 af Frederik Asschenfeldt Vandrup
 
 
Nimród Antal er blevet et glohedt navn i Ungarn med Kontroll, som blev udtaget til Un Certain Regard ved filmfestivalen i Cannes tidligere på året og vandt ungdomsprisen der. Antal har drejet en livlig historie om livet på undergrundsbanen i Budapest, hvor vi i selskab med kontrolløren Bulcsú (Sándor Csányi) oplever en ukendt og barsk verden. Kontrollørerne er civilklædte personer, der udstyret med et armbind og en bødeblok kører rundt i det underjordiske system og forsøger at få de noget ulydige ungarske borgere til at betale for deres rejse.


Copyright:
Copenhagen International Film Festival
Langt under jorden
Antals film beskæftiger sig, som så mange andre film fra lande i det tidligere Østeuropa, der nu er blevet medlemmer af EU, med forskellen på nyt og gammelt. Filmens tone og stil er alt andet end det forventede fra en ungarsk filmindustri, der udover jurypræsident István Szabós produktion, ikke har gjort megen væsen af sig på den internationale scene. Der er drøn på, når kontrollørkorpset med Bulscú i spidsen forsøger at administrere de mange udfordringer, som undergrunden byder på, men der er også lyriske passager og stille, næsten drømmeagtige stunder, hvor livet trods alt får lov at udspille sig midt i trøstesløsheden.

Skæve eksistenser
Kontroll rammer i en ung tone fint den frygt for alt det nye, som ganske naturligt er hverdag for de mange millioner mennesker, der har set ét styre vælte og en helt ny måde at tænke sameksistens på dukke op. Bulscú har mistet overblikket over sit liv og karriere oppe på overfladen og har derfor kastet sig helhjertet over opgaven i undergrunden. Her render han rundt i en kontrolfunktion, der bringer tanker tilbage til kommunismens overvågningssamfund, Når metroen lukker ned om aftenen, lægger han sig til at sove på perronen – og på den måde kommer han tæt på de centrale figurer i filmen: Seriemorderen, der skubber tilfældige passagerer ud foran togene, gratisten ”The Road Runner”, som udstyret med peberspray og løbesko altid er klar med en udfordring til kontrollørerne og endelig kollegerne, som med dødsforagt dyster i disciplinen ”railing”, hvor det gælder om at løbe fra en metrostation til en anden uden at blive indhentet af et tog.

Ungt talent
Filmen er dynamisk og flot filmet, men den når aldrig i tilstrækkelig grad ned under huden på hverken figurer eller publikum. Man tænker både på Luc Bessons Metro og Danny Boyles Trainspotting, men aldrig til Kontrolls fordel. Juryen for årets festival har lagt stor vægt på, at de hellere vil hylde talent end lede efter fejl – og med den programerklæring i baghovedet, så skal Kontroll ikke afskrives, men som helstøbt film mangler den stadig en del.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Copenhagen International Film Festival 2004:
 
Silkevejen
Granny
CIFF04: Kongekabale er publikumsfavorit
CIFF04: Russisk triumf
CIFF04: To outsidere
CIFF04: Bedstemødre og kirurger
CIFF04: Visions of Europe
CIFF04: Børns vilkår
CIFF04: Tysk tristesse og danske drømmerier
CIFF04: Jury på arbejde
NatFilm kritiserer CIFF
CIFF04: Hans Morten-prisen uddelt
CIFF04: Filmfest i hovedstaden
Mine Aftener i Paradis på Rådhuspladsen
CIFF klar med konkurrence-program
CIFF '04: Godt nyt for kvinderne
Ché Guevaras motorcykel-dagbog åbner CIFF

Quiz
Hvem har ikke spillet en rolle, hvor han var klædt ud som kvinde?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google